Gå hjem og lek med ballen, Riise

ULLEVAAL (Dagbladet): DET ER halvannet år siden Dagbladet fastslo at Norge kunne glemme EM. Det er trist at ikke flere så det samme. Da kunne vi kanskje sluppet denne EM-kvalifiseringens pinlige demonstrasjon av landslagets utilstrekkelighet. Det var til og med på nippet at en halvfull supporter klarte å unngå sklitaklingen til keeperinnbytter Frode Olsen. Men Olsens ynkelige brutalitet ble om ikke annet et godt bilde på landslagets fall:

Et landslag som ikke var i stand til å underholde på annet vis enn å angripe sine egne.

MAN KAN diskutere spillestil, spillervalg og presshøyde til Norge scorer. I bunn av elendigheten ligger mangelen på individuelle ferdigheter.

Og jo bedre individuelle ferdigheter, desto bedre kan en spillestil praktiseres. Det var for eksempel også Drillos utgangspunkt tidlig på 90-tallet, selv om mytene vil ha det annerledes.

DERFOR MÅ MAN starte med å sette utviklingen av individuelle ferdigheter øverst på alle prioriteringslister og øvelsesprogram på alle nivåer i norsk fotball. Det sier seg selv at dette er en møysommelig prosess.

DE NORSKE landslagsspillernes manglende evne til å slå en korrekt pasning i høyt tempo eller finte ut en motspiller i en en-mot-en-situasjon, har ingen ting med spillestil å gjøre.

Det handler om at de ikke har øvd nok - og at de ikke har praktisert ofte nok på internasjonalt nivå.

PÅ 90-TALLET var vi gode resultatmessig fordi vi klarte å skjule spillernes individuelle svakheter gjennom et godt kollektiv. Når så det kollektive sviktet, sto vi avkledde tilbake. Det skjedde noen ganger. I siste halvdel av denne EM-kvalifiseringen har det snarere vært regelen enn unntaket.

DET STØRSTE hinderet i prosessen med å utvikle de individuelle ferdighetene, ligger på nivået under våre to øverste divisjoner. Der finner vi teoretisk sett godt skolerte trenere, men mange av dem har fått sin utdannelse i løpet av den mest hysteriske Drillo-perioden i norsk fotball.

Og de bærer preg av det i en helt annen grad enn stilens far - Egil Olsen - har ønsket. Drillo har aldri lagt skjul på at spillerne bli bedre individuelt. Hans utgangspunkt var at Drillo-stilen ville bli enda bedre hvis de individuelle ferdighetene økte.

MEN NEDOVER i det norske divisjonssystemet ser man trenere som terper langballen ukritisk, og som framelsker midtstopperen som kan falle av riktig og klarere langt - ikke den konstruktive midtbanespilleren eller den fikse spisstypen som har langt større potensial - men også høyere feilprosent.

Disse trenerne har stor sportslig makt i en liten klubb der talenter fostres. De legger føringer både for juniortreneren og lilleputt-treneren. Det er på dette nivået den største holdningsendringen må til.

NORGE FIKK fem baklengsmål og 29 sjanser i mot seg i play off-kampene mot Spania. I tallene ligger det faktum at Spania er et bedre fotball-lag, men mest en sjokkerende opplevelse av en norsk kollaps.

Vi må tåle å få en omgang juling en gang i blant. Men ikke fire omganger på rad.

NILS JOHAN SEMBS siste kamp som landslagssjef ble forhåpentligvis den siste i en eneste lang lidelseshistorie. Den startet i praksis med et bilde du sikkert husker: Semb på knærne etter at vi ble slått ut på overtid av EM i 2000.

Den gangen hadde han grunn til å være oppriktig fortvilet. I går var det bare grunn til resignasjon. Han kunne ikke skylde på et eneste av fotballens iboende usikkerhetsmomenter: marginene, skadene, dommerne.

VI KUNNE lett få inntrykk av at Spania var et fantastisk god lag. Faktum er at Spania var aktør i akkurat den samme play off-kampen som Norge, og at de ble nummer to i sin gruppe bak ikke altfor imponerende Hellas.

Spanias storhet i går skyldtes mest Norges ynkelighet. Et lag blir ikke bedre enn motstanderen gjør det. Norges styrker har tradisjonelt vært å ødelegge gode motstandere. I går gjorde vi det stikk motsatte:

Vi gjorde Spania mye bedre enn de var.

SEMB KOMMER fra denne jobben med fotballæren i behold. Det er inntrykket av en dårlig siste halvdel av EM-kvalifiseringen, og den umiddelbare opplevelsen av to elendige play off-kamper, som ødelegger Sembs rykte.

Jeg kan ikke tenke meg mange trenere som hadde ledet Norge bedre de siste åra - ut fra omstendighetene. Det forteller alt om omstendighetene.

TRIST: - John Arne Riise og de norske fotballspillerne er for dårlige individuelt, skriver Dagbladets fotballkommentator.