Fullklaff for Mathare

EKEBERGSLETTA (Dagbladet): Mathare United sendte tre lag til Norway Cup. Alle lagene kom helt til finalen!

Mathare Youth Sports Associations (MYSA) gutter 16 og 13 år, og jenter 14 imponerte på Ekebergsletta. I går spilte alle finaler. De to yngste lagene hentet det gjeveste metallet. De eldste tapte en afrikansk finale i kanskje den gjeveste klassen i Norway Cup: Klasse B. - Vi er skuffet. Men det er en del av gamet. Ett lag må vinne, sier lagkaptein Samuel Kiarei på laget fra Mathare-slummen utenfor Kenyas hovedstad Nairobi.

Skaper ledere

- Vi skaper ledere og rollemodeller, forteller MYSAs stifter, kanadiske Bob Munro. Hele systemet bygger på at ungdommene tar ansvar for hverandre. 13-åringene som har vært i Norway Cup denne uka, må binde seg til å trene og dømme yngre lag. Spillerne på Mathares eliteserielag, som har vunnet den kenyanske cupen to av de siste tre årene, jobber 60 timer samfunnstjeneste i måneden.

Pynten på kaka

- Norway Cup er bare pynten på kaka for ungdommene som får komme hit til Norge, sier Munro. - Den virkelige kaka er to uker i en norsk vertsfamilie. Det er som å komme til Disneyland. De kan nesten ikke forstå at det finnes et samfunn der folk behandler hverandre rettferdig. Samtidig får han tilbakemeldinger fra begeistrede norske vertsforeldre som opplever at deres egne tenåringer plutselig slutter å klage over egne forhold.