Gale-Mathias

Da RBK-trener Per-Mathias Høgmo kom på pressekonferansen etter Aten-triumfen onsdag kveld, var han gjennomvåt av svette. Her ser du hvorfor.

ATEN (Dagbladet): -  Om det tar på, sier du - nei, det er ikke så galt. Det handler om konsentrasjon og er mest mentalt, sier RBK-treneren.

Men det er bare noe han tror. Eller sier. Og bevisene har du altså her.

For Per-Mathias Høgmo i fri dressur er nemlig en fest for et aktivt kamera. Legger han inn et par dansetrinn for galleriet, kan han fort gå Start-trener Tom Nordlie i næringa.

Den rykende ferske RBK-treneren innrømmer at en fotballkamp er en stor utladning. 90 minutter med høyt fokus og massiv konsentrasjon tar på i hodet. Og de gangene terrenget ikke stemmer med kartet - hvilket stort sett skjer hele tida i fotball, det er ikke ofte planleggingen i forkant stemmer med kampens gang - må man justere.

I fagballens retoriske garderobeganger kalles det å sette inn tiltak.

Ikke veldig oppfarende!

-  Og det er da engasjementet slår ut, sier Per-Mathias Høgmo.

-  Jeg lever jo med i kampen - jeg vil jo noe med dette, det er jo dette jeg lever av. Men det at jeg er veldig oppfarende - nei, det tror jeg ikke på.

 HØG-OG-LAVMO:  Her ser du et utdrag av Rosenborg-trener Per-Mathias Høgmos reaksjoner under Rosenborg-bragden mot Olympiakos. Heldigvis har han jobbet bevisst med å roe seg ned på benken. Tenk hvordan dette ellers hadde sett ut! Foto: Aleksander Nordahl
HØG-OG-LAVMO: Her ser du et utdrag av Rosenborg-trener Per-Mathias Høgmos reaksjoner under Rosenborg-bragden mot Olympiakos. Heldigvis har han jobbet bevisst med å roe seg ned på benken. Tenk hvordan dette ellers hadde sett ut! Foto: Aleksander Nordahl Vis mer

-  Jeg har jobbet målrettet med å være analytisk og rolig under kampene.

Hvis det siste er tilfelle, har Per-Mathias Høgmo gjort en elendig jobb. Det vi så i Aten, var milevis unna analytisk ro. Men det virket - herregud som det virket. Til 3- 1-seier og Fotball-Norges store henrykkelse.

-  De siste 20 minuttene innrømmer jeg at det nok ble litt i overkant hektisk. Mot slutten, da vi ga fra oss ballen på et par store overgangsmuligheter, var jeg faktisk veldig sint et par ganger også. Men det går fort over - jeg er ikke langsint. Og ser vi kampen under ett, satt jeg stille de første 70 minuttene.

Kolerisk etter 15 min.

Heldigvis, får jeg si, er dagens digitalkameraer utstyrt med klokke. Det betyr at hver eneste eksponering fotografen gjør, tidfestes ned til sekundet. Og det tok ikke 70 minutter før Per-Mathias Høgmo måtte reise seg fra sin påståtte analytiske og rolige tilværelse og sette inn tiltak i Aten - det tok fem.

Fordi Roar Strand der og da måtte kommanderes tettere oppi grekernes venstrekant.

Etter 15 minutter kom det første koleriske anfallet. Etter 16 hadde han den ansiktsfargen hjertespesialister advarer mot. Og lenge før han fikk skrytt av spillerne sine i pausen (1-1), var han på det fotballpsykologisk dempende snakket til av fjerdedommeren et par ganger - minst.

-  Please, Mr. Høgmo - calm down.

-  He-he - i ei heksegryte som den i Aten må du ut på linja for å gi beskjeder. Og du rope for å få fram budskapet. Så ja, du kan vel si at jeg lever med i kampen.

-  Det er bare entusiasmen som slår ut, sier Per-Mathias Høgmo.

LYKKE-PER: Da Per Ciljan Skjelbred scoret, kunne RBK-treneren trekke pusten en liten stund, og glise.