Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ga topptrente hockeyspillere vaksine foran risikopasienter

Svensk lege bløffet seg foran i køen.

SLÅSS OM VAKSINENE: Også i Sverige er det stor rift om svineinfluensavaksinene. Leksand-lege Ronny Borelius bestilte rundt 50 vaksiner til pasienter i risikogruppa, men valgte å bruke dem på Leksand-spillere i stedet. Her er de i slåsskamp i en kamp mot Røgle. 
Foto Andreas Hillergren / SCANPIX
SLÅSS OM VAKSINENE: Også i Sverige er det stor rift om svineinfluensavaksinene. Leksand-lege Ronny Borelius bestilte rundt 50 vaksiner til pasienter i risikogruppa, men valgte å bruke dem på Leksand-spillere i stedet. Her er de i slåsskamp i en kamp mot Røgle. Foto Andreas Hillergren / SCANPIX Vis mer

|||(Dagbladet): Det er ikke bare i Norge det finnes for få pandemivaksiner til å dekke etterspørselen blant folket.

Også i Sverige er tilgangen begrenset, noe som gjør at enkelte faller for fristelsen til å snike i køen. Ekstra oppsikt vekker det når det er en lege som utnytter systemet.

Ronny Borelius er lege for hockeylaget Leksand, som spiller i Sveriges nest høyeste divisjon.

Aftonbladet skriver at Borelius bestilte vaksiner til pasienter i risikogruppene - men i stedet brukte dem på de godt trente atletene i Leksand.

- Om en privatpraktiserende lege finner ut at han trenger vaksiner til pasienter i risikogrupper har vi ingen grunn til å tvile på det. Men det virker høyst usannsynlig at hele Leksands A-lag skulle tilhøre risikogrupper, sier kommunelegen i Dalarna, Claes-Göran Björck.

50 vaksiner

Han varsler at Borelius kan vente seg et rettslig etterspill.

- Jeg kan ikke dra andre slutninger enn at Ronny Borelius har villedet helsemyndighetene i Leksand da han bestilte vaksinene. Vi kommer til å undersøke dette grundig, og om det viser seg at det har forekommet uregelmessigheter vil vi vurdere rettslige skritt.

Ifølge Aftonbladet dreier det seg om 50 vaksiner, og kommunestyret føler seg nå grundig lurt av Borelius. Smittevernlege Anders Lindblom reagerer sterkt på Leksand-legens prioriteringer.

- Det strider helt mot våre prinsipper og prioriteringer å vaksinere helt friske ishockeyspillere foran personer som tilhører noen av risikogruppene, sier han i en pressemelding.

Kan ta liv

Dagbladet skriver i dag at norske helsemyndigheter frykter at vaksinesnikere kan ta liv. I Oslo er det for eksempel bare svineinfluensavaksine til én av 14. Derfor er det uhyre viktig at de mest sårbare pasientene blir vaksinert først.

Aftonbladet har ikke greid å få Borelius i tale, men nylig sa han følgende til avisa Dale-Demokraten om helsesituasjonen på hockeylaget:

Presseansvarlig i Leksand, Per Källgren, forsikrer at klubben ikke har hatt til hensikt å snike i køen.

- Dette er utrolig kjedelig, men vi visste knapt noe om dette. Det er vårt medisinske personell som har tatt hånd om dette om som vi har stolt på, sier han til Aftonbladet.

FOR FÅ VAKSINER: Dagbladet skriver i dag at vaksinesnikere kan ta liv. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
FOR FÅ VAKSINER: Dagbladet skriver i dag at vaksinesnikere kan ta liv. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media