TREGT SALG: Salget av billetter til OL og Paralympics går langt trengere enn arrangøren hadde håpet. Foto: AP Photo/Lee Jin-man)
TREGT SALG: Salget av billetter til OL og Paralympics går langt trengere enn arrangøren hadde håpet. Foto: AP Photo/Lee Jin-man)Vis mer

Billetter til Pyeongchang 2018:

Fullstendig billettsvikt: Frykter «global ydmykelse» i Pyeongchang

Bare 4 prosent solgt til Paralympics.

(Dagbladet): Fire måneder før OL-ilden tennes er det engstelse hos OL- og Paralympics-arrangøren.

Salget av OL-billetter har gått tregt lenge - men langt verre er det for salget av billetter til Paralympics i Pyeongchang.

Bare 4,2 prosent av billettene til Paralympics er solgt, ifølge Korea Herald.

Tidligere er langrenn og skiskyting blitt hengt ut som verstinger og de minst populære øvelsene i OL. For Paralympics er tallene mer dramatiske.

- Vi forventer at mange billetter selges to-tre måneder før lekene starter. Mange koreanere har en tendens til å handle i siste minutt, og vi tror salget over disk vil være betydelig, sier en talsmann for OL og Paralympics.

I salg siden august

Elisabeth Seeberg, arrangementssjef i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF), forklarer de 4,2 prosentene slik:

- Det kan ha noe med at billettene ikke har vært ute for salg særlig lenge. Ellers har jeg ingen spesielle meninger rundt det. Jeg håper det blir vellykket til slutt, sier Seeberg til Dagbladet.

Salget av billetter til Paralympics ble åpnet 21. august - for snaut to måneder siden.

Øker prisene

Choi Moon-soon, guvernør i Gangwon-provinsen, er bekymret. Han frykter at Sør-Korea skal tape ansikt og kaller det en «global ydmykelse» om OL ikke blir en suksess. Han ber hele nasjonen jobbe sammen.

Ifølge koreanske medier skal også flere sponsorer være bekymret for den manglende publikumsinteressen. Politiker Yoo Eun-hae hos Democratic Party hevder at prisene i Gangneung og Pyeongchang er blitt tredoblet. Ifølge lokale rapporter er det knapt blitt booket hotellrom i perioden da OL og Paralympics foregår.

- Alt fra billettsalg til losji er blitt en negativ greie. Situasjonen må tas seriøst, sier Yoo Eun-hae.

HÅP: Birgit Skarstein før Paralympics i Pyeongchang 2018.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HÅP: Birgit Skarstein før Paralympics i Pyeongchang 2018. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Birgit Skarstein er norsk Paralympics-håp i Paralympics. Hun er ikke redd for sviktende interesse:

- Jeg har ingen forventninger. Det jeg håper er at det kommer til å bli en folkefest i hjemlandet og at sørkoreanerne kan glede seg over lekene i eget land. Jeg håper mange nasjoner kommer sammen. Det er helt fantastiske leker. Konkurransene er herlige og stemningen er supergod. Jeg håper så mange som mulig får oppleve hva idrettene har å by på, sier Skarstein til Dagbladet.

Skarstein tok nylig VM-gull i roing. I vinter er hun et håp i langrennspigging.

Uro

Den internasjonale olympiske komité, IOC, skal ha uttrykt bekymring for situasjonen og det sviktende billettsalget på verdensbasis. IOC skal også være skeptiske til salgsstrategien til vertsnasjonen Sør-Korea, som har en større andel av billettene.

OL-toppen mener langrenn er blant dem som er minst ettertraktet.

- Lav-etterspørsel-øvelser som langrenn og Paralympics har bare solgt 10 til 20 prosent av det vi håpet på, sa arrangementsleder Lee Hee-beom for tre uker siden.

Arrangøren forteller nå at de vil mobilisere lokale skoler for å fylle tribunene enkelte steder.

Dagbladet så tidligere i år nærmere på billettprisene som viser at langrenn er blant de aller billigste. Femmila eller tremila kan du se for 25,21 euro per billett. Det tilsvarer 200 kroner.

Dyrest av all idrett er ishockeyfinalen for herrer: 531 euro per billett (4992 kr). Du må også punge ut for å se kunstløp: 425 euro (3996 kr).

Uroen rundt Nord-Korea og Kim Jong-un er også nevnt som en faktor som kan påvirke interessen rundt OL. Pyeongchang ligger rundt åtte mil fra grensa til Nord-Korea.

OL starter 9. februar. Paralympics starter 9. mars.