Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fyllekjøring og tribunepøbel og sånt

Idretten trenger voksne ledere for å passe på leken.

PETTERS VRAK:  Fyllekjøring er et stygt lovbrudd, men truer i seg selv ikke idrettens aktivitet. Det gjør at slike hendelser sjelden får konsekvens for leken. FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.
PETTERS VRAK: Fyllekjøring er et stygt lovbrudd, men truer i seg selv ikke idrettens aktivitet. Det gjør at slike hendelser sjelden får konsekvens for leken. FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OM noen timer holder styret i Norges Ishockeyforbund pressekonferanse om banestormingen til landslagspilleren Mats Rosseli Olsen. Det betyr at de øverste ansvarlige i sporten ennå har litt tid til å diskutere om det bare er litt dumt; men egentlig rasende festlig, for en norsk landslagspiller å storme banen mens en svensk toppkamp er stoppet på grunn av tribunevold.

Foreløpig har et par av de beste spillerne og flere av de ledende trenerne  i norsk ishockey mest sett det artige i hendelsen. For dem er Mats skikkelig gæren og litt av en kar.

Det er han  til vanlig gjerne for meg også. Min jobb er ikke å skrive ut noen vandelsattest for en ung hockeyspiller som ellers framstår stødig nok og har jobbet seg fram til en flott sportslig karriere. Denne saken utfordrer mest sporten på den egne etiske verdier.

REAKSJONEN på banestormingen i Göteborg gjelder altså ikke personen, men selve hendelsen. Om det er ok for en spiller å utnytte tribunebråk en kveld; for så å dra rett på landslagsamling.

Her har styret i Ishockeyforbundet egentlig ikke noe valg om de vil beholde troverdigheten i idrettens felles kamp for å stoppe tribunevold:

••. Det kan ikke være mulig å gå rett fra banestorming i Sverige til en plass på det norske VM-laget uten at sporten valgte tillitsmenn -og kvinner reflekterer rundt konsekvensen av det å sette et slikt eksempel.

For hva hvis det til høsten blir bråk på norske tribuner slik det var på svenske før hockeyen der tok felles tak for å beskytte sporten sin? Slike muligheter er kjernen i denne saken. Mats Rosseli Olsens ellers kameratslige feiring på Gamle Ullevi er tett forbundet med hensynet til sporten selv. Da må sportens reaksjon tilpasses deretter.

det viset er det en tydelig prinsipiell forskjell på hendelser som griper direkte inn i selve idrettsleken, og de lov -og regelbruddene som både idrettshelter og vi andre gjør ellers i samfunnet. Derfor har idretten over landegrensene en felles kamp mot for eksempel tribunevold, doping og kampfiksing, mens andre i seg selv langt mer alvorlige lovbrudd gjort av idrettens ledere, trenere og utøvere ellers i livet, ikke får konsekvenser for det de får være med på videre i leken.

Dermed stopper ikke Petter Northugs fyllekjøring sommeren før Falun-VM  deltakelsen hans i det mesterskapet. Det skulle bare mangle. Idrettsbevegelsen skal være raus med oss alle nettopp fordi vi i alle livets nedturer trenger det sosiale fellesskapet som ligger i nettopp leken.

DERIMOT må idrettslederne hele tida beskytte leken selv. Der fyllekjøring en uke før ski-VM er så opprørende for alle at det nok ville ha stoppet deltakelse i akkurat den konkurransen, har de hendelsene som direkte truer idrettsaktiviteten en langt tøffere intern strafferamme i idretten uansett når de skjer.

Sett i etterkant er Mats Rosseli Olsen den nærmeste til å skjønne det. Han har bodd i Sverige i flere år og vet hvor hardt rammet svensk toppidrett er av tribunevold. Nå sammenkaller den svenske idrettsministeren Gabriel Wickstrøm igjen lederne i de beste fotball, hockey og bandyklubbene for å forsøke å få kontroll etter nye alvorlige hendelser.

Da blir det å utnytte tumultene under bråket i en IFK Göteborg-kamp til et stunt for naboklubben Frölunda, ganske så dumt. En toppidrettsutøver er jo pr. definisjon nødt til å beskytte andre toppidrettsutøvere. Det gjelder sikkerheten i deres egen jobb.

DET er derfor Mats Rosseli Olsen er lei seg nå, og det er greit. Uansett når han spiller videre, skjer det med en dyrekjøpt erfaring.

Hendelsen kan koste mye for norsk hockey også. Men det er bare hvis Norges Ishockeyforbund fortsatt synes det med tribunepøbel og sånt egentlig er ganske karslig og gøy.

 
 

TRUER SPORTEN SELV:  Det finnes verre ting i livet enn å storme en fotballbane, men for å ta vare på sporten selv må hendelsen få en konsekvens. FOTO Anders Deros  / Aftonbladet / IBL Bildbyrå / Aftonbladet.
TRUER SPORTEN SELV: Det finnes verre ting i livet enn å storme en fotballbane, men for å ta vare på sporten selv må hendelsen få en konsekvens. FOTO Anders Deros / Aftonbladet / IBL Bildbyrå / Aftonbladet. Vis mer
Hele Norges coronakart