Tidenes første flytur mellom Kjevik og Leeds

Fylte charterfly med 130 Leeds-supportere

Fotballgale sørlendinger skal se favorittlaget i England.

CHARTERTUR: Leeds-logo på setet og Leeds-logo på koppen. Det er ikke tvil om hvor denne gjengen var på vei. Foto: Kurt Stian Mykstu
CHARTERTUR: Leeds-logo på setet og Leeds-logo på koppen. Det er ikke tvil om hvor denne gjengen var på vei. Foto: Kurt Stian MykstuVis mer

Pilotstreiken var ingen hindring for denne gjengen, som stilte med eget fly fredag ettermiddag.

- Jeg har akkurat fått levert alle på hotellet og gitt alle kampbilletter. Så nå kan jeg endelig slappe av og ta meg en øl, sier Kurt Stian Mykstu til Dagbladet.

Han er initiativtaker og turleder for en gjeng med Leeds-supportere som i dag satte seg på et chartret fly fra Kjevik, Kristiansand til Leeds. Totalt er de 130 hvitkledde på tur, som alle gleder seg til å se favorittlaget spille mot Aston Villa på søndag.

I august i fjor opprettet Mykstu et Facebook-arrangement, og bare en måned seinere var flyturen med kampbilletter utsolgt.

- Det er vel et par år siden vi begynte å snakke om å leie et fly. Det var noen Liverpool-supportere som gjorde det samme for noen år siden, og nå når Leeds fyller 100 år, måtte vi gjøre det samme.

Det var Fædrelandsvennen som først omtalte saken.

TURLEDER: Kurt Stian Mykstu har arrangert Leeds-tur fra Kjevik for 130 fotballgale supportere. Foto: Privat
TURLEDER: Kurt Stian Mykstu har arrangert Leeds-tur fra Kjevik for 130 fotballgale supportere. Foto: Privat Vis mer

Stor interesse

Leeds er blant Norges største supporterklubber, og den tidligere toppklubben har fremdeles en ivrig fanskare her til lands. De fleste er imidlertid av en eldre generasjon.

- Det er mye voksne folk som er med på tur, og mesteparten har vært der før. Vi er en gjeng med gladgutter og damer som synes det var artig med eget fly. Flyet var dekorert med lys innvendig og vi hadde egne Leeds-dekorasjoner om bord, forteller Mykstu om den unike flyturen.

Populariteten rundt arrangementet har vært svært stor, og det er ikke bare folk fra Sørlandet som har benyttet muligheten når tidenes første direkterute mellom de to byene ble satt opp.

- Jeg er sikker på at vi kunne solgt 100 billetter til, sier turlederen.

Kjemper om opprykk

Leeds er en av Englands mest tradisjonsrike klubber, og har hatt flere storhetsperioder. Etter flere år i skyggen av eliten, har de denne sesongen hatt en av sine bedre perioder på lenge.

Under Marcelo Bielsas ledelse har Leeds vært blant de to øverste lagene i Championship gjennom majoriteten av sesongen, men de siste ukene har laget gått på en liten smell. Etter to tap i påska er de nå ute av topp to, og dermed ikke sikret direkte opprykk. Kun to serierunder gjenstår og det er tre poeng opp til Sheffield United på 2.-plass.

De er med andre ord avhengige av å vinne selv og at opprykksrivalen taper.

- Det er mer spennende enn jeg hadde trodd. Jeg hadde ikke drømt om at vi skulle kjempe om opprykk i starten av sesongen. Englands tredje største by hører hjemme på øverste nivå, konstaterer Mykstu.

Han er det man kan kalle en ekte og trofast Leeds-supporter, og det startet tidlig for sørlendingen.

- Jeg kan ikke huske hvordan det startet. Jeg var ikke mange år da det ble Leeds. Det var vel noen eldre familiemedlemmer som allerede var supportere. I 1978 flyttet jeg dit for å studere og da ble forholdet enda litt tettere.