Full uvisshet om utfallet på sjakkongressen

Magnus Carlsen kan stille med soleklart flest delegater på sjakkongressen, men det er fortsatt uvisst om han får gjennomslag for Kindred-avtalen, mener ekspert.

STYRER: Magnus Carlsen styrer nesten 15 prosent av delegatene, men i realiteten kan andelen være enda større.
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
STYRER: Magnus Carlsen styrer nesten 15 prosent av delegatene, men i realiteten kan andelen være enda større. Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixVis mer

Mandag ble det kjent at Norges Sjakkforbund har konkludert med at Magnus Carlsens nystartede klubb Offerspill får stemmerett under kongressen i Larvik søndag.

Det betyr at Carlsen og hans nyoppstartede sjakklubb, Offerspill SK, får mulighet til å påvirke avstemningen omkring sjakkforbundets omstridte avtaleforslag med bettingselskapet Kindred.

Klubben er nå større enn de seks neste satt sammen og har kontroll på 41 av totalt 283 delegater på sjakk-kongressen 7. juli, eller omkring 15 prosent av delegatene.

Det kan være avgjørende for om det blir gjennomslag for avtalen eller ikke, men til tross for at Offerspill har klart flest delegater tilgjengelig på kongressen, betyr ikke det umiddelbart at Carlsen vil få gjennomslag for sitt ønske om en avtale, sier Torstein Bae til Dagbladet.

- Vi vet egentlig ikke det. Det er fortsatt betydelig usikkerhet. Det kommer an på hvem og hvor mange som møter opp og hva vil folk stemme. Det er klart at noen av de store sjakklubbene har erklært hva de vil stemme for, men det finnes mange små klubber og vi vet ikke deres ønsker eller om de stiller, forklarer Bae.

Det er nemlig stor usikkerhet rundt hvor mange delegater fra landets sjakklubber som kommer til å stille på kongressen søndag.

- Det meste er fortsatt uklart. Det er ikke sikkert at Magnus stiller med sine 41 delegater heller, selv om man skulle tro det etter den siste uka. Det er også en grunn til usikkerheten. Stort sett er de som stiller på kongressen de som er med på NM-uka. Det er ikke slik at folk reiser fra Tromsø bare for å delta på kongressen, sier Bae.

Ingen økt deltakelse

Dagbladet har vært i kontakt med arrangør av NM-uka i sjakk, som arrangeres over ni dager i Larvik, og hvor kongressen arrangeres førstkommende søndag. Leder i arrangementskomiteen, Bjarte Engeset forteller at til nå har 550 spillere meldt seg på i NM, og at det er omtrent som tidligere år.

Arrangøren har ikke merket en økt interesse for å delta siden Offerspill kom på banen, men Engeset forklarer at det ikke er uvanlig ettersom spillerne må sette av ni dager for å kunne delta i norgesmesterskapet.

Stort sett har det vært spillere i NM som har deltatt på kongressen, men Engeset og Bae utelukker ikke at det kan være annerledes i år, med den viktige avstemningen.

- Tradisjonelt er det veldig få som kommer bare for å delta på kongressen, men det kan bli annerledes i år, sier Engeset.

- På forhånd var dette spørsmålet så åpent at det var vanskelig å spå utfallet, så kom Magnus inn med sine delegater, da skulle man tro at det var en fordel for Kindredavtalen. Spørsmålet blir kanskje om dette har mobilisert en motstand. Er det folk som nå ønsker å reise seg mot det Magnus har gjort oppleves som et så fundamentalt angrep på medlemsfattede vedtak, og at de derfor velger å stemme mot at de skal få delta, eller av den grunn stemmer imot avtalen, sier Bae.

Bae mener det er et mulig scenario og mener det er veldig åpent hva resten av delegatene vil stemme.

- Man kan ikke si at dette er avklart. Hvis man har 100 delegater, pluss Magnus sin delegasjon, må da nei-siden av de øvrige stemmene få 70 for å vinne denne saken. Sånn det så ut trodde jeg ikke det var mulig for nei-siden, men nå vet jeg ikke, sier Bae.

Simen Agdesteins rolle

Saken har vakt stort engasjement i det norske sjakkmiljøet og har skapte steile fronter på ja- og nei-siden av avtalen. Mandag gikk Magnus Carlsens tidligere trener på NTG, stormester Simen Agdestein ut mot avtalen og sa at dette er noe sjakken bør og må si nei til.

Bae mener Agdesteins stemme veier tungt i sjakkmiljøet.

- Det Simen gir uttrykk for er at et medlem ikke skal kunne styre en hel medlemsorganisasjon. Det er klart at hans synspunkt også vil veie tungt i sjakkmiljøet og kunne flytte folk over i nei-leiren.

-Jeg tror nok han er representativ for en stor masse. Man skjønner at det er pragmatiske grunner til å stemme ja. Pengene kan utgjøre masse for norsk sjakk, gjennom unge stormestere og forskjellige tiltak. Men at et medlem skal kunne presse gjennom sin mening ved å legge store penger på bordet er det mange som er sterkt mot.