Fullsatt Lerkendal skal gi ny jubelkveld for Rosenborg

De har slått tidligere slått flere europeiske giganter, som Real Madrid og Valencia, i egen storstue. Nå skal et fullsatt Lerkendal hjelpe Rosenborg til gruppespillet i Champions League.

STOR UTFORDRING: Rosenborg-trener Eirik Horneland er klar over hvilken utfordring som venter på Lerkendal tirsdag kveld. Her på pressekonferanse før det første oppgjøret mot Dinamo Zagreb, som endte med 2-0-seier til kroatene. Foto: NTB Scanpix.
STOR UTFORDRING: Rosenborg-trener Eirik Horneland er klar over hvilken utfordring som venter på Lerkendal tirsdag kveld. Her på pressekonferanse før det første oppgjøret mot Dinamo Zagreb, som endte med 2-0-seier til kroatene. Foto: NTB Scanpix.Vis mer
  • Rosenborg-Dinamo Zagreb, tirsdag klokka 21.00

TRONDHEIM (Dagbladet): Daglig leder i Rosenborg, Tove Moe Dyrhaug sier til Dagbladet at det blir fulle tribuner når Rosenborg tar imot kroatiske Dinamo Zagreb til den avgjørende kvalifiseringskampen.

To forsvarsfeil ble helt avgjørende for Rosenborg da de forrige uke tapte 0-2 i den kroatiske hovedstaden. Utsiktene for tirsdagens kamp er med andre ord dystre, og Eirik Horneland sa på mandagens pressekonferanse at selv om de har troen, er sjansene deres små.

Han og kaptein Mike Jensen møtte pressen i 3. etasje på Lerkendal Stadion etter en treningsøkt, hvor den ferske RBK-spissen Bjørn Maars Johnsen deltok. Det var godt humør blant spillerne, som strålte om kapp med sola på varm august-dag i Trondheim.

- Sånne kvelder du drømmer om

I AKSJON: Rosenborg-spillerne under en spilløkt på mandagens trening. Foto: Yngve Gjerde, Dagbladet.
I AKSJON: Rosenborg-spillerne under en spilløkt på mandagens trening. Foto: Yngve Gjerde, Dagbladet. Vis mer

Horneland velger selv å være optimistisk på Rosenborgs vegne, men sier at kroatene sannsynligvis tenker at det er 90 prosent sjanse for Dinamo Zagreb-deltakelse i gruppespillet.

- Når muligheten er der, ønsker du å gripe den. Vi kommer til å være griseskuffet hvis ikke klarer det, sier RBK-treneren til det samlede pressekorpset.

På spørsmål fra Dagbladet om hvor avgjørende supporterne og trøkket fra hjemmefansen kan bli, er Horneland klar på at de håper at de fremmøtte på Lerkendal med sort og hvitt hjerte gjør sitt ytterste for å hjelpe dem gjøre det umulige mulig.

- De blir utrolig viktig. Vi så det her mot Maribor. Da var det magisk stemning. Supporterne stilte seg bak oss, og vi klarte å levere. Det er sånne kvelder du drømmer om både som fotballspiller, fotballtrener og som tilhenger av en klubb.

Og RBK-supporterne har opplevd magiske Lerkendal-kvelder før, selv om det begynner å bli en god stund siden. Rosenborg har ikke vært i Champions League siden 2007. Da var lag som Chelsea og Valencia motstandere på Lerkendal. London-laget feide Rosenborg av banen med 4-0, mens Valencia ble beseiret i en av disse magiske Lerkendal-kveldene hvor Rosenborg slo spanjolene 2-0.

- Trenger virkelig den 12. mann

Før det første oppgjøret forrige onsdag, var det mye fokus på trøkket Rosenborg-spillerne ville møte i Kroatia. Tove Moe Dyrhaug sier at det er få Zagreb-supportere som tar turen til bartebyen, og at det dermed er Rosenborg-supporterne som må stå for tribunelivet.

Hun sier at det trolig kommer mellom 60 og 200 Dinamo Zagreb-supportere til Lerkendal.

- Det er ingen tvil om at vi har Norges beste supportere. Med den stemningen som var her (på Lerkendal) mot både BATE Borisov og Maribor... Vi håper så mye som mulig fylles opp i morgen. Vi trenger virkelig den 12. mann.

Mens Rosenborg håper på galskap fra tribunen, varsler kaptein Mike Jensen galskap fra spillerne.

- Ja, det blir nok galskap. Så får vi se om det blir galskap fra starten av, men det vil bli det utover kvelden. Å spille en siste kvalifiseringskamp til Champions League, det er fett, altså. Det er fett, sier han på pressekonferansen.

Hemmelighetsfulle supportere

Espen Viken, talsmann for Kjernen, vil ikke avsløre hvilke planer de har til den avgjørende Champions League-kampen, men regner med at det blir god stemning.

- Vi avslører aldri hva vi planlegger, men vi ser på dette som en viktig kamp. Vi kommer til å engasjere oss, sier han til Dagbladet.

- Hvilken betydning vil dere ha for laget i en kamp som dette?

- Et eller annet sted mellom ingen betydning som helst eller det lille ekstra. Det er magisk stemning på Lerkendal i riktig setting. Ligger vi under 0-2 mot dem, er det kanskje begrenset hva vi kan gjøre, men om det er jevnt, kan vi hjelpe dem, sier han.

Om Rosenborg ikke skulle klare å snu 0-2-utgangspunktet til avansement, vil trøstepremien uansett være gruppespill i Europa League. Da kan man fremdeles håpe på å havne i samme gruppe som Ole Gunnar Solskjærs Manchester United, Arsenal, Sevilla eller Roma.

Men Rosenborg øyner først og fremst Champions League-spill og alt som hører med deltakelse i verdens gjeveste klubbturnering. Rosenborg har - med trenerlegenden Nils Arne Eggen som sjef - tidligere gjort det umulige mulig.

Nå står Eggen på sokkel utenfor stadion og det er Eirik Horneland som vil stå på sidelinjen som Rosenborg-sjef.

Og med et fullsatt Lerkendal i ryggen, kan det bli en ny jubelkveld i Trondheim.