Doping skiskyting Anders Besseberg

Gabriela ble syk mens hun kjempet mot svindelen. Men hun vant!

Det manglet en æresgjest da skiskytterfamilien tok farvel med arven etter Anders Besseberg. Det kan rettes på til neste IBU-kongress.

VANT TIL SLUTT: Den tsjekkiske stjernen Gabriela Koukalova var lenge den sterkeste kritikeren av Anders Bessebergs IBU. Da hun la opp, falt Besseberg-regimet. Nå har den nye IBU-ledelsen gitt henne rett. FOTO:AFP/Franck Fife.
VANT TIL SLUTT: Den tsjekkiske stjernen Gabriela Koukalova var lenge den sterkeste kritikeren av Anders Bessebergs IBU. Da hun la opp, falt Besseberg-regimet. Nå har den nye IBU-ledelsen gitt henne rett. FOTO:AFP/Franck Fife. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SIST helg var det arveoppgjør etter Anders Besseberg i den internasjonale skiskytterfamilien. Økonomisk sett er det en fet arv. Som sportens eneste president gjennom 26 år har nordmannen bygget opp en svært vellykket bedrift i underholdningsbransjen som vinter etter vinter leverer fine TV-opplevelser for et stabilt stort publikum.

Etisk har det vært dårligere stilt. Uavhengig av resultatet av den pågående strafferettslige etterforskningen av eks-skiskytterpresident Besseberg, har sporten i en årrekke slitt både med et svært høyt antall dopingsaker og manglende politisk vilje til å ta tak i problemet.

Til slutt måtte modige aktivister som Gabriela Koukalova boikotte løp i protest mot det svake antidopingarbeidet til det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

Men det er ikke gitt at selv disse aksjonene hadde betydd noen endring uten hjelp av østerriksk politi.

FØRST da politiet i april raidet hovedkvarter til det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) i Salzburg og startet etterforskning av både president og generalsekretær for korrupsjon, åpnet det muligheten for det viktigste i arveoppgjøret etter Besseberg:

  • At sporten så kritisk på sin egen etikk.

Det var den selvransakelsen franske Martin Fourcade, svenske Sebastian Samuelsson og de andre aktivistene krevde. Men mest kjempet den tsjekkiske storløperen Gabriela Koukalova.

Det var hun som sa tydeligst fra at denne sporten under Anders Bessebergs ledelse var blitt for råtten.

LENGE før konflikten spisset seg i våres med den bare dels vellykkede internasjonale boikotten av verdenscupfinalen i russiske Tjumen, nektet Koukalova å ta imot blomster av Besseberg under verdenscupen i Holmenkollen:

- Han er ikke oppriktig. En person i en så høyprofilert posisjon burde sette et eksempel og alltid forsvare rettighetene til utøverne, sa hun til snowalps.com, og så forklarte hun bakgrunnen for aksjonen:

Han har vist absolutt ingen interesse for å håndheve reglene, men vil bare forsvare sin egen posisjon.

Denne helgen var Anders Besseberg for første gang ikke til stede på den IBU-kongressen han har dominert så lenge denne sporten har eksistert. Eks-presidenten var bedt om å holde seg unna.

Men heller ikke Koukalova var med. Hun la opp som skiskytter samtidig som politiet aksjonerte mot IBUs hovedkvarter. I disse årene som aktivist for en renere idrett har den tsjekkiske stjernen slitt med angst. Uten at hun har latt seg stoppe av noen selvmedlidenhet.

Forhåpentligvis blir den gamle favorittsporten hennes nå like tøff mot seg selv.

DETTE oppgjøret startet i hvert fall lovende. Riktignok fikk et forslag om å gjøre den dels utestengte dopingverstingen Russland til fullverdig IBU-medlem stor støtte (falt med 20 mot 29 stemmer, men så ble det tilnærmet enstemmig vedtatt flere gode tiltak for å styrke antidopingarbeidet.

Det viktigste er at skiskytingen heretter har forpliktet seg på å følge beslutningene til verdens antidopingbyrå (WADA) i spørsmålet om hvilke nasjoner som kan arrangere renn. Under Bessebergs russervennlige ledelse valgte IBU-styret med knapt flertall å legge verdenscupfinalen sist sesong til Tjumen stikk i strid med WADAs anbefaling om å holde felles front mot svindelen.

Det var disse konkurransene Canada, USA og Tsjekkia boikottet inspirert av modige utøvere som Gabriela Koukalova, mens de norske utøverne reiste uten noen skikkelig diskusjon om hva som best gjør sporten deres renere. Det er verdt å prate om blant skiskytterne våre i dag.

FOR nå tvinger denne diskusjonen seg fram i hver idrettsgren. Kampen står i det enkelte særforbundet og blant alle de aktive som ønsker å beskytte idretten sin. I beste fall dreier den seg ikke om internasjonal storpolitikk, men om hva som gir en morsomst mulig sport.

Det er her endringen i skiskyting er interessant. Som første vinteridrett har IBU nå begynt å bruke materialet fra McLarens Sotsji-undersøkelser til individuelle straffesaker mot russiske utøvere. Dess flere særforbund som følger den prinsippfaste friidretten i en bevisst kamp mot doping, dess lettere blir det for andre å våge seg etter.

Skiskytingen tar altså konsekvensen av det bevismaterialet som ligger der, og får plutselig ros fra internasjonale dopingjegere. Under kongressen sist helg la en uavhengig evalueringsgruppe fram en rapport som konkluderte med at sportens antidopingarbeid nå stort sett er blitt bra.

DE negative bemerkningene gjaldt manglende åpenhet i de enkelte dopingsakene. Det er et gjennomgående problem i de fleste internasjonale særforbund, men også her er det framgang i skiskytterfamilien:

  • Etter at IBU-kongressen gjennomførte dette arveoppgjøret bak stengte dører, blir det heretter velkommen inn.

Det skjer fordi den nye presidenten, svenske Olle Dahlin, er presset på hjemmebane. Svenskens OL-helt Sebastian Samuelsson har vært en av de fremste kritikerne av den passive IBU-ledelsen.

Der har også Dahlin sittet, men nå leder han et nytt styre der troverdige antidoping-forkjempere er i flertall. Kanskje ender disse reformene med at Gabriela Koukalova blir invitert som æresgjest på neste IBU-kongress i takknemmelighet for at hun våget å si fra om råttenskapen.

Det hadde vært et arveoppgjør som hadde hjulpet internasjonal idrett langt utover standplass.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer