«Gå fram og brems, Tord!»

De norske gutta samarbeidet seg til nytt Northug-gull.

TOK KONTROLLEN: Petter Northug (nr. 2) og Tord Asle Gjerdalen (nr. 14) var eneste nordmenn til start i dagens femmil. Men duoens lagjobbing sørget langt på vei til et tredje VM-gull til Petter Northug. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
TOK KONTROLLEN: Petter Northug (nr. 2) og Tord Asle Gjerdalen (nr. 14) var eneste nordmenn til start i dagens femmil. Men duoens lagjobbing sørget langt på vei til et tredje VM-gull til Petter Northug. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

||| LIBEREC (Dagbladet.no): Tord Asle Gjerdalen skal nok ha mer ære enn han selv har lyst til å ta, for at Petter Northug jr kunne krone et fantastisk VM med gull på femmila i dag.

For 25-åringen gjorde en mannsjobb som eneste lagkamerat til Petter i sugeføret i Liberec.

Gjerdalen var framme og dro på Petter, han var framme og bremset for Petter og han sørget for at Northug kunne komme seg raskt opp i teten etter det siste kritiske skibyttet inne på stadion.

Ikke hjelperytter, men hjalp til
Men etter løpet inntar Gjerdalen en selvfølgelig beskjeden tone.

- Hvor mye av æren skal du ha for gullet i dag?

- Nei, det er ingenting. Jeg går for meg selv og tenker ingenting på Petter under løpet, sier Gjerdalen til Dagbladet.no.

Men innrømmer likevel at han hjalp Northug når det også gavnet ham selv. Som da Northug jr ville bytte ski på sisterunden, og nordmennene var redde for at noen skulle utnytte situasjonen til å stikke av.

- Petter ønsket å bytte ski, mens jeg hadde lyst til å være med dersom noen skulle prøve å rykke. Det blir en gambling, men hva om noen hadde prøvd å kjøre? Da ville jeg at en av oss skulle være der, sier han.

- Men du roet ned så Petter kunne komme seg opp igjen?

- Ja, men da var det jo ingen som kjørte, så da fikk jo alle de som byttet ski en enkel reise tilbake opp, sier Gjerdalen.

- Tapte du noe på ikke å bytte ski selv?

- Det er vanskelig å si, sier 25-åringen.

«Gå fram og brems»
Selv om han insisterer på at hans eneste mål i dag var å gå først over målstreken, forteller Gjerdalen at han og Northug snakket sammen underveis.

Som da de to la seg foran hele feltet og bremset farta på sisterunden.

- Petter ropte «gå fram og brems, Tord», og det passet meg egentlig bra. Så da gjorde vi det, sier han.

- Hvordan reagerer de andre bak på sånt?

- Det kommer ikke noe særlig med meldinger, men de går jo opp på skia og stavene og sånt da, sier Gjerdalen, og forklarer med det mye av hvordan han selv fikk avslutningen på løpet ødelagt.

- Opp den bakken på sisterunden ble jeg gående litt i veien for han russeren (sølvvinner Maxim Vylegsjanin), og det likte han vel ikke noe særlig. Og så gikk han på staven min og da brakk den tvers av. Det koster krefter å gå uten stav en stund, og den jeg til slutt fikk var litt for kort, så det ødela nok resten av løpet for meg, sier Gjerdalen.

Petter Northug jr mener imidlertid Tord Asle Gjerdalen skal takkes.

- Det er begrenset hvor mye vi kan hjelpe hverandre i et sånt felt, det er ikke som i sykkel, men det var veldig viktig at vi fikk snakket sammen underveis. Det er utrolig artig å jobbe sånn sammen, og da er det bare å takke Tord, sier VM-kongen.

TAKK OG GRATTIS: Tord Asle Gjerdalen insisterer på at han gikk for seg selv, men understreker samtidig at han og Petter er på lag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
TAKK OG GRATTIS: Tord Asle Gjerdalen insisterer på at han gikk for seg selv, men understreker samtidig at han og Petter er på lag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer