Gå i pluss før 17.mai

Oddsstrategiene som har vist seg lønnsomme for Tippeliga-kampene 16. mai.

Armer og bein: Rosenborg tapte 0-1 hjemme mot Haugesund på 16. mai i 2011, en kamp der RBK skapte svært lite, til både glede og frustrasjon for publikum og oddstippere. Foto: Ned Alley / Scanpix
Armer og bein: Rosenborg tapte 0-1 hjemme mot Haugesund på 16. mai i 2011, en kamp der RBK skapte svært lite, til både glede og frustrasjon for publikum og oddstippere. Foto: Ned Alley / ScanpixVis mer

Advarsel: Artikkelen inneholder informasjon for tippe- og statistikknerder...

16. mai er en festdag for fotballen, folk strømmer til kamp og stemningen er enorm. Pølse- og isselgerne går tomme for godsakene før pausen, og hjemmelaget vinner selvsagt for fansen, gjerne med 3-4 mål.

Eller? 16.mai er kanskje ikke en like stor fotballhøytid som det var, men like fullt en spesiell kampdag for både spillere og publikum. Klarer hjemmelagene å levere varene på denne festdagen?

Som oddstipper kan det være greit å vite om det er noen spesielle trender som skiller seg ut på denne kampdagen. Kan du spe på 17.mai-budsjettet i kveld?

Denne undersøkelsen
Jeg har sett på Tippeligaen de siste ti årene for å se om vi oddstippere kan plukke opp noe lærdom. Tallene for 16. mai (fra totalt 72 kamper over ti år) er sammenlignet med de totale tallene for sesongene som helhet (totalt 1994 over ti år), for å se om det er noen betydelige forskjeller.

Samtidig har jeg, og dette er mer relevant for oddstippere, testet noen meget enkle spillestrategier for å hjelpe til i jakten på en lønnsom strategi. De syv spillestrategiene er:

1.Spille hjemmelaget i alle kampene
2.Spille uavgjort i alle kampene
3.Spille bortelaget i alle kampene
4.Spille det «beste» laget i alle kampene (laget høyest på tabellen før 16. mai)
5.Spille det «verste» laget i alle kampene (laget lavest på tabellen før 16. mai)
6.Spille høyest odds i alle kampene (outsideren)
7.Spille lavest odds i alle kampene (favoritten)

Hva gjelder regnskaper er dette ført som om det var mulig å spille alle kampene single, altså alene. All odds fra Norsk Tipping.

Tippeligaen på 16. mai — like mange hjemmeseire
På totalt 72 kamper spilt dagen før nasjonaldagen de siste ti årene i Tippeligaen har 35 endt med hjemmeseier, 22 med uavgjort og 15 med borteseier.

Det tilsvarer altså en fordeling på cirka:

-48,5 prosent hjemmeseire 16. mai
-30,5 prosent uavgjort 16. mai
-21 prosent borteseire 16. mai

Dette kan sammenlignes med de totale tallene for alle de 1994 kampene som er spilt i Tippeligaen fra 2002-2011, som viser:

-49 prosent hjemmeseire
-25 prosent uavgjort
-26 prosent borteseire

Altså en merkverdig liten forskjell på antall hjemmeseire. De store mengdene som strømmer inn stadion 16.mai er tydeligvis ingen prestasjonsfremmer, i hvert fall ikke hva gjelder det å ta tre poeng.

Kanskje det er folkemengden som gjør at det er 5 prosent flere uavgjorte 16.mai i forhold til borteseire, men dette kan også skyldes tilfeldigheter.

Flere mål på 16. mai
Det later til at denne fotballfesten fører til flere scoringer enn normalt. Istedenfor å telle mål har jeg sett på oddsspillet over/under 2,5 mål. Der viser tallene for 16. mai de siste ti årene at:

-58,3 prosent av kampene 16. mai har endt med over 2,5 mål
-41,7 prosent av kampene 16. mai har endt med under 2,5 mål

Dette kan sammenlignes med tallene fra de nær 2000 kampene spilt i Tippeligaen i samme periode:

Duell: Stabæks keeper Jan Kjell Larsen i duell med Sogndals Mats Goberg Solheim i eliteseriekampen i fotball mellom Stabæk og Sogndal på  16. mai 2011. Kampen endte 0-1, og borteseieren ga fine 7,35 i odds. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
Duell: Stabæks keeper Jan Kjell Larsen i duell med Sogndals Mats Goberg Solheim i eliteseriekampen i fotball mellom Stabæk og Sogndal på 16. mai 2011. Kampen endte 0-1, og borteseieren ga fine 7,35 i odds. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer

-53,7 prosent av kampene har endt med over 2,5 mål
-46,3 prosent av kampene har endt med under 2,5 mål

Hva kan være lønnsomt? Show me the money!

Det lønnsomme vil alltid være å gjøre grundig research, gjerne ved hjelp av Dagbladets oddstipssider, og så satse på de spillene man mener er lønnsomme i forhold til innsatsen.

Min test av syv særdeles primitive spillestrategier, som nevnt over, gir likevel noen interessante resultater.

Uavgjort er mest lønnsomt — er i pluss!
Hadde du satset 100 kroner på alle hjemmelagene på 16. mai de siste ti årene hadde du tapt 955 kroner totalt. Tre år hadde gitt overskudd, syv hadde gitt underskudd.

Hadde du derimot satset 100 kroner på uavgjort i hver kamp hadde du vunnet 105 kroner. Ikke rare resultatet etter ti års oddstipping, men det er likevel bemerkelsesverdig. Fire av årene hadde gitt overskudd, seks hadde gitt underskudd. Spillet reddes av 2009, da fem kamper endte uavgjort.

Hadde du satset 100 kroner på alle bortelagene hadde du tapt 1.290 kroner, og det til tross for at fjoråret ga et overskudd på hele 1.135 etter at Haugesund slo Rosenborg i Trondheim og Sogndal slo Stabæk på Telenor Arena.

Kan tabellen hjelpe?
Ikke det store overskudd ved hjelp av blindt spill på noen av tegnene altså. Men hva med å spille blindt ut fra tabellposisjonen før serierunden 16. mai?

Hadde du satset 100 kroner på det laget som lå høyest på tabellen hver 16. mai de siste ti årene hadde du tapt hele 3.165 kroner! Bare to år endte uten underskudd.

Hadde du derimot satset 100 kroner på det laget som lå lavest på tabellen hadde du vunnet 920 kroner, det beste resultatet på disse enkle spillestrategiene. Fem av årene hadde gått i pluss, men det må nevnes at også dette gode resultatet er sterkt farget av fjorårets overraskelser i Trondheim og Bærum.

Hva med å spille blindt på oddsen?
Noen mener det er mest lønnsomt i lengden å spille på lav odds, noen mener høy odds. Til syvende og sist handler lønnsom oddstipping mer om hvor flink du er til å vurdere oddsen opp mot sannsynligheten.

Jeg har likevel testet resultatene av å spille blindt på lavest eller høyest odds på 16. mai.

Hadde du satset 100 kroner på den laveste oddsen i hver kamp 16.mai de siste ti årene hadde du tapt 1.445 kroner, og bare to av årene hadde du vært i pluss. Samtidig hadde du sikkert vært irritert, da dette må være en av de minst tilfredsstillende måtene å spille på.

Hadde du derimot satset 100 kroner på den høyeste oddsen i hver kamp hadde du vunnet. Noe stusselige 60 kroner over ti år, men du hadde i hvert fall hatt gratis underholdning, pluss råd til en liten sjokolade hvert år. Fire av årene hadde endt med pluss, og igjen utpreger 2011 seg som en drahjelp i overskuddet.

Hva spiller jeg i dag?
Dagens oddstips for 16. mai finner du på Dagbladets oddstipssider.

Jeg ser mulig profitt i en ny overraskelse på Lerkendal, og er forsiktig med hjemmefavorittene. De beste spillene i dag finnes muligens på nivået under, i Adeccoligaen.

Lykke til med dagens spill og ha en strålende 17.mai!