Christian Gauseth:

Fyrer løs mot NFF-avgjørelse

Mjøndalen-spiller Christian Gauseth reagerer sterkt på VAR-innføringen i norsk fotball.

MISFORNØYD: Christian Gauseth er ikke fornøyd med VAR-innføringen. Foto: Christoffer Andersen / NTB
MISFORNØYD: Christian Gauseth er ikke fornøyd med VAR-innføringen. Foto: Christoffer Andersen / NTB Vis mer
Publisert

ULLEVAAL (Dagbladet): Tirsdag bestemte NFF-styret at VAR skal innføres i Eliteserien fra 2023.

- En sorgens dag for norsk fotball. VAR-innføringen tar vekk spillets egenart. Det er en drastisk endring som er med å ta vekk spontanitet og glede. Idretten vår blir rett og slett mer steril, sier Gauseth til Dagbladet.

Det var Terje Svendsen, president i Norges Fotballforbund, som kunngjorde innføringen.

- VAR er kommet for å bli i fotballen. I går vedtok vi at VAR skal brukes i Eliteserien. Det er teknisk, praktisk og økonomisk mulig å gjennomføre, og vil bli innført fra 2023-sesongen, forklarte han.

RASENDE: Christian Gauseth forteller om de verste dommeravgjørelsene han opplevde i 2019. Video: Andreas E. Særsland / Reporter: Henrik Ljosland. Vis mer

- En ulykke

Gauseth legger opp etter sesongen og er glad han slipper VAR. Han blir fotballekspert for Discovery.

- Jeg glad jeg slipper VAR. For meg er det en velsignelse, jeg er sint nok på dommerne fra før.

Forrige runde i Eliteserien fikk vi se flere store dommerfeil.

- Det kommer til å være dommerfeil med VAR også. Mållinjeteknologi er lett å innføre og vi burde hatt det allerede. VAR er en ulykke og det er ikke jeg noe tilhenger av overhodet, sier Gauseth og fortsetter:

- Vi kommer til å se liknende situasjoner i norsk fotball som vi har sett i Premier League. Det kommer til å bli mye frustrasjon, diskusjoner og et veldig dårlig resultat med VAR. Det er jeg trygg på.

Mjøndalens kaptein mener rammebetingelsene til dommerne burde vært bedre.

- Det at dømming fortsatt er en deltidsjobb forstår jeg lite av. Hvorfor kan de ikke heller lønne de, slik at de kan bruke all sin tid på dømming og profesjonalisere hverdagen sin? Jeg mener det hadde vært bedre å løfte nivået på den måten. Istedenfor tror de at VAR skal løse alt, sier han.

- Pengene som rår

Gauseth mener videre at VAR-pausene vil bli brukt til reklame.

- Gi det nok tid, så skjer det. Fotballen har vist sitt grimme ansikt flere ganger og det er pengene som rår. Det er sånn Premier League prøver å gjøre det. De ser den kommersielle oppsiden med det, så da er den veien alle marsjerer i trygg og lojal FIFA-ånd.

PINLIGE AVSLØRINGER: Christian Gauseth snakker langt og lenge om eget utseende før han innser at han kanskje bør gi seg mens leken er god... Reporter/video: Fredrik N. Filtvedt / Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer

Landslagssjef Ståle Solbakken fikk flere VAR-spørsmål på tirsdagens pressekonferanse på Ullevaal Stadion.

- Jeg tror det er vanskelig å komme utenom det. Det er ikke alltid jeg liker VAR selv, men det ser ut til at teknologien er blitt bedre.

- Og hvis VAR blir utført på den rette måten og hvis det går hurtig så er det fint, men det må gå raskt. Det største problemet er at man ikke klarer å effektivisere det. At det blir for lite dømming og for mye VAR. Det er provoserende for alle, sa han videre.

En «no brainer»

Discovery-ekspert Joacim Jonsson er positiv til VAR.

- Det er egentlig ikke så mye å tenke over. Jeg mener det er en klar «no brainer» å innføre VAR. Det var forventet og det blir jo innført i nesten hele Europa, så det ville vært rart om Eliteserien ikke gjør det samme, forteller han til Dagbladet.

Han tror VAR vil forhindre flere dommerfeil.

- Det er viktig at det er en optimalisert utgave som innføres. Flere andre steder er det blitt brukt på en dårlig måte. Den første sesongen i Premier var helt elendig, så da får vi håpe på EM-versjonen til Eliteserien. Den var nærmest plettfri, sier han og fortsetter:

- Jeg orker ikke å bruke mye energi på dette og mener det er en god avgjørelse fra NFF.

I oktober stemte de 32 medlemsklubbene i Norsk Toppfotball om videodømming. Da var det bare Lillestrøm som stemte imot.

Fotballpresident Svendsen fortalte til Dagbladet at det ventes en årlig kostnad på 15-20 millioner kroner for VAR.

Ambisjonen skal være at verktøyet også skal implementeres i sluttspill i Toppserien. Det er planlagt til høsten 2023.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer