Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

John Christian Elden ut mot Norges Fotballforbund

Fyrer løs mot NFF

John Christian Elden er overrasket over at Josimar-saken «Den lange kampen» handler om presseetikk og ikke lojalitet mot ansatte i Norges Fotballforbund (NFF). Pål Bjerketvedt slår tilbake og mener kildevernet er viktigst.

REAGERER: John Christian Elden savner en diskusjon rundt lojalitet overfor ansatte i NFF. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
REAGERER: John Christian Elden savner en diskusjon rundt lojalitet overfor ansatte i NFF. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Lørdag avslørte Medier24 at tidsskriftet Josimar røpte Pål Bjerketvedt som anonym kilde. Det skjedde etter at fotballbladet ble felt av PFU (Pressens Faglige Utvalg) etter brudd på Vær varsom-plakaten punkt 4.14.

Punktet handler om at dersom noen blir utsatt for sterke beskyldninger, skal de ha krav på samtidig imøtegåelse, noe PFU mente at Josimar ikke hadde.

Saken til Josimar handlet om hvordan kommersiell direktør i NFF Erik Loe visstnok ikke mente at det å satse på kvinnefotball var kommersielt interessant. Det var OBOS som foreslo et samarbeid for å løfte Toppserien, ifølge Josimar.

Loe har slått tilbake mot dette overfor VG.

- Gjengivelsen er usann, forståelsen er usann. Det ville Josimar ha fått greie på hvis de hadde ringt meg. Det vi snakket om var noe langt annet, hevder Erik Loe overfor avisa.

Det var i forbindelse med denne saken at Josimar valgte å avsløre generalsekretær Bjerketvedt som kilde etter at han hadde en «off the record»-samtale med bladet. Kildevernet anses som hellig i norsk presse, og derfor har Bjerketvedt reagert med sjokk da han fikk vite det.

- Jeg hadde aldri trodd jeg skulle bli utsatt for en kildeblåsing som dette, som jeg ikke kjenner meg igjen i. Som mangeårig mediemann blir jeg trist og nedstemt av situasjonen, og jeg er lei meg for den situasjonen den setter Erik i, sier Bjerketvedt til Dagbladet.

Advokat John Christian Elden, som har representert Loe tidligere, er overrasket over Bjerketvedts reaksjoner. Han påpeker at han snakker på egne vegne, men med samtykke fra Loe. Advokaten opplyser at han ikke har løpende oppdrag for Loe.

- Jeg kan bare på egne vegne og ut fra de tidligere oppdragene jeg har hatt mot NFF, si at det er oppsiktsvekkende når lekkasjene kommer fra toppledelsen og rammer ansatte i organisasjonen, skriver Elden i en SMS til Dagbladet.

Advokat Elden bistår også tidligere dommer Svein-Erik Edvartsen, som er i løpende konflikt med NFF, og som har fått e-poster feilsendt av Bjerketvedt, der han selv slaktes.

Støtter Josimar

Opplysningene som kom fram i Josimars sak, kalt «Den lange kampen», er såkalt «off the record»-samtale.

Elden kommer også med støtte til fotballbladet.

- Jeg har forståelse for at Josimar ser at det er en breaking news-sak i seg selv, og jeg er overrasket over at diskusjonen går på presseetikk og ikke lojalitet til ansatte. Det står respekt av Loe, som ikke vil kommentere dette nå, sier Elden.

Generalsekretær i Norges Fotballforbund og mannen som ble avslørt som kilde av Josimar, Pål Bjerketvedt, forstår seg ikke på Eldens uttalelser. NFF-toppen insisterer på at hele saken handler om brudd på kildevern.

- Jeg vet ikke på hvilket grunnlag Elden uttaler seg. Så vidt jeg vet, har han ingen rolle i denne saken - og han var i alle fall ikke en del av det saken gjelder, nemlig at Josimar bevisst publiserte hele sakskomplekset to dager etter behandling i PFU. Også partier unntatt offentlighet på grunn av et åpenbart brudd på kildevernet. Det er det denne saken dreier seg om, brudd på grunnleggende presseetiske prinsipper - det viktigste, sier han til Dagbladet.

AVSLØRT: Pål Bjerketvedt ble blåst som kilde av tidsskriftet Josimar. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
AVSLØRT: Pål Bjerketvedt ble blåst som kilde av tidsskriftet Josimar. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Ifølge Josimars opplysninger skal OBOS ha tilbudt titalls millioner kroner for å bidra til satsingen på kvinnefotball i Norge. De skrev at konsernsjefen i OBOS ble sjokkert over svaret til Loe.

God dialog med Loe

Elden mener at slike opplysninger rammer de ansatte i NFF, men Bjerketvedt slår tilbake mot advokaten.

- Elden vet ikke «hvilke» opplysninger det var. Josimar ble felt på manglende tilsvar, men ble ikke dømt på to andre innklagede forhold. I ettertid viser redaktøren at han ikke respekterer PFU som institutt og fortsetter sitt forsvar etter avsagt kjennelse. Han har brutt grunnleggende prinsipper i PFU-instituttet. Han undergraver ikke bare tilliten til seg selv som redaktør og Josimar som medium, han undergraver presseetikkens institusjonelle rammeverk, sier Bjerketvedt og fortsetter:

- Det er dette som er problemet, ikke selve innholdet i den fortrolige samtalen som jeg i sin tid hadde med Josimars redaksjon. Den dreide seg i hovedsak om forhold som på det tidspunktet ikke var offentlig kjent, men som ville bli kunngjort et par dager seinere.

- Har du snakket med Erik Loe etter at du ble avslørt som kilde?

- Selvsagt har Erik Loe og jeg en god dialog rundt situasjonen som har oppstått. For øvrig vil jeg legge til at jeg - på vegne av min gamle bransje (30 år i media) - syns jeg der er trist at en norsk medieaktør bevisst bryter et hellig prinsipp, kildevernet. Det kan fort føre til større skepsis og reservasjoner blant intervjuobjekter. Da har vi alle tapt, sier Bjerketvedt.

- Grovt misbruk

Håvard Melnæs, som er redaktør i Josimar, kjøper ikke Bjerketvedts utsagn. Han kommer med krass kritikk tilbake mot NFF-toppen.

- Det er litt rørende at Pål Bjerketvedt, etter å ha misbrukt kildevernet på det groveste, er bekymret for reservasjoner blant intervjuobjekter i framtida. Alle våre nåværende og potensielle kilder vet og skal vite at de kan stole på oss. Bjerketvedts kyniske utnyttelse av kildevernet blir ekstra forstemmende med tanke på at han i en årrekke var medlem av Norsk Redaktørforening, mener Melnæs overfor Dagbladet.

SLÅR TILBAKE: Josimar-redaktør Håvard Melnæs er ikke imponert over Pål Bjerketvedt. Foto: Lise Åserud / Scanpix
SLÅR TILBAKE: Josimar-redaktør Håvard Melnæs er ikke imponert over Pål Bjerketvedt. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

Det var NFF som klagde Josimar inn til PFU - først og fremst på grunn av manglende imøtegåelse overfor tidligere kommersiell direktør i NFF Erik Loe.

- Bjerketvedt gir oss opplysninger under kildevern, og etterpå klager han oss inn til PFU for å ikke ha dekning for opplysningene. Det mener vi er grovt misbruk av kildevernet. Maktmisbruk skal avdekkes, ikke tildekkes, sier Josimar-redaktøren.

Josimar, med Melnæs i spissen, har utdypet i et innlegg om hvorfor de valgte å avsløre Bjerketvedt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!