Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ga Cardiff-ansatt kallenavn etter Saddam Husseins fetter

Nye anklager mot skandaletreneren Malky Mackay.

KONTROVERSIELL: Tidligere Cardiff-trener og nåværende Wigan-sjef Malky Mackay figuerer nok en gang på forsidene av Daily Mail. Nå er det klubbens tidligere rekrutteringssjef, Alisher Apsalyamov, som klager inn manageren etter å ha oppdaget at han ble kalt «kjemiske Ali». Foto: AFP/Carl Court.
KONTROVERSIELL: Tidligere Cardiff-trener og nåværende Wigan-sjef Malky Mackay figuerer nok en gang på forsidene av Daily Mail. Nå er det klubbens tidligere rekrutteringssjef, Alisher Apsalyamov, som klager inn manageren etter å ha oppdaget at han ble kalt «kjemiske Ali». Foto: AFP/Carl Court. Vis mer

(Dagbladet): For to uker tok Wigans styreleder Dave Whelan den kontroversielle beslutningen å gi rasisme-etterforskede Malky Mackay en ny sjanse i managerstolen.

Etterforskningen har pågått i snart tre måneder uten resultat, men har nå fått ny giv etter at enda en Cardiff-ansatt har klaget inn duoen Mackay og Ian Moody.

Kazakhstanske Alisher Apsalyamov, en nær venn av Vincent Tan som arbeidet i klubben, ble av de to kalt for «kjemiske Ali» - et kallenavn Saddam Husseins fetter hadde, ifølge Daily Mail.

Ny klage Denne nye klagen på den skotske treneren, gir et nytt vindpust i etterforskningen av ham som allerede har pågått i tre måneder.

Den tidligere Cardiff-trenerens telefon har blitt konfiskert av klubbens private etterforskere, og det er nettopp der Alisher Apsalyamov skal ha sett at han ble kalt «Kjemiske Ali».

Grunnen til at Apsalyamov reagerte så sterkt, er at det var kallenavnet Saddam Husseins fetter Ali Hassan al-Majid. Han var en militærleder som var kjent for å bruke kjemiske våpen i kampen mot sine motstandere.

Apsalyamov er ikke lenger Cardiff-ansatt, ettersom han slet med å få arbeidsvisum i England.

Siden tekstmeldingene det er snakk om var private, sliter advokatene med å reise en konkret anklage mot Mackay/Moody. De forsøker nå å finne andre veier for å ta dem rent juridisk.

Blant annet omfatter det tidkrevende intervjuer med spillere og ansatte i Cardiff, for å undersøke om duoen skapte en diskriminerende kultur i klubben. Det er derfor etterforskningen tar tid.

Dristig ansettelse Etterforskningen av den skotske treneren ble påbegynt allerede i august. Da var Mackay arbeidsløs, etter å ha fått sparken i Cardiff sammen med sin rekrutteringssjef Ian Moody.

Nå har skotten fått seg en ny jobb, mens etterforskningen enda pågår, noe som også har ført til at Wigans styreformann er i hardt vær. Ekstra ille ble det når han skulle prøve å forsvare ansettelsen.

- Tror du kanskje jødene liker å jage penger litt mer enn andre? Jeg mener de er smarte folk. Jeg mener jødiske folk jager penger litt mer enn alle andre. For meg er ikke det støtende å si i det hele tatt, sa Dave Whelan, før han også forsvarte Mackays bruk av et nedsettende uttrykk for asiater.

Istedenfor å forsvare Mackay, endte altså Whelan opp med å selv komme med rasistiske stereotypier. Det forsvarte han i etterkant gjennom å fortelle at han hadde masse jødiske og kinesiske venner.

Rasistiske tekstmeldinger Det Wigan-treneren etterforskes for, er en serie rasistiske tekstmeldinger sendt mellom han og daværende rekkrutteringssjef i Cardiff, Ian Moody. Skandalen blir kalt «Textgate» i England.

KLAGER INN MACKAY: Alisher Apsalyamov (til venstre) klager inn Malky Mackay til det engelske fotballforbundet etter å ha sett kallenavnet han fikk av skotten. Her er han avbildet sammen med Vincent Tan og en annen Cardiff-ansatt. Foto: AP/Nick Potts.
KLAGER INN MACKAY: Alisher Apsalyamov (til venstre) klager inn Malky Mackay til det engelske fotballforbundet etter å ha sett kallenavnet han fikk av skotten. Her er han avbildet sammen med Vincent Tan og en annen Cardiff-ansatt. Foto: AP/Nick Potts. Vis mer

I tillegg til en rekke andre rasistiske, sexistiske og homofobiske meldinger, skal han blant annet ha omtalt Cardiffs eier, Vincent Tan, som «Gulingen».

42-åringen har senere kommet med en halvveis offentlig unnskyldning for sms-ene, via en pressemelding i managerforeningen LMA:

- I en undersøkelse tidlig i 2014 ble det, blant 10.000 private tekstmeldinger, funnet et par korte som var svært beklagelige. Disse ble sendt på et tidspunkt der Malky var under sterkt press, og han lettet på trykket med noen flåsete meldinger. Likevel mener Malky at han burde oppført seg bedre ved disse tilfellene, heter det i pressemeldingen.

Cardiff krevde at managerforeningens sjef måtte gå av, siden foreningen unnskyldte Mackay med den pressemeldingen.

Wigan har mistet en av sine sponsorer som følge av ansettelsen, og klubbens advokat har ifølge Daily Mail nektet å svare på de nye anklagene mot skotten.

Den tidligere Premier League-klubben har ikke vunnet noen av sine to første kamper etter at Mackay ble ansatt. Med trusselen om utestengelse hengende over seg, har skotten fortsatt alt å bevise i sin nye klubb.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling