Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

De danske landslagsspillerne streiker

Fullt kaos i Danmark: Hareide sendt på «ferie» før Nations League-starten

Det hersker totalt kaos i det danske fotballandslaget. Christian Eriksen tordner mot forbundet.

I NORGE: Åge Hareide er i Norge, og kommer ikke til å lede Danmark i den kommende privatlandskampen eller Nations League-starten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
I NORGE: Åge Hareide er i Norge, og kommer ikke til å lede Danmark i den kommende privatlandskampen eller Nations League-starten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag skulle Åge Hareides landslagstropp egentlig samles før privatlandskampen mot Slovenia om to dager. Søndag starter Nations League, men før den tid hersker det totalt kaos i det danske fotballandslaget.

Åge Hareide jobber hjemmefra, opplyser Det danske fotballforbundet (DBU). Han leder Danmark verken mot Slovenia eller i Nations League-starten mot Wales.

Spillerne er i full splid med forbundet, og kommer heller ikke til å spille kampene. Det er ingen vits for Hareide å lede et lag der han ikke har tatt ut noen av spillerne. DBU må nå selv sette sammen en tropp og finne en ny trener til disse kampene.

Konflikten dreier seg om landslagsavtalen mellom forbundet (DBU) og spillerne. Stridens kjerne er spillernes kommersielle rettigheter.

- Ubehagelig

Landslagsspillerne, med lagets store stjerne og Tottenhams midtbanejuvel Christian Eriksen i spissen, rakte lørdag fram hånda og sa seg villige til å forlenge landslagsavtalen med én måned. Dette avslo DBU.

Christian Eriksen snakker ut i et stort intervju med Ekstra Bladet mandag. Der kommer det fram at stjernene som Eriksen og Schmeichel er beredt til å trå inn på kort varsel dersom partene skulle komme til enighet.

Foreløpig er ikke stemningen nevneverdig god. Eriksen er skuffet over bildet han mener DBU prøver å tegne av spillerne.

- Vi har fått med oss at DBU prøver å fortelle en historie om oss spillerne, at vi er grådige og ikke tenker på annet enn vår egen lommebok. Men det er da vi spillerne som hvert år henter inn et kjempestort millionoverskudd til DBU, sier Tottenham-stjerna.

Han mener det ikke er rimelig at spillerne blir beskyldt for å bare tenke på seg selv.

- Det er ubehagelig å høre på, sier Eriksen.

Stridens kjerne

Som nevnt er det kommersielle rettigheter som er konfliktens kjerne. Eriksen etterlyser ordnede forhold rundt hva DBU kan tillate seg og hva spillerne skal når de gjør ting i regi av landslaget. Han mener også at spillerne skal ha frihet til å inngå egne, personlige avtaler når de ikke er på landslaget.

Åge Hareide blir stående med en fot i hver leir, og det er nå altså bestemt at han ikke leder landslaget mot Slovenia og Wales.

Lørdag omtalte fotballpresident Jesper Møller situasjonen som har oppstått som både alvorlig og kritisk, ifølge nyhetsbyrået Ritzau. Møller mener hele den eksisterende landslagsmodellen er truet.

Det er ikke lenge siden Det danske fotballforbundet var i åpen konflikt med kvinnelandslaget. I fjor høst valgte de danske fotballjentene å streike i en VM-kvalifiseringskamp, etter at partene heller ikke den gang kom til enighet om en landslagsavtale.

Åge Hareide har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelser mandag.

Hele Norges coronakart