Funksjonshemmede idrettsutøvere får jobbhjelp

Forsikringsselskap tilrettelegger for satsing mot Paralympics.

FÅR UNIK JOBBMULIGHET: Gutta på det norske kjelkehockeylandslaget kan nå få en unik mulighet til å kombinere jobb og satsing mot Paralympics i Sotsji om to år. Her fra Vancouver i 2010, da de endte på bronseplass. Foto: Getty Images
FÅR UNIK JOBBMULIGHET: Gutta på det norske kjelkehockeylandslaget kan nå få en unik mulighet til å kombinere jobb og satsing mot Paralympics i Sotsji om to år. Her fra Vancouver i 2010, da de endte på bronseplass. Foto: Getty ImagesVis mer

(Dagbladet): Det var på et seminar i forbindelse med det pågående VM i kjelkehockey at fagkonsulent i Olympiatoppen og Paralympics-legende Cato Zahl Pedersen og konserndirektør i forsikringsselskapet If, Ivar Martinsen, begynte samtalene om et samarbeid.

If er allerede samarbeidspartner i Team Paralympics og VM i kjelkehockey, men Pedersen og Martinsen har nå planer om at forsikringsselskapet skal kunne legge til rette for å ansette funksjonshemmede i tida framover.

- Det er bare noen uker siden vi startet samtalene, men dette var en «wake-up-call» for oss. Vi ansetter rundt 150 mennesker i året, og jeg ser ingen grunn til at ikke flere av disse skal være funksjonshemmede, sier Martinsen til Dagbladet.

Tilrettelegging
Konsernsjefen lover samtidig å legge til rette for at funksjonshemmede toppidrettsutøvere skal kunne få mulighet til å kombinere trening mot Paralympics og jobbing i If.

Den muligheten har nemlig de færreste av dem i dag.

Norge har et sted mellom 60 og 70 funksjonshemmede toppidrettsutøvere som har Paralympics som mål. De fleste av dem er i arbeid eller studier ved siden av idretten, men Cato Zahl Pedersen håper nå at de 10-15 av dem som til enhver tid står uten jobb skal kunne få en mulighet hos If - og at de der kan få et skreddersydd opplegg.

- Funksjonshemmede møter en underbevisst usynlig barriere hos folk og man kan fort havne i en offersituasjon. Faktum er at disse utøverne er ressurspersoner, og det har If forstått. Man kan enten behandle oss som ofre og sende oss til NAV, ellers så kan man stille krav til oss på lik linje med andre folk, sier Zahl Pedersen Dagbladet.

Ivar Martinsen forteller at man nesten uansett utgangspunkt kan passe inn i If, på grunn av forsikringens natur.

- Vi har alt av yrkesgrupper ansatt hos oss. Advokater, snekkere, rørleggere. Og nesten hver eneste dag håndterer vi trafikkulykker. Da er det for eksempel ikke dumt å få bistand av en funksjonshemmet som selv har vært involvert i en trafikkulykke, sier han.

TILRETTELEGGER: Cato Zahl Pedersen er engasjert i Olympiatoppen som fagkonsulent for å utvikle og integrere toppidrett for funksjonshemmede. Nå har han fått i gang et samarbeid med forsikringsselskapet If. Her med partner Marianne Sandaker under innspillingen av Skal vi danse. Foto: NTB scanpix
TILRETTELEGGER: Cato Zahl Pedersen er engasjert i Olympiatoppen som fagkonsulent for å utvikle og integrere toppidrett for funksjonshemmede. Nå har han fått i gang et samarbeid med forsikringsselskapet If. Her med partner Marianne Sandaker under innspillingen av Skal vi danse. Foto: NTB scanpix Vis mer

Cato Zahl Pedersen og Ivar Martinsen skal nå finne ut hvordan de kan gjøre samarbeidet så fruktbart som mulig framover.

- Ikke veldedighet
Pedersen mener at det kan etableres en oversikt over hvilke utøvere som er i en jobbsøkersituasjon, og som If dermed kan vurdere om passer for deres organisasjon.

Det er med andre ord godt nytt for de drøyt 20 utøverne som skal til Paralympics i London, som starter 29. august.

Martinsen understreker imidlertid at dette ikke er veldedighet fra Ifs side.

- Vi er alltid på utkikk etter skarpe hoder, men du trenger ikke kunne løpe 60 meter for å kunne gjøre en god jobb hos oss, sier han.

• Det norske kjelkehockeylandslaget, som ble nummer tre i Paralympics i Vancouver, har hatt et dårlig VM på hjemmebane i Hamar de siste dagene. De norske gutta kan nå i verste fall rykke ned til B-pulja, og i beste fall havne på 5. plass.