Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Barcelona møter Real Madrid

Fullt kaos: - Mange er fly forbanna

Skandaler preger Barcelona om dagen, og en stor del av fanskaren er ikke fornøyde til tross for at de topper tabellen. La Liga-ekspert Petter Veland forteller hvor alvorlig situasjonen er.

EL CLASICO: Denne helgen er det El Clasico, og vi har samlet fem historiske øyeblikk fra det ikoniske derbyet. Et av øyeblikkene handler om Luis Figo og et grisehode. Vis mer
  • Real Madrid - Barcelona, søndag kl. 21.00

Sportslig sett ligger Barcelona i rute om dagen. De fikk med seg et godt resultat fra Napoli da det endte 1-1 Champions League-oppgjøret i Italia.

I tillegg ligger katalanerne øverst på tabellen i La Liga, med to poeng ned til sin rival Real Madrid.

Det er nettopp disse to lagene som barker sammen i La Liga på søndag, når Barcelona kommer på besøk til Santiago Bernabéu i Madrid. Dersom Barca vinner, vil de ha et forsprang på fem poeng og nærme seg ligagull.

Men ting er ikke rosenrødt i klubben, til tross for at de har levert stort sett bra på banen. Det er flere nyheter som skaper sjokkbølger i Barcelona om dagen.

Selv om det har ulmet ved flere tilfeller, startet det for alvor da tidligere Barca-spiller og nå sportsdirektør Eric Abidal stilte opp til intervju med den Barcelona-baserte avisa Diario Sport.

Der sendte franskmannen et stikk mot spillergruppa.

- Mange spillere var ikke fornøyde eller jobbet hardt. Det var også kommunikasjonsproblemer internt, sa Abidal.

- Forholdet mellom treneren og garderoben har alltid vært bra, men det er ting man lukter som eksspiller. Jeg delte mine tanker med klubben, og vi kom fram til en beslutning, fortsatte sportsdirektøren.

Messi langet ut

Ikke lenge etter intervjuet kom Lionel Messi på banen. Det er ikke vanlig at han uttaler seg om klubbsaker på sosiale medier, men denne gangen så argentineren seg nødt til å ta grep.

- Spillerne er ansvarlige for hva som skjer på banen, og vi er de første til å innrømme at vi ikke har vært gode nok. Den sportslige avdelingen (Abidal og co.) må ta ansvar de også, og ikke minst stå for beslutningene de tar, skrev Messi på sin Instagram-story.

Og den sportslige planleggingen kunne trolig vært bedre. Barcelona er om dagen svært skadeskutt, og spillere som Jordi Alba, Luis Suárez, Ousmane Dembélé og Sergi Roberto sliter med skader.

Det betyr at bare 15 førstelagsspillere er tilgjengelig til El Clásico slik det ser ut nå. Jordi Alba kan bli klar med maks klaff, for han er tilbake i trening med laget.

Viasport-kommentator og La Liga-ekspert Petter Veland mener at situasjonen skyldes både uflaks og udyktighet.

- I etterpåklokskap så har Barcelona gjort mange dårlige valg, og tilfeldigheter og uflaks gjør at ting ser enda verre ut, sier Veland til Dagbladet.

Anklages for å sverte spillere

Han påpeker at Barcelona kvittet seg med fem spillere i januar, i det som skal finansiere større overganger til sommeren. Spillerne Moussa Wagué, Carles Perez, Abel Ruiz, Carles Aleña og Jean-Clair Todibo ble alle enten leid ut eller solgt i vinter.

- Til kampen mot Napoli (18. mars) har de i verste fall bare ti spillere tilgjengelig. Selv om de har uflaks, så har de satt seg selv i denne situasjonen. Årsaken til alle salgene henger sammen med noen svake signeringer i Coutinho, Ousmane Dembélé og Antoine Griezmann. I tillegg koster det enormt mye å ha Messi i klubben. De velger å bruke mye penger på ham, men alle presidentkandidater ville nok gjort det samme, påpeker han.

Men det er enda mer som påvirker klubben om dagen. Den spanske radiostasjonen Cardena Ser hevder at de har bevis på at Barcelona har betalt et selskap for å sverte framtidige presidentkandidater, tidligere spillere (f.eks. Xavi) og nåværende spillere (f.eks. Messi) i sosiale medier. El Confidencial har meldt det samme.

Veland presiserer at det bare er rykter, og at det er usikkerhet rundt validiteten i ryktene. Barcelona har allerede benektet påstandene, men samtidig har de sparket en økonomiansvarlig like etter ryktene begynte å svirre.

- Hvor mye tror du alt dette påvirker spillerne?

- Jeg tenker at det må påvirke spillerne. Men jeg kan ikke sitte her som en hobbypsykolog og vurdere hvor mye de blir påvirket. Men jeg tror at de blir påvirket. Vi har aldri sett Sergio Busquets stå i pressesonen som etter kampen mot Napoli, der han tør å si ifra om dårlig planlegging sportslig. Jeg tror spillerne gjør det med et lengre perspektiv, sier han.

Turbulent før valget

Det er nemlig planlagt valg i 2021, men det kan skje allerede i 2020. Veland forteller at nåværende president Josep Maria Bartomeu kan føle seg såpass presset fra spillere og massen generelt at han framskynder valget for å styrke sine sjanser for å bli gjenvalgt.

- Det er bare «Socios» (medlemmer av klubben) som kan stemme, og det er stort sett en eldre generasjon som har gått på kamp i årevis. De er ikke en del av den yngre generasjonen som kanskje har et annet syn på det som skjer i klubben nå, sier Veland.

Han fortsetter:

- Mange skriker veldig høyt om klubben og at man har for eksempel gått fra Unicef som hovedsponsor på drakta til Qatar Airways, som på mange måter er motsetningen. Så mange fra den nye generasjonen er fly forbanna.

Hele Norges coronakart