Petter Northug kan vrakes til verdenscupen

Full uenighet om Northug: - Han har mistet tronen

Bør en friskmeldt Petter Northug få gå i Finland neste helg?

MENER NORTHUG BØR FÅ SJANSEN: Petter Northugs trener, Stig Rune Kveen, vil se eleven i verdenscupen neste helg. Her er Kveen, uten Northug, under langrennsåpningen på Beitostølen. Uttaket kommer i morgen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
MENER NORTHUG BØR FÅ SJANSEN: Petter Northugs trener, Stig Rune Kveen, vil se eleven i verdenscupen neste helg. Her er Kveen, uten Northug, under langrennsåpningen på Beitostølen. Uttaket kommer i morgen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Debatten om verdenscuputtaket til finske Kuusamo kommende helg raser for fullt etter at herrene er ferdige med sine tre åpningsrenn på Beitostølen.

En friskmeldt Petter Northug, som ikke har gått et eneste renn på Beitostølen, har veldig lyst til å gå verdenscupåpningen, men landslagsledelsen nøler med å ta ham med blant de ti herrene som skal gå i Finland.

- Det blir bestandig diskusjoner om hvem man tar med, men det er relativt enkelt å ta ut laget, sier landslagstrener Tor Arne Hetland til Dagbladet.

- Bør få gå

I forkant av løpene på Beitostølen ga han fem løpere klarsignal. Martin Johnsrud Sundby, Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg, Finn Hågen Krogh og Emil Iversen skal alle gå, og dermed der det bare fem plasser igjen å fordele.

Som alltid er det slik at landslagsløpere får prioritet til verdenscupåpningen. Petter Northug er landslagsløper fra i morgen, mandag, og faller dermed også inn i den kategorien.

- Jeg syns Petter bør få gå. Ferdig snakka, sier lagkamerat i Team Northug og tidligere landslagsløper, Chris Jespersen, til Dagbladet.

Også NRKs ekspertkommentator, Fredrik Aukland, mener Northug bør få sjansen i Finland, men Hetland holder fast på formuleringen om at Northugs sjanse «henger i en tynn tråd» siden han ikke har gått på Beitostølen.

- Jeg fikk en melding fra Petter i går om at han var frisk og rask. Eller i hvert fall frisk, og var i trening igjen, sier Hetland.

- Men som jeg har sagt tidligere, vi skal gå de tre skirennene her, og så skal vi diskutere litt sammen før vi tar ut laget.

Laguttaket

De som garantert får klarsignal når Hetland og langrennssjef Vidar Løfshus offentliggjør laguttaket klokka 12 i morgen, er Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund.

På dagens femtenkilometer var de i egen klasse. Holund var på pallen på fredagens klassiske femtenkilomter også.

Så får sannsynligvis Eirik Brandsdal klarsignal til Kuusamo etter tredjeplassen på lørdagens klassiske sprint.

Didrik Tønseths gode femtenkilomter fredag gir sannsynligvis også ham en plass på laget, og dermed står Hetland og Løfshus igjen med én enkelt plass.

Sjur Røthes sjetteplass på dagens femtenkilometer var en god søknad om å få gå i Finland, til tross for at den kranglete ryggen hans satte ham ut av fredagens klassiskløp.

- Jeg vil veldig gjerne gå i Kuusamo, sier Røthe til Dagbladet.

Og det vil nok sprinteren Sondre Turvoll Fossli også. Han ble nummer fem på lørdagens klassisksprint, og det er samme distanse og stilart som både åpningssprinten i Finland og OL-sprinten går i.

- Bør ikke få gå

Spørsmålet er altså om Northug bør få en friplass til Finland på bekostning av noen av disse.

- Nei, jeg syns ikke han fortjener noen friplass i Kuusamo. Vi må telle opp hvem som er friske og raske, og så vet vi at Petter har gått bra i Kuusamo før og at en minitour passer ham veldig bra. Han skal ikke ha noen friplass, men det er ti stykker som skal reise, så det kan være muligheter for å gå, sier Emil Iversen til Dagbladet.

- Northug er den eneste som har individuelle mesterskapsgull for Norge siden 2007, burde han ikke få plassen for å forberede seg best mulig til OL?

- Men han vant jo ikke noe i fjor, og da mister man den tronen, sier Iversen.

- Du mener han har mistet tronen?

- Ja, han har i hvert fall tatt et lite steg ned fra den. Da mister du også spesialbehandlinga, selv om Petter i godt gammelt slag fortsatt kanskje er vår sterkeste gullfavoritt om han kommer dit. Men jeg er helt enig med ledelsen i at han må vise noe annet nå. Om det blir i Kuusamo eller på Lillehammer, det får vi heller se på.

Laguttaket kommer altså mandag klokka tolv, og før den tid blir alt bare spekulasjoner, selv om alt akkurat nå tyder på at Northug må bli hjemme fra Finland.

Likevel lover landslagstreneren at Northug skal få de sjansene han trenger for å kvalifisere seg til OL.

- Alle vet hva Petter kan på sitt beste, og han skal få sjansene sine i verdenscupen, han. Akkurat som alle de andre vi har på elitelag, sier Tor Arne Hetland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer