- Galere enn noen gang

- FIFA er ikke blitt bedre etter Sepp Blatter. Tvert imot. Nå virker organisasjonen galere enn noen gang! Det sier den svenske journalisten, forfatteren og fotballeksperten Erik Niva til Dagbladet.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

SKYTESKIVE: FIFA-president Gianni Infantino. Foto: NTN
SKYTESKIVE: FIFA-president Gianni Infantino. Foto: NTN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

DOHA (Dagbladet): Fem dager inn i fotball-VM i Qatar: Er det mulig å trekke noen konklusjoner?

Aldri har det vært snakket mer om et mesterskap på forhånd. Og aldri har idrett og politikk vært mer blandet sammen enn nå.

I hovedrollen: FIFA-president Gianni Infantino (52), som synes å danse etter Qatars pipe, en stat som bryter menneskerettigheter. Han overtok for Sepp Blatter (86) i 2016.

- Vi skal gjenreise FIFA. Fotballen skal stå i sentrum, erklærte sveitseren i takketalen.

Seks år seinere ser det ikke slik ut.

RINGSIDE I DOHA: Erik Niva er journalist og fotballekspert i Aftonbladet. Foto: Tore Ulrik Bratland
RINGSIDE I DOHA: Erik Niva er journalist og fotballekspert i Aftonbladet. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- Dette er blitt et akkurat så spesielt VM som de fleste i Skandinavia trodde på forhånd. Vi visste ikke hva som skulle skje. Men det har vært merkelige saker hver eneste dag, sier Erik Niva, journalist i den svenske avisa Aftonbladet.

Dagbladet møter ham på Khalifa International Stadium i Doha. Rundt oss kryr det av journalister fra alle verdenshjørner. Niva har skrevet bøker om fotball og figurerer som ekspert på svensk TV.

- Hva mener du har vært merkelig?

- Det begynte med Infantinos pressekonferanse dagen før mesterskapet. Det var en helt ubegripelig forestilling fra fotballens fremste mann. Så hadde vi premieredagen der folk fra Qatar forlot tribunene underveis i kampen på sin egen store dag, sier han.

STORE KULISSER: Khalifa International Stadium er én av åtte VM-stadioner. Tyskland og Japan spilte her i går. Foto: Tore Ulrik Bratland
STORE KULISSER: Khalifa International Stadium er én av åtte VM-stadioner. Tyskland og Japan spilte her i går. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- Jeg var på pressekonferansen med Infantino. Det var en opptreden der han overhodet ikke tok innover seg det som er problematisk med Qatar-VM. Hadde han valgt en annen vei - vært ydmyk og reflektert - så kunne du ha forstått det. For det var jo ikke Infantinos FIFA som tok VM til Qatar. Det var Blatters FIFA.

Niva påpeker:

- Du kunne kanskje innbille deg at det er blitt en sunnere organisasjon på toppen. Men FIFA er ikke blitt bedre etter Sepp Blatter. Tvert imot. Nå virker organisasjonen galere enn noen gang!

Noe av det som vakte oppsikt under Infantinos pressekonferanse var denne uttalelsen:

- Det vi europeere har gjort de siste 3000 åra, bør vi fortsatt beklage de neste 3000 åra før vi begynner med moralprekener.

STOPPET: Flere walisiske fans blir ikke sluppet inn på stadion på grunn av bøttehattene sine. Video: Newyddion S4C Vis mer

6500 migrantarbeidere skal ha mistet livet siden Qatar fikk tildelt VM i 2010. Homofili er forbudt. Men Infantino vil helst ikke snakke om dette. Enda mindre om at landslagskapteiner skal få lov til å spille med regnbuens farger.

- Jeg lurte på om han hadde mistet evnen til å tenke klart, sier Niva om forestillingen på pressekonferansen.

Infantino synes å ha gjort seg uavhengig av Europa for å beholde posisjonen. Han har ingen motkandidater på FIFA-kongressen i Rwanda 15. mars neste år.

- Det er veldig tydelig at det vi kjenner på og problematiserer nord og vest i Europa ikke er alles syn. Mitt inntrykk er at Infantino har akseptert at han ikke er populær her. «Jeg klarer meg likevel.» FIFA har 211 medlemsnasjoner. Hvis Asia er fornøyd med Infantino, hvis Afrika er fornøyd med Infantino og hvis Latin-Amerika er fornøyd med Infantino - ja, da er ikke makten truet.

FØLGER HVERT SPARK: Erik Niva skal være i Qatar for Aftonbladet under hele VM. Foto: Tore Ulrik Bratland
FØLGER HVERT SPARK: Erik Niva skal være i Qatar for Aftonbladet under hele VM. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- I hvilken retning går dette?

- Jeg tror fotballen kommer til å bli mer og mer splittet. Årsaken til at jeg selv har likt fotball, er at den har forent mennesker over hele verden. Men jeg tror den kommer til å bli splittet på alle mulige måter. Det kommer til å bli en splittelse mellom fattig og rik, sier Niva.

- Ta dette med Superligaen. Jeg tror ikke den kommer til å bli europeisk med lag som Real Madrid, Bayern München og Manchester United. Superligaen kommer til å bli global. Vi kommer til å ha en klubb fra Qatar der, fra Saudi-Arabia, fra Kina, fra Indonesia og fra USA. Vi kjemper for vår fotball, sånn den en gang ble skapt i Storbritannia og Europa. Men mange har andre interesser.

Niva påpeker:

- Jeg trodde aldri dette med VM i Saudi-Arabia i 2030 var realistisk når vi har et VM i Qatar i 2022. Men at vi kan få et VM i samme region bare noen få år seinere, er godt mulig. Det jeg først ikke trodde var mulig, kan vi nå ikke utelukke.

- Er det mulig å trekke noe positivt ut av dette mesterskapet?

- Fotballens kraft er fortsatt stor. Selve kampene er ofte magiske. Det er ikke negativt av europeere må forholde seg til at verden ikke bare kretser rundt oss. Det finnes andre syn. Det er noe sunt over at Europa ikke har monopol på fotball, påpeker Niva.

MARKERING: Belgias utenriksminister viser sin protest mot forbudet mot å bruke «One love»-bindet. Video: NPO Vis mer

- Det er også noe veldig forfriskende over at de største supportergrupperingene ikke nødvendigvis kommer fra Tyskland eller England, men fra Marokko, Tunisia og Saudi-Arabia. Jeg synes det er kult å komme i kontakt med deres fotballkultur. Det er positivt. Men det kunne vært enda bedre hvis VM gikk i et annet arabisk land med større fotballtradisjoner. Det kunne vært enda større hvis ikke fotballstadionene sto oppå menneskers graver.

KONTROVERSIELL: Gianni Infantino er europeer, men får mest støtte i andre deler av verden. Foto: NTB
KONTROVERSIELL: Gianni Infantino er europeer, men får mest støtte i andre deler av verden. Foto: NTB Vis mer

VM fortsetter i dag.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer