- Gale tilstander

AMSTERDAM: For én måned siden ble André Bergdølmo rundstjålet i sitt eget hjem utenfor Amsterdam. På grunn av hatet mellom ulike supportergrupper, får han ikke lov å reise med familien på handletur til Feyenoords hjemby Rotterdam. Proffhverdagen er ikke bare rosenrød for landslagsbacken.

- Tilstandene er så gale at du tror det ikke før du ser det, sier André til Dagbladet. Mens han spilte treningskamp mot Standard Liege, opplevde 29-åringen at fotballens verstinger slo en vaktmann i hodet med en jernstang.

Allerede to uker etter at familien flyttet til Nederland, fryktet Bergdølmo at proffeventyret var over. Stesønnen på 13 år fikk en tøff skolestart grunnet språkproblemer.

- Den perioden sleit på oss alle. Heldigvis går det bra nå, sier André. Tross startvansker i Nederland, angrer ikke Bergdølmo på at han tok utfordringen i Ajax. Fireårskontrakten sikrer både ham og familien økonomisk resten av livet. Samtidig får han realisert guttedrømmen om proffspill i utlandet. Men han innrømmer at tilværelsen er mye tøffere enn i Norge. I oktober ble huset hans hjemsøkt av innbruddstyver og store verdier ble stjålet.

André Bergdølmo

Født:13. oktober 1971 i Oslo.

Bor: Amstelveen, Nederland.

Sivil status:Gift, en sønn og en stesønn.

Yrke:Fotballspiller.

Klubb:AFC Ajax.

Tidligere klubber:Skjetten, Lillestrøm, Rosenborg.

Meritter:Fire seriegull og ett cupmesterskap med Rosenborg.

Aktuell:Har stor suksess som back i en av Europas storklubber.

Rundstjålet

- Flere kredittkort og 53000 kroner i kontanter ble borte. Min nye Audi TT har jeg ikke sett noe mer til, og stereoanlegget ble stående fem timer ute i regnet og var ubrukelig etterpå. Tyvene ble oppdaget da de skulle stikke av og satte det fra seg på gårdsplassen.

Nederlandske fotballsupportere er ikke stort bedre. Rivaliseringen mellom Feyenoord og Ajax er stor og tilhengerne hater hverandre og spillerne på det motsatte laget. Situasjoner er så alvorlig at André bare kan glemme å reise til Rotterdam.

Rotterdam farlig

- Klubbledelsen nekter meg å dra til Rotterdam alene. I verste fall blir jeg banket opp. Er jeg heldig, ødelegger de bare bilen min. Og tro ikke at Ajax-supporterne er noe bedre. De er nådeløse mot sine egne når resultatene uteblir. - Ajax hadde tapt sin tredje kamp på rad og kom med bussen hjem til Amsterdam. Utenfor ventet 300 rasende tilhengere, som sperret innkjørselen. Sjåføren så ingen annen utvei enn å gi full gass og kjøre på.

Etterpå måtte spillerne låse seg inne i garderobene i tre timer, før politiet fikk fjernet pøbelen. Dagen etter møtte de opp på treningsfeltet med kjettinger. Igjen måtte politiet tilkalles før spillerne turte dra hjem, sier André.

For to år siden brøt det ut masseslagsmål mellom de to lagenes supportere på en veikro. En mann ble drept. - Ajax-fansen var heller ikke nådig da klubben gikk over til Adidas. Nederlenderne hater alt som er tysk, og jeg fikk sjøl se hvor ille det var da jeg spilte treningskamp i Belgia mot Standard Liege.

- Rampen rev ned reklameskilter med Adidas, og åtte vakter hadde lite å stille opp med. En av dem fikk en jernstang i hodet og lå tre uker i koma etterpå.

- Klart slikt går inn på deg, sier André.

Sportslig suksess

Men på banen har det gått veldig greit. - Jeg ble akseptert med én gang og er førstevalg som venstreback. De to siste oppgjørene har jeg spilt på motsatt side fordi begge høyrebackene er skadd. Men jeg har spilt samtlige ligakamper for klubben, sier han.

- Er Ajax en sportslig nedtur i forhold til Rosenborg?

- Akkurat nå, kanskje. Ajax ville slitt mot Rosenborg. Norske lag er bedre taktisk, mens basisferdighetene her ligger langt foran. Jeg føler at jeg lærer noe her. I morgen bør André og Ajax vinne borte mot Utrecht. Laget ligger på fjerdeplass - fem poeng bak serieleder Vitesse - etter 13 spilte kamper.

<B>ANDRÉS ANDRE HJEM:</B>Amsterdam Arena er André Bergdølmos hjemmebane. Stadion rommer 51 000 tilskuere. -Det er skikkelig trøkk på kampene våre, sier André.