Ga dommeren beskjed om at han ikke fortjente straffespark - ble utvist

Årets mest absurde historie i norsk fotball kommer fra 5. divisjon.

PROVOSERTE DOMMEREN:Sandveds Talat Abunim snublet i egne bein før han traff keeperen, og fikk et straffespark han ikke fortjente. Da han gjorde dommeren oppmerksom på feilen havnet de i en diskusjon som gjorde at Abunim ble utvist. Deretter satte Sandved straffesparket flere meter utenfor med vilje, før Ild i sympati tok ut en av spillerne sine så begge lag hadde ti mann på banen. Foto: Privat
PROVOSERTE DOMMEREN:Sandveds Talat Abunim snublet i egne bein før han traff keeperen, og fikk et straffespark han ikke fortjente. Da han gjorde dommeren oppmerksom på feilen havnet de i en diskusjon som gjorde at Abunim ble utvist. Deretter satte Sandved straffesparket flere meter utenfor med vilje, før Ild i sympati tok ut en av spillerne sine så begge lag hadde ti mann på banen. Foto: PrivatVis mer

(Dagbladet): Robbie Fowler og Arne Larsen Økland er to eksempler på fotballspillere som har fått store og feilaktige dommeravgjørelser i sitt favør, men som på eget initiativ ba dommeren rette opp feilen.

Førstnevnte vant en Fair Play-pris av Uefa, mens sistnevnte fortsatt får telefoner om den gangen han i praksis annullerte sin egen «scoring» i en kamp mot Bayern München.

Men det er ikke alle som setter pris på den slags ærlig oppførsel - i hvert fall ikke dommeren som forrige torsdag dømte 5. divisjonskampen mellom Sandved og Ild.

Fra ampert til harmoni
Det er Sandnesposten som i dag omtaler den absurde situasjonen som oppsto da Sandveds Talat Abunim gikk i bakken innenfor 16-meteren til Ild like etter pause.

Dommer Nedzad Munjic fra Viking FK pekte på straffesparket, og Sandved fikk dermed en gyllen mulighet til å gå opp i 4-1 og langt på vei punktere kampen.

Abunim viste imidlertid sportsånd av beste merke da han ga dommeren beskjed om at han hadde snublet i egne bein, og at straffesparket dermed var feilaktig idømt.

Men dommer Munjic ville ha seg frabedt slike korrigeringer og sto på sitt. Da Abunim ikke ga seg fikk han to gule kort på rappen og dermed rødt.

Ild-spillernes protester på straffesparket gikk over til å bli protester på utvisningen av en motspiller. Og selve kampen, som fram til da hadde vært relativt amper, ble rene vennskapskampen da spillende Sandved-trener Øyvind Svenning plasserte straffesparket langt utenfor med vilje.

Ild svarte på gesten med å ta ut en av sine utespillere, slik at begge lag hadde ti mann på banen.

Til slutt endte kampen 3-3 - etter at Ild hadde fått to straffespark som Sandved mistenker var en hevnaksjon fra dommeren.

- Jeg gikk ut mens jeg smilte og lo
Talat Abunim, som altså ble utvist, har følgende versjon av hva som skjedde da han ble tildelt straffe tidlig i 2. omgang.

- Jeg reiste meg kjapt opp da jeg falt, og sa til dommeren at det ikke var straffe. Da svarer han at «jo, det var det». Jeg fulgte opp med å si at jeg hadde forståelse for at det kunne se sånn ut, men at han tross alt sto et stykke unna og at jeg faktisk snublet og datt på keeperen deres. «Nei, det er straffe», sa han.

- Da sa jeg at han i verste fall kunne dømme filming og gi meg gult kort, og frispark til dem. «Du sier ikke mer», var svaret jeg fikk. Deretter gikk jeg vekk, men motspillerne hadde jo hørt hva som ble sagt og reagerte sterkt på at han ikke lyttet til meg. Plutselig dro dommeren opp et gult kort, så ett til på direkten og til slutt det røde, sier Abunim til Dagbladet.

Han hevder begrunnelsen for det første gule kortet var at han satte dommerens avgjørelse i tvil, og det andre for å ikke høre etter.

- Jeg gikk ut mens jeg smilte og lo, hva skal jeg gjøre? Når han ikke ville forandre mening på straffesparket, ville han neppe forandre mening om det røde kortet, sier han.

Dommeren er provosert
Dommeren har ingen problemer med å innrømme at han lot seg provosere av Abunims forsøk på å overtale ham til at det ikke var straffespark.

- Fra min posisjon var det et soleklart straffespark, og jeg opplever det som ekstremt provoserende at en spiller ønsker å gjøre min jobb og sier at jeg dømte feil. Som dommer kan man ikke gå tilbake på noe som allerede er dømt. Det var en vanskelig kamp å dømme, men jeg følte jeg hadde god kontroll. Det er viktig å understreke at dette er 5. divisjon, og da skjer det mye rart utpå der. Det er veldig lavt nivå, tross alt, sier Nedzad Munjic til Sandnesposten.

Abunim bare rister på hodet av dommerens opplevelse av ham som ekstremt provoserende.

- Det faller på egen urimelighet, synes jeg. Jeg hadde ingen intensjoner om å gjøre hans jobb. Å spille fotball i 5. divisjon skal være gøy, men det fine er at denne historien har gjort kampen mye mer minneverdig enn den ellers kunne blitt. Jeg fikk applaus av motspillerne og alle roet seg ned. Folk syntes bare det var tragikomisk, det var ikke noe sinne. Det var utrolig bra, med tanke på hvor ampert det var utpå der før dette skjedde, sier han.

Sandved-spilleren har imidlertid forståelse for at dommeren ga ham straffespark.

- Absolutt, jeg forstår at det kunne se ut som straffe. Derfor følte jeg også for å gi beskjed. Hadde jeg vært dommer selv ville jeg nok dømt straffe, for det må ha sett klart ut fra hans plassering.

- 5. divisjon er en tulledivisjon
I artikkelen hos Sandnesposten får Abunim støtte fra Ild-leiren, der han betegnes som «den roligste spilleren på banen». Dommeransvarlig i Rogaland fotballkrets, Svein Gunnar Hermansen, er også full av lovord om måten spillerne fra begge lag håndterte situasjonen på.

Abunim har fått strøket sitt røde kort og er dermed klar igjen til dagens seriekamp.

- Dette er et prakteksempel på hvordan fair play skal utøves i praksis. Det er en drømmehistorie Sandved og Ild har skapt, og man kan jo bare håpe at alle lag ville gjort det samme i samme situasjon, sier Hermansen.

Dommeren firer likevel ikke en tomme, og reagerer på at det røde kortet er trukket tilbake.

- Det visste jeg ikke. Det er veldig uprofesjonelt, spør du meg - og jeg må ta en prat med kretsen. Jeg ble heller ikke informert om at Ild tok ut en spiller for å jevne ut lagene etter utvisningen. Dette er jo bare tull. 5. divisjon er en tulledivisjon. Så enkelt er det. Jeg håper jeg kan dømme litt høyere, slik at jeg får med meg assistentdommere og får dømme lag som er mer seriøse enn hobbyspillerne i 5. divisjon, sier han til Sandnesposten.

Abunim er ikke enig i karakteristikken av divisjonen han spiller i.

- Vi har rykket ned to år på rad, og det er vår egen feil. Men å kalle dette en tulledivisjon synes jeg blir respektløst. Det er mange som bruker mye tid på dette, og ildsjeler som bruker timer på å tilrettelegge, sier han.