Fullstendig Berger-dominans i Ruhpolding

Tora gjorde som Lars, og vant sprinten.

GJORDE SOM STOREBROR: Tora Berger fulgte opp storebror Lars' seier i Ruhpolding da hun gikk til topps på kvinnenes sprint.Foto: SCANPIX/REUTERS/Michael Dalder
GJORDE SOM STOREBROR: Tora Berger fulgte opp storebror Lars' seier i Ruhpolding da hun gikk til topps på kvinnenes sprint.Foto: SCANPIX/REUTERS/Michael DalderVis mer

Dagen etter storebror Lars? (31) lykketreff, gikk Tora Berger (29) et av sine råeste verdenscuprenn i skiskyting og sørget for rødt, hvitt og blått for tolvte gang på 22 løp.

Lesjingen tangerte dermed Linda Grubbens åtte seirer. Nå er kun skiskytterdronningen Liv Grete Poiree (22 seirer) foran henne i den norske adelskalenderen.

- Jeg tenker ikke så mye på det annet enn at jeg ser på Liv Grete og Linda som store idrettsutøvere. Jeg håper det kommer enda flere jenter bakfra, som Ann Kristin, Fanny og Synnøve, og at de tangerer meg igjen, sa Tora Berger til NTB etter sesongens annen seier.

Sykdom i sesongstarten gjorde henne utrygg helt til det løsnet på siste runde av torsdagens 20-kilometer.

- Formen snudde litt raskere enn jeg hadde våget å tro. Hele tiden har jeg visst at treningssesongen i sommer var utrolig bra, og derfor var det litt skuffende før jul ikke å prestere bedre enn jeg gjorde. Det er betryggende å kjenne at det løsner.

Misunnelig Berger og Ann Kristin Aafedt Flatland har verdenscupseirer denne sesongen. Sist to forskjellige norske jenter vant i én og samme sesong, var da Berger og Solveig Rogstad vant i 2008. Før det seiret Grubben og Poiree i 2006.

- Det er utrolig deilig å ha med flere i laget som presterer. Jeg misunner guttene som er så mange som presterer så godt. Er det én som mislykkes en dag, merker ingen det siden det alltid er noen som presterer på høyt nivå, mener lesjingen.

Hittil i sesongen har norske menn ni seirer (Tarjei Bø 4, Emil Hegle Svendsen 3, Ole Einar Bjørndalen 1, Lars Berger 1), mens jentene har tre (Berger 2, Flatland 1).

- Guttene er jo bedre enn oss, så vi bryr oss fint lite om fordelingen av seirer. Vi blir inspirert uten at det fins noen konkurranse mellom guttene og jentene i laget.

Feig Henkel Kun de tyske langrennsfantomene Magdalena Neuner (9,1 sek. raskere), Miriam Gössner og Andrea Henkel var sterkere i sporet enn Berger lørdag. Henkel (1,1 sekund) og Neuner (15,8 sekunder) skal jage Tora Berger ut fra start på søndagens jaktstart.

- Det var kjekt å kjenne formen igjen. Jeg merket at det løsnet litt på normaldistansen torsdag. På sisterunden prøvde jeg så godt jeg kunne å jobbe på inn og ut av bakker, fortalte 29-åringen.

Henkel tapte løpet på feig utforkjøring inn mot oppløpet.

- Jeg kjørte med god kontroll nedover. Selve løpet var veldig bra, men fortsatt er jaktstarten i Vancouver-OL det råeste jeg har prestert, sa Berger, som var raskest av alle på siste runde.

Årets store mål for den regjerende OL-mesteren (20 km) er VM i russiske Khanty-Mansijsk. Neste år er verdensmesterskapet nettopp i tyske Ruhpolding.

- De må ikke finne på å forandre denne løypen. Jeg trives i dette terrenget.

Hun lot seg inspirere av storebror, som vant sprinten fredag. For første gang opplevde Lars og Tora hver sin verdenscupseier samme helg. Mens Lars traff alle blinkene i et renn for tredje gang, plaffet lillesøster ned blinkene for 16. gang.

- Det var veldig artig å se Lars få det til. Det har vært mye nesten og stang ut for ham. Det han presterte var rått. Særlig imponert er jeg over liggendeskytingen hans. Snart er han (81,2 i treffprosent) bedre enn meg (85,7) på det. Det blir flere seirer på ham om han får til ståendeskytingen bedre.

På stående har Tora overlegne 82,9 i treffprosent mot storebrors fattige 64,7 hittil i sesongen.

(NTB)