- Fullstendig uakseptabelt

Magnus Carlsen ga opp kveldens parti mot Hans Niemann.

GA SEG: Magnus Carlsen var ferdig etter to trekk mot Hans Niemann. Foto: NTB
GA SEG: Magnus Carlsen var ferdig etter to trekk mot Hans Niemann. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Magnus Carlsen trakk seg allerede etter to trekk i kveldens duell i Champion Chess Tour. Fin Gnatt i TV 2s sjakkstudio kalte det for en «demonstrasjon», mens ekspert Jon Ludvig Hammer mente det var usportslig å tape med vilje.

- Det er fullstendig uakseptabelt å tape med vilje. Verdenssjakkforbundet har et etisk regelverk, som gjorde at Magnus Carlsen ikke ville komme med anklager uten bevis. Det kan ha vært grunnen til at han ikke tydeliggjorde hva han mente, men at han taper med vilje kan være en grunn til å sanksjonere han videre, fortalte Hammer.

Turneringsdirektør Arne Horvei kommer med følgende kommentar etter Carlsens avgjørelse:

- Det var overraskende og beklagelig for all fansen som hadde sett fram til partiet mellom Niemann og Carlsen, skriver Horvei til Dagbladet.

Dagbladet har kontaktet pappa og manager Henrik Carlsen, som ikke vil kommentere saken.

VANT: Hans Niemann vant etter at Magnus Carlsen valgte å trekke seg. Foto: Instagram/hans_niemann
VANT: Hans Niemann vant etter at Magnus Carlsen valgte å trekke seg. Foto: Instagram/hans_niemann Vis mer

«Hvis jeg sier noe, er jeg i trøbbel»

Kveldens duell mellom Magnus Carlsen og Hans Niemanns har vært den store snakkisen i sjakkverden de siste ukene. Hele sagaen startet da Magnus Carlsen trakk seg fra den tradisjonsrike sjakkturneringen Sinquefield Cup i amerikanske St. Louis.

Det skjedde dagen etter nederlaget mot Hans Niemann.

Under en Twitter-meldingen la Carlsen ut en video av José Mourinho med følgende beskjed: «Hvis jeg sier noe, er jeg i trøbbel.» Store deler av sjakkverden tolket det som at Carlsen mente at Niemann hadde jukset.

Carlsen og hans team har ikke kommentert saken, mens Niemann har uttalt at han er uskyldig flere ganger. Ifølge NTB har Carlsen gitt beskjed om at han ikke vil gi intervjuer underveis i den pågående turneringen, som varer til 25. september.

Reagerer

Kveldens parti har skapt store reaksjoner i sjakkverden.

- Dette er sjokkerende og urovekkende. Ingen kan glede seg over at dette skjer i sjakkverdenen. Ikke til å tro, skriver stormester Maurice Ashley på Twitter.

Stormester Susan Polgar skriver at det definitivt er en «demonstrasjon» fra Carlsen, mens sjakkekspert Atle Grønn mener det er et «sjokk».

- Det er et sjokk, at han gjør dette nå to ganger på to uker. Det er en sterk melding. At han trakk seg forrige gang, det har vi ikke sett før. Men han gjør det en gang til. Magnus leker med oss, sier Grønn til Dagbladet.

SJAKKDRAMA: Sjakkspiller Hans Niemann er i hardt vær etter å ha blitt anklaget for juks. Magnus Carlsen valgte å trekke seg fra turnering hvor Niemann var motstander. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer