Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gabrielle (16) tidenes første afroamerikanske gullvinner i turn

Vant kvinnenes mangekamp.

HISTORISK: Gabrielle Douglas ble tidenes første afroamerikanske OL-vinner i turn da hun gikk til topps i mangekamp.Foto: Mike Blake/REUTERS/NTB Scanpix
HISTORISK: Gabrielle Douglas ble tidenes første afroamerikanske OL-vinner i turn da hun gikk til topps i mangekamp.Foto: Mike Blake/REUTERS/NTB Scanpix Vis mer

Gabrielle Douglas er den nye turndronningen. 16-åringen fra Virginia var nesten feilfri og tok sitt annet gull i London-lekene.

- Det har ikke gått helt opp for meg ennå, men det kommer til å gjøre det, sa ungjenta med tilnavnet «det flygende ekornet».

Hun er første svarte kvinne som vinner det mest prestisjetunge turngullet.

- Mange tanker gikk gjennom hodet mitt da det var over. Jeg tenkte på alt det harde arbeidet jeg har lagt ned, og jeg fant ikke ord. Jeg gråt bare gledestårer og vinket til publikum, sa hun.

Douglas har også laggull fra konkurransene i North Greenwich Arena, og hun er klar for apparatfinalene i skranke og bom.

Det er tredje gang på rad at USA tar hjem gullet i mangekamp for kvinner. Carly Patterson vant i 2004 og Nastia Liukin i 2008.

God i alt Douglas fikk poengsummen 62,232 etter å ha vært best i sprang og på bom. Hun hadde den tredje beste poengsummen i skranke og var fjerde best i frittstående.

På de neste plassene fulgte russerne Viktoria Komova (61,973) og Alija Mustafina (59,566). Komova var best i kvalifiseringen og ble regnet som favoritt, men hun nådde ikke opp mot Douglas.

Komova var nest best i skranke og på bom, tredje best i sprang og frittstående.

- Jeg er lei meg nå. Jeg kunne ha vunnet gull, men jeg greide det ikke. Jeg håpet at turningen min i frittstående skulle være nok, sa Komova.

Vant på klikk Alexandra Raisman fra USA, som skjøv verdensmester Jordyn Wieber ut av mangekampfinalen (fordi hver nasjon kan stille med bare to utøvere), ble nummer fire selv om hun hadde samme poengsum som Mustafina.

For å skille de to ble svakeste poengsum strøket, og ironisk nok fikk Mustafina dermed bronse takket være at hun falt av bommen.

- Jeg var nesten sikker på at jeg ikke ville få medalje etter den feilen, sa hun.

- Jeg er stolt av Gabrielle, men det var en nedtur at jeg ikke fikk medalje, sa Raisman.

De fire favorittene fra USA og Russland var i samme gruppe i rotasjonen og begynte med sprang. Amerikanerne skaffet seg et overtak, og Douglas ga det aldri fra seg.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media