- Fy flate!

Jacobsens oppløp det råeste sjefen har sett.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen tok sin første verdenscupseier i langrenn med å vinne 15 kilometer fellesstart i fri teknikk i Rybinsk lørdag.

Etter å ha ligget relativt anonymt plassert bakerst i hovedfeltet gjennom store deler av løpet, tok hun seg sakte oppover i feltet på de siste kilometerne. Inn i den siste bakken tok hun teten, og den ga hun aldri fra seg. Ungjenta fra Oslo gjennomførte et perfekt taktisk løp.

– Det er det råeste oppløpet jeg har sett. Fy flate! Hun er helt rå. Det kan ikke gjøres bedre. De andre hang ikke med da hun satte fart. Hun hadde et gir til som de andre ikke hadde, sier landslagssjef Egil Kristiansen til NTB.

Landslagssjefen sier at det ikke er så lett å henge på teten slik Astrid gjorde i Rybinsk.

– Du bruker ikke lite krefter på å gå der bakerst heller, fordi det oppstår en trekkspilleffekt. Dermed må de bakerste løperne hele tiden tette luker, og det tar på.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble sprintverdensmester sist sesong, men det løpet var ikke med i verdenscupen. Hun var også med på stafettlaget som vant på Beitostølen i slutten av november, men seieren i Rybinsk var hennes første individuelt i verdenscupen.

Den kom altså mens hun fortsatt er bare 20 år gammel.

Heming-løperen fyller ikke 21 år før i januar. Nå seiler hun opp som en av favorittene foran Tour de Ski som starter i romjula.

STERK INNSPURT: Etter å ha ligget relativt anonymt plassert bakerst i hovedfeltet gjennom store deler av løpet, tok hun seg sakte oppover i feltet på de siste kilometerne i dagens renn. Arkivfoto: HEIKO JUNGE/SCANPIX
STERK INNSPURT: Etter å ha ligget relativt anonymt plassert bakerst i hovedfeltet gjennom store deler av løpet, tok hun seg sakte oppover i feltet på de siste kilometerne i dagens renn. Arkivfoto: HEIKO JUNGE/SCANPIX Vis mer

– Hun har gjort veldig store fysiske sprang foran denne sesongen. Astrid er blitt mye sterkere, mener landslagssjefen.

Kristin Mürer Stemland ble nummer sju.

Vibeke Skofterud sluknet på den siste kilometeren etter å ha ligget helt i teten gjennom hele løpet. Hun endte på 12.-plass.

– Vibeke er avhengig av et jevnt kjør hele veien, og hun fikk lite hjelp. I dag måtte hun dra store deler av løpet selv, og hun mangler det kicket i avslutningen som Astrid har, sier landslagssjefen, som har frihelg og så løpet på nett-tv hjemme i Gudbrandsdalen.

(NTB)