I SAMME PAR? Skøytesporten kan med fordel få bli med når byrådet i Oslo sier ja til ny VIF-stadion. (Illustrasjon: Link Arkitektur)
I SAMME PAR? Skøytesporten kan med fordel få bli med når byrådet i Oslo sier ja til ny VIF-stadion. (Illustrasjon: Link Arkitektur)Vis mer

Gå til start på Valle

For dette er testen på om Oslo vil ha vinterlekene.

DET er ikke ofte et forprosjekt til et stadionanlegg blir presentert med så stor patos som på Valle Hovin i går kveld. OL-mestere, VM-vinnere og norsk skøytesports aller største navn var stuet sammen i den slitte kafeterian i andre etasje, mens den varme novemberkulingen feide smeltevann over noen trassige småunger på isen utenfor. Det var et bilde av siste runde i den tidligere nasjonalidretten, mens helst blir det snakk om å gå til en ny start.

Det sørger i beste fall Vålerengas nye fotballstadion og Oslo-politikernes OL-ambisjoner for.

STADIONANLEGGET til VIF er kommet et godt stykke på vei. Sannsynligvis blir det godkjent av byrådet i løpet av vinteren. Da håper skøytefolket samtidig å få penger til videre prosjektering av ny skøytehall. For nå er de to byggene tegnet sammen med en skole og fellesarealer i midten.

Denne sambyggingen er ment å spare byen for noen titalls millioner, men det er neppe mulighetene til en lavere prislapp som vil trigge lokalpolitikerne. Dette gjelder først og fremst å få realisisme i OL-planene.

DET FÅR så være at en søknad om vinterlekene 2 022 uten innendørs skøytehall framstår spesielt for en by som liker å kalle seg vinterhovedstad. Dette blir uansett ingen leker for svulstige klistrelapper og store ord. Hele Oslo-prosjektet er bygget på tanken om gjenbruk og fornuftig samfunnsutvikling, og nå kommer testen for disse ambisjonene.

For disse skøyeplanene dreier seg minst om OL-vinnere og verdensmestere. Poenget er å få en isflate som det meste av året kan brukes for å få ny vekst i den alminnelige skøyteinteressen. Eller "En ny istid" som det presist heter i Skøyteforbundets egne visjoner

VALLE HOVIN ISHALL blir skreddersydd for denne visjonen med is som kan brukes samtidig til publikum og hurtigløpstrening, og et areale som kan veksle mellom andre ulike aktiviteter som kunstløp, kortbane, bandy, ishockey og kanskje curling.

Det er en slik lett tilgjengelighet som har gjort den siste nye norske ishallen i Sørmarka utenfor Stavanger til en regional publikumssuksess. Rekordtallene derfra er grunnlaget for at dette Valle-prosjektet forsiktig anslår at hallen betyr 400 000 aktivitetstimer pr. år.

NETTOPP et slik tall kan gi politisk gjennomslagskraft i et område på Oslo østkant som nå står foran hovedstadens største innbyggervekst. Da blir det samfunnsmessig mening i utbyggingen av idrettsanlegg til rundt 400 millioner kroner og en retning for OL-ambisjonene som til slutt kan gi Norge vinterlekene i 2 022.

En hall i Oslo vil uansett gi skøytesporten en ny sjanse, De siste årene har flere sterke lokale treningsmiljøer pluss hallprosjektene i Stavanger og på Fosen snudd den negative utviklingen. Rekrutteringen kryper oppover igjen, men i den folkerike Oslo-regionen er det knapt isflater og klubber igjen.

DETTE FORFALLET ga en endetidsdimensjon over skøytemøtet på Valle i går kveld, men god norsk vinterkultur er sannsynligvis mer robust. Gjennom samarbeid på tvers av idrettsgrener og med en klok breddetenkning, er skøytesporten i ferd med å vise akkurat det.

Da går det an for oss utenfor denne sporten å tro på planene.