KRITISK: Eirik Ulland Andersen mener Trond Ivar Døvle og hans dommerteam gjorde flere feil under cupfinalen. Strømsgodset tapte 4-1. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KRITISK: Eirik Ulland Andersen mener Trond Ivar Døvle og hans dommerteam gjorde flere feil under cupfinalen. Strømsgodset tapte 4-1. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Cupfinalen: Rosenborg tok The Double

Fyrer løs mot dommerne: - Ikke på samme nivå som oss andre utpå der

Strømsgodset-spiller Eirik Ulland Andersen er kritisk til en rekke dommeravgjørelser under cupfinaletapet.

ULLEVAAL (Dagbladet): Rosenborg tok The Double etter at trønderne vant 4-1 i cupfinalen mot Strømsgodset søndag ettermiddag.

Underveis i kampen oppsto det flere omdiskuterte situasjoner, deriblant en hvor Godset spilte med én mann mindre når de byttet ut Herman Stengel, men ikke fikk satt innpå Martin Ovenstad.

- Det er én av mange situasjoner der dommerteamet roter i dag. Jeg synes det ble ganske tydelig at denne kampen og begivenheten ble for stor for den trioen som ble satt opp, sier Eirik Ulland Andersen til Dagbladet.

- For å være helt ærlig, så det ut som dommeren ikke hadde sovet noe i natt. Det så ut som han var kjempenervøs. Det er mange situasjoner som de bommer på, altfor mange i en sånn kamp. Rosenborg er et godt lag som ikke behøver hjelp av andre, fortsetter Andersen.

Snytt for straffe?

Midtbanespilleren kan ramse opp en rekke situasjoner der han mener hoveddommer Trond Ivar Døvle og hans team gjorde feil.

- Jeg synes vi skal ha en straffe i første omgang. Jeg synes ikke at den dødballen vi får imot oss i første omgang, er et hjørnespark. I tillegg så skal vi ha et soleklart frispark i starten av andre omgang på 18 meter. Alle vet hvor stor sjanse det er for oss til å gå opp til 2-2, sier Andersen.

I den første situasjonen gikk Tokmac Nguen over ende innenfor sekstenmeteren etter en dytt av Tore Reginiussen, men Døvle valgte ikke å blåse.

Fem minutter før pause tok Rosenborg ledelsen 2-1 etter at de scoret på et feilaktig dømt hjørnespark.

- Dette er den største kampen jeg har spilt. Jeg har lyst til å vinne, og da er det kjedelig når jeg synes at dommerne overhodet ikke er på det samme nivået som resten av oss utpå der. All honnør til Rosenborg. De er et godt lag og vinner fortjent sånn som kampen blir, men situasjonene de bommer på, skjer på så avgjørende tidspunkter i kampen. Det preger kampbildet veldig, sier Andersen.

Saken fortsetter under bildet.

DAGENS DOMMER: Trond Ivar Døvle. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix
DAGENS DOMMER: Trond Ivar Døvle. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix Vis mer

Spilte med én mindre mann

Strømsgodset-trener Bjørn Petter Ingebretsen var mest kritisk til situasjonen der de måtte spille med én mann mindre når ti minutter gjensto av kampen.

- Vi står med fjerdedommeren på siden der. Det er litt kaos der fordi Rosenborg skal bytte samtidig som oss. Vi tror alt er i orden, tar av Stengel og setter han i båsen, men så får vi ikke lov til å få på Ovenstad. Da spiller vi med én mann mindre, sier Ingebretsen til Dagbladet.

- Det var nok noen misforståelser mellom dommerne, men Rosenborg løste det fint og spilte ballen ut, sier Jonathan Parr til Dagbladet.

- Hvor lenge måtte dere spille med én spiller mindre?

- Det har jeg ikke kontroll på. Det føltes ut som det var lenge, men det var antakelig ikke mer enn et halvt minutt eller noe sånt, sier Ingebretsen.

- Blir nerver og kok

Strømsgodset-treneren vil ikke dvele for mye på det som kunne ha vært, men sier at det er denne situasjonen som irriterer han mest i etterkant.

- Det er den situasjonen som irriterer meg mest, at de ikke klarer sånne enkle ting. At dommeren gjør feil på banen, må vi bare leve med. Det er ingen som dømmer alt riktig, men vi føler at noen av de situasjonene som gikk imot oss, kunne gått med oss, men vi gjør så godt vi kan alle sammen, sier Ingebretsen.

- Hvorfor tror du det skjedde?

- Det er cupfinale. Det er den største happeningen for alle norske spillere, det er det vel for dommerne og de rundt også. Det blir litt nerver og kok, det er mange som mener mye, så da kan det koke over iblant, sier Ingebretsen.

Strømsgodset-kaptein Jakob Glesnes beskriver situasjonen som «underlig», men vil ikke fokusere på det som kunne ha skjedd.

- Det snakkes om at det kanskje burde vært to straffer og ett frispark rett etter pausen, men det hjelper ikke å snakke om hva vi burde og kunne hatt etter kampen når vi ikke fikk det. Det må vi bare glemme, sier Glesnes til Dagbladet.

- Ikke straffe

Dagbladet lyktes ikke å komme i kontakt med dommer Trond Ivar Døvle på søndag, men mandag sier han følgende:

- Årsaken til at Strømsgodset ikke fikk gjennomført spillerbytte i går var at prosedyrene for bytte ikke var utført av lagledelsen. Det er faste regler og retningslinjer for innbytter, og disse er lagene godt kjent med. Fjerdedommer ga tilbakemelding om dette, og gjorde den jobben han er satt til.

Om straffe- og frisparksituasjonen, som Ulland Andersen omtaler, gir han følgende forklaring:

- I situasjonen med Tokmac og Reginiussen er vår vurdering at det er kroppskontakt mellom spillerne, men ikke nok til å blåse frispark. Det var flere dueller med tilsvarende kroppskontakt ute på banen der det heller ikke ble blåst frispark. Vi forsøker å ha en jevn og konsekvent list på frisparkvurderinger i hele kampen, og i dette tilfellet mente vi som sagt at det ikke var over denne lista.

- I duellen mellom Tokmac og Hovland i andre omgang vurderer jeg situasjonen feil. Her skulle jeg blåst frispark i favør Godset, sier Døvle.

Dommeren har ikke fått sett bilder av hjørnesparket som leder til 2-1.

- Når det gjelder situasjonen der Rosenborg får corner er vurderingen til dommerteamet at forsvarsspilleren er sist på ballen. Jeg har ikke sett bilder fra situasjonen foreløpig, så jeg kan ikke konkludere. Det hender at vi bommer på slike utfordrende situasjoner, selv om vi gjør det vi kan for å treffe.