Ga bort seieren

PARK CITY: Historien startet med en korrupt kunstløpdommer. Nå er den i ferd med å skandalisere hele OL. Seint i går kveld krevde IOC en avklaring om hvem som skal få gullet i parløp.

Under parløpsfinalen mandag ga dommerne med stemmetallet 5- 4 gullet i parløp til Jelena Berezjnaja og Anton Sikharulidze, på bekostning av kanadiske Jamie Sale/David Pelletier.

En fransk dommer har innrømmet at hun ble presset til å gi russerne toppkarakter.

Dermed har det brutt ut full krangel mellom IOC og Det internasjonale skøyteforbundet (ISU).

En kilde i Den internasjonale olympiske komité sier til nyhetsbyrået AFP at IOC-president Rogge har snakket med ISU-president Ottavio Cinquanta og sagt at han vil ha saken avsluttet i løpet av dagen i dag.

Ondt mot godt

Før i verden var kunstløparenaen delt i to. Det var oss mot dem - the good guys vs the bad guys - de vestlige dommerne i haute couture fra Paris mot de tjukke sobelhattene fra et sted bak jernteppet.

En og annen skandale, ja vel, men pytt, pytt:

I en delt verden ga du selvfølgelig de høyeste karakterene til dine venner.

Og nå er det i gang igjen. Etter rettferdighetens kunstløpende leker i Nagano for fire år siden, da man til og med her i Amerika mente at russiske Tara Lipinskÿ skøytet tekstilene av Michelle Kwan og vant OL-gullet - har man i Salt Lake City klart å gå gjennom isen for gud veit hvilken gang.

Og det handler om en svak sjel, som ifølge den indre kunstløperkrets har inngått følgende avtale:

Hvis Marie Reine Le Gougne (den franske dommeren) ga det russiske paret Sikharulidze/Berezjnaja de høyeste karakterene i parløpet sist mandag, ville den russiske dommeren gjengjelde tjenesten overfor Frankrikes representanter i isdans.

Presset

Marie Reine Le Gougne ble natt til onsdag plutselig sitert på at hun med klare føringer hadde dømt parfinalen til fordel for russerne.

Uttalelsen var ikke før kommet på trykk i avisa USA Today før sjefen for den franske OL-delegasjonen, etter et spontant krisemøte, krydret skandalen med forklaringen om at Le Gougne var blitt presset til å dømme slik hun gjorde.

I såpeoperaens midte sitter nå IOC-sjefene med røde ansikter. De må vaske reint - det finnes ingen vei utenom.

To be continued...