VM på hjemmebane kan ryke for Abderrahaman Samba

Full VM-forvirring: Banket Warholm og forsvant

Abderrahman Samba slo Karsten Warholm i samtlige løp i fjor og åpnet sesongen raskere enn noen gang. Nå har han ikke løpt 400 meter hekk på fire måneder. Ingen vet om Samba dukker opp i VM. Ikke engang Samba selv.

SLITER: Karsten Warholm ble satt på plass av Abderrahman Samba fra Qatar hele forrige sesong, her fra Bislett Games. Nå er det svært usikkert om Samba stiller opp i VM på hjemmebane i Qatar om drøye to uker. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SLITER: Karsten Warholm ble satt på plass av Abderrahman Samba fra Qatar hele forrige sesong, her fra Bislett Games. Nå er det svært usikkert om Samba stiller opp i VM på hjemmebane i Qatar om drøye to uker. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Abderrahman Samba herjet vilt forrige sesong og var verdens beste 400 meter hekk-løper foran Karsten Warholm.

Sunnmøringen vant EM og dominerte i Europa, men ble slått av Samba fra Qatar i samtlige Diamond League-stevner i 2018.

Samba seilte opp som den store favoritten før VM på hjemmebane i Doha denne høsten. Spranget opp for Warholms vedkommende virket svært, vanskelig - tilnærmet umulig.

Enklere ble det ikke av signalene Samba ga og tidene han leverte i sesonginnledningen i april og i mai.

Stinn av trening og uten overskudd sesongåpnet løpsfantomet fra Qatar på supertida 47,51 i det asiatiske mesterskapet på hjemmebane i Doha i april.

Det var bedre enn Warholms personlige rekord på det tidspunktet - og det med mye trening i beina.

RIVALER: Karsten Warholm (t.v.) og Abderrahman Samba (t.h.). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
RIVALER: Karsten Warholm (t.v.) og Abderrahman Samba (t.h.). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Forrige sesong startet jeg sesongen med 47,9 og jeg avsluttet på 46,9. I år startet jeg med 47,5, så planen er å avslutte sesongen på 46,5, sa Abderrahman Samba i mai.

46,5 vil i så fall utklassing av den snart 30 år gamle verdensrekorden på 46,78, som ble satt av Kevin Young i OL i Barcelona, tre år før Samba ble født og fire år før Warholm kom til verden.

Full Samba-forvirring

I vår var Samba derfor stor gullfavoritt før VM på hjemmebane.

Men nå, bare drøye to uker til friidretts-VM er i gang, er situasjonen en helt annen.

Der Karsten Warholm enda en sesong har tatt enorme steg og ført utviklingen videre til et nivå de færreste trodde var realistisk, har Samba forsvunnet fra resultatlistene de siste månedene.

Samba, som fylte 24 år forrige uke, har ikke løpt drømmedistansen 400 meter hekk siden han stormet inn til supertiden 47,27 i Shanghai 18. mai. Det var på den tiden årsbeste i verden, som Warholm har forbedret to ganger i ettertid - til 46,92.

FRIIDRETTS-TV: Vi blir bedre kjent med hele Norges Karsten Warholm i Dagbladets nye friidrettsprogram og får blant annet bli med bak kulissene til Warholm og Amalie Iuel. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Qatars store hjemmehåp har imidlertid ikke løpt distansen hvor han startet sesongen som stor gullfavoritt på hele fire måneder.

I hjemlandet hersker det full forvirring: Kommer Abderrahman Samba til startstrek i VM for å utfordre Karsten Warholm og Rai Benjamin i kampen om VM-gullet i Doha?

- Vi vet ikke om han vil løpe i VM. Det er ikke noe poeng å stille opp i VM om han ikke er i slag. Han vil bestemme seg bare noen få dager før mesterskapet starter. Først da får si svaret på om Samba løper i VM på hjemmebane, sier Sambas manager Daniel Wessfeldt til Dagbladet.

SJOKKERER: Han har vunnet EM - og VM-gull, men Karsten Warholm sjokkerte kanskje mest da han løp 400 meter hekk for første gang. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

24-åringen som representerer Qatar har slitt med to skader gjennom hele sommeren:

* Først skadet Samba hofta og slet med nervene i hoftemuskulaturen.
* Dernest fikk løpsesset en hamstringsskade i baksiden i låret.

Svært tvilsom

Skadene har holdt Samba utenfor konkurranser i hele sommer, bortsett fra et lite vellykket forsøk på 400 meter flatt i juli.

Skadene har også gjort at han har mistet store mengder trening i denne viktige perioden.

- Nå er det en kamp mot klokka. Samba er endelig frisk igjen nå, men det tar tid å bygge seg opp. Det er en sak å delta i VM, men det er en helt annen sak å være i form, sier Wessfeldt til Dagbladet.

- Det er ingen tvil om hvem som er VM-favoritt nå. Det er Warholm og Benjamin. Det er ikke lett for Samba å komme opp på det nivået.

IMPONERER: Amalie Iuel overrasker og imponerer når hun på amerikansk, dansk og sunnmørsk kommer med en klar melding til Karsten Warholm. Programleder: Øyvind Godø. Foto/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Qatars store håp trener for øyeblikke i Valencia. Det er der han holder til i hverdagen.

Qatars håp

Sambas håp er at han er lettrent og ikke nødvendigvis trenger veldig lang tid for å komme seg i slag igjen.

- Han er et supertalent, ikke et treningsprodukt, så han er lettrent og trenger ikke så lang tid på seg. Men Samba har nok vært borte litt for lenge. Det har vært mest rehabiliteringstrening. Så har det vært noen uker med normal trening. Det er litt for kort tid å gjøre det på, tror manageren.

FYLLEANGST: Karsten Warholm rørte en hel nasjon da han holdt tale under idrettsgallaen, men alt gikk ikke som planlagt. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Vi har skrudd ned forventningene kraftig. Samba stiller bare opp om i VM om han tror at han har en sjanse til å vinne. Hvis ikke konsentrerer han seg om OL.

Trolig ville Samba, som er født i Mauritania og bodde lenge i Saudi-Arabia, allerede nå ha endret fokuset til OL i Tokyo om elleve måneder, hvis det ikke hadde vært for at årets VM går på hans nye hjemmebane i Doha.

- Hadde det ikke vært på hjemmebane, hadde han nok ventet til OL. Han kjenner et press for å løpe på hjemmebane, sier Wessfeldt til Dagbladet.

- Hvordan håndterer han situasjonen med skadeplager rett før VM?

- Samba er positiv. Det har han vært hele tiden. Samba har vært og er ved godt mot. Han er ung og har god tid på seg, men det er klart han vil levere i VM på hjemmebane, om han rekker det, sier den meritterte manageren.

VM i friidrett 2019 blir arrangert i Doha i Qatar fra 27. september til 6. oktober 2019. Karsten Warholm, Rai Benjamin og eventuelt Abderrahman Samba, hvis han rekker VM, er de tre store navnene når VM-finalen på 400 meter hekk går av stabelen mandag 30. september.