UTSLITT: Romain Bardet måtte ta seg en pust i bakken etter mål. Foto: AFP PHOTO / Lionel BONAVENTURE
UTSLITT: Romain Bardet måtte ta seg en pust i bakken etter mål. Foto: AFP PHOTO / Lionel BONAVENTUREVis mer

Romain Bardet ned på tredjeplass

Fullstendig utslitt Bardet berget pallplassen med minst mulig margin

Fryktet å skuffe lagkameratene: – Jeg kunne ikke gi opp.

(procycling.no): Romain Bardet nærmest segnet om da han kom over målstreken i Marseille.

De fleste forventet på forhånd at han ville bli passert av Rigoberto Urán i sammendraget, men det var de færreste som hadde forutsett at franskmannen skulle havne i en sekundstrid for å beholde pallplasseringen.

– Jeg var på grensen min. Jeg er sliten. Jeg ga alt. Det er Tour de France, det er 21 etapper. Noen dager har du gode dager, andre dager ikke, sier Bardet til Velonews.

– I dag følte jeg meg ikke bra. De siste dagene har jeg slitt med helsa, og i dag betalte jeg for det.

Franskmannen sier han har slitt med helsa siden etappen til Col d'Izoard på torsdag, og på lørdagens tempo havnet han helt nede på 52. plass, over to minutter bak etappevinner Maciej Bodnar.

Men enda viktigere, tiden var akkurat godt nok til å holde unna for Mikel Landa. Med ett sekunds margin beholdt han plassen sin på pallen, og har langt på vei sikret seg en pallplass i Tour de France for andre år på rad - noe ingen franskmann har klart siden Richard Virenque i 1996-1997.

Tenkte på lagkameratene

Hvis Landa skal opp på pallen, må han enten få en luke til Bardet, eller klare å ta noen av bonussekundene som deles ut til de tre første i mål.

Begge deler svært så urealistisk.

– Jeg er glad for at jeg fremdeles har pallplasseringen. Jeg tenkte på laget, på alle de som har støttet meg, på lagkameratene mine. Jeg kunne ikke gi opp. Jeg ga alt, sier Bardet til Wielerflits.

Foran Landa på grunn av bonussekunder

Bardet har vært en protagonist gjennom hele rittet, og den eneste som gjennomgående har klart å sette Chris Froome under press.

Den offensive kjørestilen har gitt resultater i form av flere gode etappeplasseringer og seier på den tolvte etappen til Peyragudes. Sammenlignet med Mikel Landa har Bardet tatt 14 bonussekunder, mens spanjolen ikke har noen.

Dermed ville Landa vært foran om ikke bonussekundene ble gjeninnført i Tour de France i forkant av 2015-utgaven.

Bardet kan også prise seg lykkelig over at han ikke ble straffet for å ha tatt imot en flaske innenfor de siste ti kilometerne på den tolvte etappen. Da fikk Rigoberto Urán, George Bennett og Serge Pauwels først 20 sekunders tidsstraff, og mange raste mot at Bardet ikke fikk noen straff.

Det hele endte da med at straffen ble reversert, ifølge juryen fordi noen av lagene ikke fikk mulighet til å lange lovlig noen kilometere tidligere.