Ga tilbud om hemmelig «kompensasjon» etter målfototabbe

Lotteritilsynet gransker. - Jeg angrer noe fryktelig, sier Øvrevoll-sjef.

 TABBEN:  Måldommeren på Øvrevoll utropte 2 Simbad som vinner, på tross av at det ubestridte og offisielle målfotoet viser at ytterste hest - 10 Mamaloca - er et halvt hode foran på den hvite målstrelen. Foto: Rikstoto.
TABBEN: Måldommeren på Øvrevoll utropte 2 Simbad som vinner, på tross av at det ubestridte og offisielle målfotoet viser at ytterste hest - 10 Mamaloca - er et halvt hode foran på den hvite målstrelen. Foto: Rikstoto.Vis mer

(Dagbladet): Sjefen i Norsk Jockeyklubb tilbyr 10.000 kroner som kompensasjon  «i fortrolighet» til en spiller i Troms som tapte anslagsvis 40.000 kroner på at måldommeren på landets eneste galoppbane utropte feil vinner på Derby-dagen 25. august.

Både det statlige Lotteritilsynet og spillselskapet Rikstoto er orientert om forsøket på å ordne opp på den uvanlige måten, som spilleren i Troms har avslått.

- Ikke noe galt - Seinest i dag fikk vi en bekreftelse fra Lotteritilsynet på at vi ikke har gjort noe galt i saken, og det er uaktuelt for oss å utbetale totalisatorgevinster til spillere som hadde den «riktige» vinneren. Norsk Jockeyklubb står fritt til å kompensere som de vil, men jeg vil samtidig advare mot konsekvensene av en slik løsning i forhold til andre spillere, sier direktør Harald Dørum i Rikstoto til Dagbladet fredag ettermiddag.

Av målfotoet (over) går det klart fram at ytterste hest - 10 Mamaloca vinner. Men måldommeren utropte annenhesten - 2 Simrad - som vinner.

Allerede på Derby-dagen karakteriserte Dørum, som er tidligere direktør i den samme Jockeyklubben, målfotofeilen på Øvrevoll som «utilgivelig» og en «skandale» overfor Trav- og Galopp-Nytt.

- Angrer noe fryktelig Administrerende direktør og sportssjef på Øvrevoll galoppbane, Hans Petter Eriksen, bekrefter overfor Dagbladet at han sendte brevet til spilleren.

Der ber Eriksen om at avtalen blir mellom Øvrevoll og Lunde, og at det ikke ga noen bindinger for framtida. Eriksen presiserte også at det var en sak mellom Øvrevoll Galopp AS og Lunde,  ikke Rikstoto.

- Jeg sendte brevet, men angrer noe fryktelig. Han skjelte oss ut, og jeg ville få slutt på det, forklarer Eriksen til Dagbladet.

Så langt har tre spillere levert klage til Rikstoto for å få gevinst med hesten som VAR først i mål, opplyser Harald Dørum til Dagbladet.

 MAILEN:  Denne mailen ble sendt til spilleren fra Troms. Faksimile.
MAILEN: Denne mailen ble sendt til spilleren fra Troms. Faksimile. Vis mer

Spilleren fra Troms har i tillegg klaget aktivt overfor Øvrevoll-ledelsen.  Han er den eneste som har fått tilbud om en kompensasjon.

Eriksen nekter på at det var et forsøk på å holde skandalen hemmelig.

- Han fikk tilbudet fordi han klaget aktivt. Vi har ikke forsøkt å skjule noe eller holde Rikstoto utenfor, sier Eriksen.

På saken Det foregår en aktiv redegjørelse for å klarlegge hva som hendte, og hva konsekvensene av det bør bli.

Lotteritilsynet forvalter, kontrollerer og fører tilsyn med stiftelser, lotterier og pengespill i Norge. Direktør i tilsynet, Atle Hamar, bekrefter til Dagbladet at de ser på saken.

- Men vi har ikke konkludert noe ennå, sier direktøren.

Hva fikk dere til å fatte interesse?

- På klage fra spillere. Det er for tidlig å si noe mer. Klagesaker kan ta ulik tid.

 ANGRER:  Administrerende direktør Hans Petter Eriksen  sier han kom med tilbudet for å få slutt på utskjellingen fra kunden. Her under Norsk Derby på Øvrevoll galoppbane i 2008. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB SCANPIX.
ANGRER: Administrerende direktør Hans Petter Eriksen sier han kom med tilbudet for å få slutt på utskjellingen fra kunden. Her under Norsk Derby på Øvrevoll galoppbane i 2008. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB SCANPIX. Vis mer

Etter det Dagbladet erfarer oppfordret Lotteritilsynet Rikstoto om å ha et møte om saken fredag morgen. Hamar vil ikke kommentere noe til Dagbladet.

- Vi kan ikke gå ut med detaljer under vår behandling av saken. Men vi tar selvsagt imot all informasjon fra spillere som klager og vi innhenter informasjon fra spillselskapet når slike saker oppstår, sier Hamar.

Rikstoto-direktør Harald Dørum sier han har bedt sin totalisatorsjef Rune Fjeldheim om å innhente en forklaring fra Øvrevoll-direktør Hans Petter Eriksen.

 BONGEN:  Her er V4-bongen spilleren fra Troms leverte til Øvrevoll 25.august. Med korrekt vinner i 2. avdeling, 10 Mamaloca (se målfotoet over - ytterste hest) ville han vunnet nærmere 40 000 kroner basert på rangering og strekfordeling i løpet. Faksimile.
BONGEN: Her er V4-bongen spilleren fra Troms leverte til Øvrevoll 25.august. Med korrekt vinner i 2. avdeling, 10 Mamaloca (se målfotoet over - ytterste hest) ville han vunnet nærmere 40 000 kroner basert på rangering og strekfordeling i løpet. Faksimile. Vis mer