Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Superhelg gir store forventninger mot EM i Berlin

Fulle av selvtillit etter drømmehelga: - Vi har gode sjanser i EM

Resultatene i helgas Diamond League lover godt for europamesterskapet i Berlin.

GLEDE: Karsten Warholm feirer seieren på 400 meter hekk. Foto: AP Photo/Matt Dunham
GLEDE: Karsten Warholm feirer seieren på 400 meter hekk. Foto: AP Photo/Matt Dunham Vis mer

Norske friidrettshåp fikk virkelig vist seg fram i Diamond League-stevnene i helga. Kort oppsummert ble norske rekorder slått hele fire ganger, i tillegg til at en unggutt fra Sandnes satte en europeisk rekord.

Ingebrigtsen-brødrene, Karsten Warholm og Isabelle Pedersen leverte superløp etter superløp.

Ingrid Kristiansen, tidligere norsk friidrett- og langdistanseløper, jubler på vegne av friidretten.

- Det her er bare kjempebra! Endelig er norsk friidrett skikkelig i oppsving. Gode resultater gir god oppmerksomhet, og forhåpentligvis motiverer det flere til å satse skikkelig på friidrett her i Norge, sier Kristiansen til Dagbladet.

Ingebrigtsen-dobbel

Filip og Jakob Ingebrigtsen åpnet helga med et forrykende løp på 1500-meter i Monaco. Filip røpte i forkant at han ønsket å gå etter rekorden til storebror Henrik, som var på 3.31,46. Det klarte han.

Lillebror Jakob ville ikke være noe dårligere. Rett bak Filip, som endte på tredjeplass, kom 17 år gamle Jakob og spurtet inn drøyt et sekund etter storebroren. Med det tok den yngste Ingebrigtsen europarekorden for U20.

- De to leverte helt utrolig sterke løp. De går ut offensivt og håper på det beste. For Filip sin del, så har han vist tidligere at han har det inne. Det var synd han ikke klarte 3.29, nå som han var så nærme. For å ikke snakke om Jakob som er så ung og leverer så sterkt, så tidlig i karrieren. Det er bare helt magisk bra, sier Kristiansen.

Ingebrigtsen-gutta har fort blitt en favoritt hos den tidligere friidrettsløperen.

- Jeg har ikke noen personlig favoritt, men jeg syns disse gutta fra Sandnes virkelig er helt topp, da. Likevel er det veldig vanskelig å si hvem jeg liker best, da alle er så gode på hver sin front. Warholm med så mange hekker, Pedersen med de korte og intensive løpene sine, og Ingebrigtsen-gutta med noen flere runder. Jeg håper alle lykkes så vi virkelig kan heise flagget i august, sier hun.

- Helt fantastiske dager

Karsten Warholm fortsatte den gode trenden. På lørdagens 400 meter hekk var han overlegen. Tiden ble 47,65, og med det satte han ny norsk rekord.

- Warholm viste god, gammeldags slag, og var helt overlegen nok en gang. Han er verdensmester, men viser at det ikke stopper der. Han er helt voldsom. Det lover godt mot EM, sier Kristiansen.

Søndag tok også Isabelle Pedersen rekorden til Christina Vukicevic Demidov på 100 meter hekk.

I tillegg gjorde Amalie Iuel årsbeste, og Sigrid Borge tok seg til finalen i spydkast.

Håvard Tjørhom, toppidrettssjef i Norsk Friidrettsforbund, kunne ikke bedt om en bedre helg.

- Det var veldig gøy for Isabelle å ta den rekorden søndag. Hun har også hatt en veldig interessant vår. Det viser at hun er på vei, sier Tjørhom til Dagbladet.

- Og Warholm da. Han har prestert jevnt over lengre tid, men viser at han fortsatt er i utvikling og tar rekorder, legger han til.

Tjørhom er fornøyd med å være sjef for en slik gruppe.

- Det er veldig kjekt for tida. Det har bare vært helt fantastiske dager de siste dagene. Dette lover godt mot EM, kommenterer han.

Press?

Han legger ekstra vekt på arbeidet utøverne har lagt ned i forkant av årets sesong.

- Utøverne har jobba hardt, og i helga så klaffet alt. Jakob har vist at han er god i U20-EM, og Filip er bare helt utrolig. Han var ute i hele mai og deltok ikke i noen konkurranser. Det er fort å glemme at han har vært der. Det er bare helt utrolig sterkt.

Tjørhom mener også at Henrik Ingebrigtsen har mer inne.

Kristiansen påpeker at et økende forventningspress kan slå negativt ut på utøverne.

- Så gode løp så nærme et stort mesterskap er veldig positivt for utøverne. Det gir selvtillit. Likevel så skaper det et forventningspress. Det blir spennende å se hvordan utøverne takler det. Ingebrigtsen-gutta og Warholm har vist tidligere at de takler det kjempebra, så jeg er ikke bekymret. Uansett så er det en kjempefordel å gjøre det så bra i forkant av EM, sier Kristiansen.

Tjørhom tror ikke at forventningspresset slår negativt ut. Det som er viktig er de gode resultatene nedfelt på papiret.

- Gode resultater gir god selvtillit. I EM vil de også treffe igjen noen av løperne fra Diamond League, men også noen nye. Utøverne våre har prestert veldig gode tider, det legger opp til gode sjanser i EM. Det nærmer seg nå, så alle må bare ta med seg den gode følelsen, sier han.

EM i Berlin starter 6. august.