Magnus Carlsen i VM i lynsjakk:

- Fullstendig skandale

Den nybakte verdensmesteren måtte løpe for å rekke det første partiet i lynsjakk-VM. Likevel forblir han ubeseiret, og er på skuddhold før mesterskapets siste dag.

FORSINKET: Magnus Carlsen tok seg god tid før han skulle åpne lynsjakk-VM mot Vladislav Kovalev. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Magnus Carlsen kom for seint til det første partiet i lynsjakk-VM mot belarusiske Vladislav Kovaljov.

Carlsen måtte løpe inn i salen der konkurransen foregår, og rakk starten med drøyt 30 sekunder igjen på klokka.

- Hva er det som har skjedd siden Magnus dukker opp i joggebuksa så seint?, utbrøt NRK-ekspert Torstein Bae i kaoset som oppsto.

Til tross for en trøblete start har mannen fra Lommedalen prestert sterkt, og forblir ubeseiret etter 12 partier og ni poeng. Amerikanske Hikaru Nakamura har sanket ti poeng, og leder dermed etter at dag én er ferdigspilt.

- Det er helt greit. Jeg har kjent siden runde 3 at jeg er helt kokt i hodet. Jeg trenger litt hvile og er glad jeg kom gjennom dagen uten tap. Jeg får komme sterkere tilbake i morgen. Jeg har fortsatt en sjanse.

Carlsen spilte remis i sine siste fem partier, og NRKs sjakkekspert Atle Grønn tror han sparer kruttet før den avgjørende dagen. Det samme tror han om flere av de andre i teten.

- Kanskje det er litt stille før stormen, før noen virkelig begynner å dra til på slutten, mener NRKs sjakkekspert Atle Grønn.

Slipper unna

Carlsen hadde hettegenser og det Bae altså kalte en joggebukse på seg da han dumpet ned i stolen vis-à-vis Kovaljov.

Ifølge Bae må Carlsen forvente en reaksjon fra det internasjonale sjakkforbundet FIDE, både på forsentkommingen og antrekket han stiller med.

- Magnus slipper unna med det. Han er god nok, smilte sjakk-kollega Aryan Tari overfor NRK.

- Ja, jeg får bare beklage til alle som satt der og ventet, sier Magnus Carlsen selv.

- Det var fullstendig skandale, men det endte godt for min del, så nå er jeg klar, fortsetter han.

Pavel bekrefter overfor NRK at Carlsen har fått en offisiell advarsel av det internasjonale sjakkforbundet, FIDE.

- Ja, de har fått det på grunn av påkledningen, sier FIDE's tekniske delegat, Pavel Tregubov, og påpeker at det er mange som har spilt i blant annet jeans på åpningsdagen.

- Vi forventer at de følger reglene i morgen, sier han, men er samtidig uklar om hva sanksjonene eventuelt blir for dem som bryter klesreglementet fredag også.

Vant partiet

Til tross for den merkelige starten, fikk Carlsen overtaket i partiet mot Kovaljov etter få trekk. Carlsen vant også partiet til slutt.

- Det er jo imponerende, men han var veldig heldig med at den ble utsatt noen minutter, ellers så hadde han nok tapt, sier sjakkekspert Tarjei Svensen til Dagbladet, og fortsetter:

- Han hadde litt på tid på klokka slik at han kunne et spille sånt parti, og det virket som om motstanderen ble litt psyket ut av det. Det kan være psykologisk vanskelig å spille et parti med så mye mer tid enn motstanderen, men alt i alt var det utrolig at han vant.

Etter seieren gikk Carlsen ut i rask gange.

– Jeg satt fast i trafikken, Det var ganske frustrerende. Det gikk akkurat. Det var bra runden var litt utsatt. Det var sjokk å komme til brettet. Nå skal jeg gå og skifte, sier Carlsen til NRK etter partiet.

- Vi kunne nesten kalt det en liten skandale om han hadde tapt der, sier Bae.

Også de andre norske utøverne fikk med seg dramaet.

- Ja, vi ble alle sittende og vente, sier Monika Machlik, som er den første norske, kvinnelige deltakeren i VM i lynsjakk.

Trafikkulykke

Ifølge lagkamerat Benjamin Haldorsen, som kjørte i samme bil som Carlsen og også kom for seint, var det en trafikkulykke som forårsaket forsinkelsen. De hadde også vært på en skitur i fjellene før partiene startet i Kasakhstan.

Også Haldorsen måte løpe til bordet for å rekke sitt parti, men i motsetning til Carlsen tapte Haldorsen sitt parti.

- Det var en bra skitur, men det var ikke så mye tid på klokka da vi kom til partiet. Jeg røk i forrige, men nå er vi i gang, sa Haldorsen til NRK

Vant også i fortsettelsen

I det andre partiet stilte Carlsen i reglementert dress, og hadde få problemer med å slå Zhamsaran Tsydypov. Carlsen står med to av to seirer så langt i lynsjakk-mesterskapet.

- Det siste partiet var helt ok. Det første partiet ble litt preget av hvordan tida var, men det var greit, sier Carlsen til NRK.

Bulgarske Ivan Tsjeparinov var Carlsens tredje motstander for dagen. Det som så ut som en jevn start i partiet, endte med en ganske grei seier for Carlsen også her.

- Det var likt, og så plutselig var det ikke likt lenger, sa en smilende Carlsen etter partiet.

Piltrøbbel

Jevgenij Tomasjevskij var Carlsens fjerde motstander torsdag. Carlsen presset Tomasjevskij voldsomt fra start, og ledet enormt på tida.

Med pila som indikerte jevn stilling, ga Tomasjevskij opp partiet og ga Carlsen seieren.

- Her tror jeg rett og slett ikke pila henger med, utbrøt Bae i NRKs sjakkstudio.

Polske Jan-Krzysztof Duda var neste hinder for Carlsen.

- Han er den klart hardeste motstanderen han har møtt så langt, sier programleder Ole Rolfsrud og får gehør av Bae.

I et heseblesende parti tok Carlsen hjem seieren også i dette partiet.

- Fem strake seirer fra start er sjelden kost, også for vår mester, konstaterer Bae.

Varmt lokale

Kinesiske Yu Yangyi var dagens sjette motstander i Kasakhstan. Kineseren fikk et tidlig overtak, men Carlsen hadde best tid.

Partiet endte med remis.

- Jeg begynner å bli rimelig kokt i toppen, altså. Det partiet her gikk litt over stokk og stein, så remis er helt greit. Det er ikke mye oksygen å få der inne, det begynner å bli litt varmt, men det er likt for alle, sier Carlsen.

- Det skal ikke være sånn luft i et sjakklokale uansett om det er likt for alle eller ikke, sier norske Johan Sebastian Christiansen, som også deltar, til NRK.

Sjuende motstander for Carlsen var nederlandske Anish Giri. I det som tilsynelatende var en jevn batalje, svingte pila mellom fordel Carlsen og Giri kontinuerlig mellom de to.

- Litt overraskende at det er så turbulent på brettet, konkluderte Bae.

Likevel var det Carlsen som trakk det lengste strået også i dette partiet da Giri gikk ut på tid. Girish la tilsynelatende ikke merke til at tida gikk ut, og ble gjort oppmerksom på det av Carlsen. Dermed sikret Carlsen seg sin sjette seier for dagen.

- Stille før stormen

I den åttende runden skulle Carlsen opp mot Hikaru Nakamura, som sto likt med nordmannen på 6,5 poeng.

- Dette er kanskje de to fremste lynsjakkspillerne i verden, bemerket NRKs Ole Rolfsrud seg.

Pila gikk tidlig i favør Nakamura, men utover fikk Carlsen jevnet det ut. Partiet endte til slutt i remis, noe som betyr at de to for tida ligger i en delt ledelse med sju poeng hver.

NRKs sjakkekspert mener både Carlsen og Nakamura holdt tilbake, og ikke turte å ta store sjanser. Han tror de fleste i teten sparer kruttet før en intens sluttspurt fredag.

-Kanskje det er litt stille før stormen, før noen virkelig begynner å dra til på slutten, mener NRKs sjakkekspert Atle Grønn.

Vladimir Fedosejev var Carlsens motstander i det niende partiet som endte med remis.

- Det går sakte oppi toppen nå, spesielt mot Nakamura. Jeg tenkte bare at jeg ville bli ferdig fort for all pause jeg kan få er bra. Jeg vet ikke om jeg hadde noe spesielt i det siste partiet, men det er irriterende at det bare ble remis. Men totalt så er sju og en poeng kjempebra, sier Carlsen til NRK etter ni ferdigspilte partier.

Frustrert

Det tiende partiet mot aserbaijanske Sjakhrijar Mamedjarov åpnet med heseblesende fart. De to byttet brikker i høyt tempo, før Carlsen plutselig måtte ta seg lang betenkningstid. Nordmannen lå langt bak på tid og ble satt under hardt press.

Han ristet frustrert på hodet, men fikk til slutt hentet seg inn til remis, noe som også var utfallet i det 11. partiet.

I siste parti skulle Carlsen opp mot sin overmann fra onsdag, Vladislav Artemjev. Russeren slo Carlsen i deres parti i hurtigsjakk-VM etter en gigantisk feil fra mannen fra Lommedalen.

Partiet endte i remis, og Carlsen står dermed med ni poeng etter 12 partier. Hikaru Nakamura leder etter dag én med ti poeng.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer