KLEMMER TIL: Fredrik Midtsjø ble fanget i toppscorer Søderlunds jerngrep etter sin scoring mot Sandefjord - en følelse mange motstandere har hatt i møter med Rosenborg i 2015. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
KLEMMER TIL: Fredrik Midtsjø ble fanget i toppscorer Søderlunds jerngrep etter sin scoring mot Sandefjord - en følelse mange motstandere har hatt i møter med Rosenborg i 2015. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

- Fullt mulig for RBK å score over 100 tippeligamål

Sier rekordhaverne.

(Dagbladet): De fyller Lerkendal. De topper tabellen. De bøtter inn med mål. De spiller festfotball.

Snu gjerne på de fire faktorene om du vil, for rekkefølgen er likegyldig, men produktet er det samme:

Rosenborg anno 2015 har tatt Fotball-Norge med storm. De har scoret 31 mål på sesongens ni første serierunder. Det gir et snitt på 3,44 scoringer per kamp.

Hvis målkåtheten holder seg på det nivået ut året, vil de ikke bare ende med det høyeste snittet i norsk fotball noensinne - de vil også bokføre 103 nettkjenninger på 30 runder.

Da spissrekka scoret 60 Det nærmeste laget er kommet slike tall tidligere, var i 1997-sesongen. I mars det året sendte trener Nils Arne Eggen sine menn ut til kvartfinale mot Juventus i Champions League. Åtte måneder seinere endte Rosenborg som forventet seriemester, med 87 scoringer på 26 runder.

25 av pinnene var signert Sigurd Rushfeldt, mens Harald Brattbakk sto bak 23. Tredjemann i spissrekka, Jahn Ivar «Mini» Jakobsen, noterte seg for 12 mål.

- Er det mulig for Rosenborg å passere 100 seriescoringer i 2015?

- Ja. Vi var bare 13 unna i 1997, med færre runder. Da burde det være mulig å klare det i år, spesielt slik de holder på nå, svarer Mini.

- Selvfølgelig kan de klare det, sier Harald Brattbakk.

Den mest skeptiske i trioen er han som ikke snakker trøndersk:

- Nei, jeg tror det blir vanskelig for Rosenborg å score over 100 i år. De putter nok mange, men klarer de den barrieren, blir jeg imponert - og veldig overrasket, sier Sigurd Rushfeldt.

Gir treneren æren Men når trioen bes om å sammenlikne dagens Rosenborg med det de selv spilte på for 15-20 år siden, er de enige om det meste.

- Det viktigste laget kan gjøre nå er å konsentrere seg om jobben de selv skal gjøre. Mange vil snakke om at motstanderen er dårligere og at forsvarerne er tregere enn før. Alt sånt er uinteressant for RBK. Jeg husker selv hvordan det var: Du må tenke på å jobbe hardt hver dag, sier Brattbakk.

- Gjør de det, kan de passere 100 mål. Du skal selvsagt ha bra flyt for å score over 3,3 mål per kamp. Men det er jo det jeg ønsker meg som supporter. Jeg synes heller RBK skal score 110 og slippe inn 40, enn å ha 70-2 i målforskjell. Sånn er mitt hode. Jeg vil ha underholdning på Lerkendal.

MINI-SKJEGG: I forbindelse med spissduellen mellom Harald Brattbakk (t.h.) og Sigurd Rushfeldt i 1997, samlet Dagbladet hele angrepsrekka til duell. Foto: Tom E. Østhuus
MINI-SKJEGG: I forbindelse med spissduellen mellom Harald Brattbakk (t.h.) og Sigurd Rushfeldt i 1997, samlet Dagbladet hele angrepsrekka til duell. Foto: Tom E. Østhuus Vis mer

Og det har han og resten av de 18 000 gjennomsnittlig frammøtte fått i rikt monn så langt denne sesongen.

- Hovedgrunnen til at laget har lyktes så bra i år, kan oppsummeres i ett navn: Kåre Ingebrigtsen, sier Mini.

Hamréns lag «mye kjedeligere» Minis gode kompis ble hovedtrener i Rosenborg i fjor sommer. På det tidspunktet var trøndernes fotballstolthet slått ut av byrival Ranheim i cupen, mens de lå ni poeng bak hovedrival Molde i serien. I skrivende stund er det fire og et halvt år siden klubben vant en tittel i Norge, men nå er i alle fall optimismen tilbake for fullt på Lerkendal - sammen med lukta av lokomotivdamp.

- De fleste av dem som var der for 12 måneder siden, er der fortsatt. Så dette handler mye om jobben Kåre har gjort. Han har tatt tak i laget og måten de spiller på, i tillegg til at han har gjort spillerne mer tilgjengelige og omgjengelige overfor publikum og presse, sier Mini.

Sist RBK var Norges beste lag, skrev vi 2009-2010 - da Erik Hamren formet klubben til en dobbel serievinner. De to sesongene tapte Rosenborg bare én kamp av 60.

- Men de var mye kjedeligere å se på enn det vi ser nå, mener Mini.

- Så sier folk til meg: «Du kan ikke snakke om hva dere gjorde før, og sammenlikne med 90-tallet, for livet går videre». Det er sant, det. Men prinsippene bak det laget vi ser nå er i stor grad de samme som de vi hadde suksess med: Retningsbestemte mottak, flere bevegelser foran ballen, gode kvaliteter på de som avslutter angrepene, for å nevne noe, sier Mini.

- Lov å prøve - Og du kan ha flaks med effektiviteten i to-tre kamper - men dette laget har nå spilt i ni runder. En av nøklene er å akseptere at du kan mislykkes, sier Mini, og bruker Riku Riski som eksempel:

- I sist kamp så vi at han misset foran åpent mål, og vi så han ble taklet rett før han skulle skyte da han var på vei gjennom. Men som jeg sa til ham etterpå: Du leverer masse gode løp, og da vil du komme til sjanser. På samme måte ser vi Pål André Helland utfordre og prøve hele tida, Fredrik Midtsjø gjør det samme, og Mike Jensen... Han er bare god, han. Men poenget er at det skal være lov å prøve.

Harald Brattbakk:

- Det med å gjenta ting på trening er viktig. Jeg følte det vi gjorde på kamp var en forlengelse av det vi gjorde på trening. Vi var så mange gode i Rosenborg den gangen at vi nesten hadde større konkurranse på trening enn i kamp, da ble nivået veldig høyt. Det er nok den viktigste årsaken, for kamper kommer bare en gang eller to i uka. På treningsfeltet er du hver dag.

- Det er mange likheter med hvordan vi spilte, synes Sigurd Rushfeldt.

- For det første opptrer de i samme system (4-3-3), de er veldig solide, og de har litt like spillertyper som det vi hadde. Spesielt framover på banen. Det vi følte som spisser den gangen var at vi alltid kom til å få muligheter - det handlet bare om å ta vare på de mulighetene. Og selvsagt, vi måtte kjempe om å beholde plassen, for det var stor konkurranse om å få spille. Det skjerpet oss, og bidro til å øke effektiviteten, mener finnmarkingen.

Erstattet kapteinen Før sesongen hadde en overvekt av norske tippeligatippere Molde på topp. Pendelen svingte ikke voldsomt i favør av Rosenborg som følge av at kaptein, landslagsspiller og forsvarssjef Tore Reginiussen røk akillessenen i første serierunde.

- Det er synd for Tore, men han kommer tilbake og forbedrer laget. Det som er litt artig er at ingen har nevnt Tore de siste ukene. Mange trodde RBK ville miste noe av overtaket gjennom at han forsvant, men det har de ikke gjort, fastslår Brattbakk.

- Det minner om de gamle årgangene. Vi byttet og solgte spillere, folk forsvant med skader og karantener, men vi satte inn nye - som gjorde jobben. Det ser jeg litt igjen i år, sier Brattbakk.

- Men det beste målet på hvor RBK står, får vi når de skal ut i europacupkvalifisering, fastslår klubbens mestscorende.

Jakter 3-0 Mini ser også en annen parallell til de gylne årgangene:
 
- De har den samme mentaliteten som vi hadde når de leder 2-0: De jakter heller 3-0 enn å tenke forsvarsspill, sier den gamle landslagsspilleren.

- Hva er forskjellene fra RBK anno 1997 kontra dagens lag?

- Vi var litt mer ute på byen enn dem. De har fortsatt en jobb å gjøre med å vinne folket etter klokka 20 på kvelden, svarer Mini på karakteristisk vis.

- Bortsett fra det er de like gode. De har store profiler nå, de er gode spillere, og når vi går hjem fra Lerkendal etter kamp, er det med et smil om veien. Og de har et publikumssnitt på over 18 000 - det var ikke vi i nærheten av, sier Mini.

Spent på Europa Kåre Ingebrigtsen har ledet laget i under ett år. Den lengste Nils Arne Eggen-æraen varte i 14 (minus et sabbatsår), og i løpet av den perioden ble det pokaler i alle skap, pluss sju Champions League-deltakelser. Det er med andre ord et stykke igjen før Brutter?n er helt på Eggen-nivå.

- Hvor bra kan dette bli på sikt?

- Jeg har tidligere sagt at det eneste som er sikkert er at Kåre får sparken en eller annen gang. Men vi kan håpe han blir en ny Nils Arne som får bli så lenge han vil: Han har lagt premissene, og de som jobber rundt ham er imponert over hvor behagelig han er. Og hvordan han har formet tankegangen til de rundt seg, sier Mini.

- Men det kommer en Europa-kvalifisering hvor vi forventer at Rosenborg skal være med nesten helt inn. Det kommer selvsagt helt an på hvem de trekker, men det blir en nedtur om de ryker mot et lavere rangert lag.