HERJET: Nora Mørk og Norge knuste Russland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HERJET: Nora Mørk og Norge knuste Russland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Norge - Russland i håndball:

Fullstendig ydmykelse:
- Verdens beste spillere ser ut som skygger av seg selv

Norge til VM-semifinale.

  • Norge - Russland 34-17

MAGDEBURG (Dagbladet): VM-drømmen lever!

Norge vant enkelt mot Russland i kvartfinalen i håndball-VM. Fra start til slutt var de norske spillerne overlegne. Dermed venter Nederland i semifinale fredag klokka 17.30 i Hamburg.

Nora Mørk ble norsk toppscorer med ni mål i kveld.

Håndballjentene er i ferd med å begrave Russland-spøkelset en gang for alle - etter det sviende nederlaget i OL-semifinalen i 2016. Nå står de norske yndlingene med seks strake uten tap mot Russland.

- For å være helt ærlig. Jeg kan nesten ikke tro det. Vi var fantastisk. Å slippe inn så få mål sier noe om forsvarsspillet og keeper, sier Stine Bredal Oftedal til TV 2.

- Hva tror dere Nederland tenkte? ville intervjueren vite.

- Jeg tror de skrudde av TV-en, sier keeper Katrine Lunde.

- Det er litt uvirkelig, sier Nora Mørk.

Russerne sleit

Norge fikk en pangstart på kampen og ledet overraskende 8-2 mot et russisk lag som spilte helt uten selvtillit. Lunde var god i mål med to raske redninger, men russerne slurvet voldsomt.

Men fra 8-2 kom en svak norsk periode og plutselig var det kamp igjen.

En russisk kollaps før pause endte med 15-8 ved sidebytte. Nora Mørk var norsk toppscorer med seks mål.

Russland var aldri i nærheten av å true den norske ledelsen etter hvilen, og det var ingen tvil om hvor seieren skulle havne.

Norge dro i land en solid triumf, der både keeper Katrine Lunde storspilte, forsvaret satt som et skudd, og det gnistret i angrep.

Det ble til slutt en stor ydmykelse av OL-mesterne.

Russland kom aldri skikkelig i gang og reiser hjem fra VM.

- Dette var enestående. En maktdemonstrasjon. Jeg er så imponert. Målvaktspillet og forsvarsspillet var enormt. Det er helt ellevilt. Russerne så ut som småjenter, sier TV 2-ekspert Gro Hammerseng-Edin.

Jevn historie

Historisk sett kunne det knapt vært jevnere mellom Norge og Russland. Lagene hadde før i kveld møttes 89 ganger. Statistikken viste 40 norske seire, 8 uavgjort og 41 russiske seire.

Den forrige kampen mellom lagene endte 27-27 i Møbelringen Cup rett før VM. Norges forrige tap mot Russland kommer tilbake til OL-semifinalen i august 2016 med 37-38. Siden det sure tapet hadde Norge fire seire og en uavgjort før i kveld.

Ifølge Norges Håndballforbunds statistikk brukte Norge 22 kamper på å ta den første seieren etter den første landskampen i 1967. Den norske triumfen kom i 1987 med 21-15-seier. De siste 30 åra er det altså Norge som har vært klart best.