LIKER Å TULLE: Paul Gascoigne er kjent for sine mange sprell. Foto: FourFourTwo
LIKER Å TULLE: Paul Gascoigne er kjent for sine mange sprell. Foto: FourFourTwoVis mer

Paul Gascoignes villeste historier

Galningen Gazza: Noen av historiene som skapte en legende

Det virker som alle har en historie å fortelle om Paul Gascoigne. Vi ser tilbake på noen av de beste.

(FourFourTwo): Paul «Gazza» Gascoigne (50) har levd et svært utsvevende liv. Den tidligere fotballspilleren har slitt med alkohol- og narkotikaproblemer store deler av livet sitt - og har vært åpen om problemene.

Samtidig er det få fotballspillere som har hatt en like fargerik karriere, både på og utenfor banen. Gascoigne er spilleren som det nesten er umulig å mislike.

- Gazza var en fotballspiller totalt utenom det normale. Han var en utrolig naturbegavelse med sin blendende teknikk og kraft. Men det måtte også gå galt før eller seinere, har Erik Thorstvedt tidligere uttalt til Dagbladet.

Den tidligere keeperen spilte sammen med Gascoigne i Tottenham, hvor han blant annet opplevde at Gazza gjorde fra seg i hanskene hans. Thorstvedt omtaler Gazza som «sprøyte gal på flere områder».

Samtidig er det mange som omtaler Gascoigne som en mann med et stort hjerte. Her serverer vi noen av de beste historiene som involverer Paul Gascoigne - på godt og vondt:

SPØKEFUGL: Paul Gascoigne har alltid en spøk på lur. Foto: REUTERS/NTB Scanpix
SPØKEFUGL: Paul Gascoigne har alltid en spøk på lur. Foto: REUTERS/NTB Scanpix Vis mer

Oppsøkte drapsmann

En av de mest bisarre historiene i livet til Gascoigne skjedde da han oppsøkte dobbeltdrapsmannen Ralph Moat.

Moat hadde vært etterlyst i sju dager for å ha skutt ekskjæresten Samantha Stobbart og hennes nye kjæreste Chris Brown. Sistnevnte døde som følge av skadene. Moat gjorde også en politimann blind etter en skuddsalve.

Gascoigne hørte at Ralph Moat hadde blitt funnet i Rothbury, en plass hvor han pleide å fiske som liten gutt. Der utspant det seg en flere timer lang forhandlingssituasjon for å få drapsmannen til å overgi seg.

Hjemme i stua satt Gazza og sniffet kokain. Jo flere striper han snortet i seg, jo mer ble han overbevist om at han kunne få Moat til å overgi seg til politiet.

Etter 14 striper med kokain kastet Gazza seg i en taxi og ba sjåføren kjøre til Rothbury. Sjåføren ble ikke akkurat glad da han fikk høre hva som var formålet med turen.

- Han sa: «F*** ta meg, Gazza. Skal du dra dit jeg tror du skal?» Jeg svarte ja. Du skulle sett ham, han skalv, sa Gazza ifølge The Sun.

Så dukket Gazza opp ved politisperringene. Med seg hadde han en kylling, fiskeutstyr, øl og varme klær, nok til en koselig kveld skulle man tro.

- Jeg er oppspilt på dette tidspunktet, vi skal ut å fiske. Jeg glemte teltet, men det har ikke noe å si, sa Gascoigne.

- Kyllingen var viktig fordi han sannsynligvis var sulten, la han til.

Gazza tenkte at erfaringen hans med å gå i terapi ville hjelpe drapsmannen. Men 48-åringen ble naturlig nok nektet å møte Moat. I stedet måtte han gå slukkøret hjem igjen med en kald kylling.

Gazza sovnet etter hvert den samme kvelden med ei flaske whisky ved sin side. Morgenen etter våknet han med tidenes fyllenerve.

- Jeg hadde 250 tapte anrop, jeg tenkte «hva har jeg gjort?» Jeg har en kylling ved siden av meg i senga, fiskeutstyr, en tjukk jakke, jeg tenker «F*** ta, jeg må ha gjort noe», sier Gascoigne.

Han fikk bekreftet sine mistanker da han slo på Sky News og så at han hadde vært til stede der drapsmannen hadde barrikadert seg. Det hører med til historien at drapsmannen valgte å ta sitt eget liv.

TÅRER: Gazza gråter etter VM-exit i 1990 i semifinalen mot Vest-Tyskland. Foto: Roberto Pfeil/AP/NTB Scanpix
TÅRER: Gazza gråter etter VM-exit i 1990 i semifinalen mot Vest-Tyskland. Foto: Roberto Pfeil/AP/NTB Scanpix Vis mer

Fin gest overfor Gattuso

AC Milan-trener Gennaro Gattuso spilte sammen med Gazza i skotske Glasgow. Der forteller italieneren følgende om en episode som viser at Gazza også har et stort hjerte:

«Selv om han kanskje ikke var noe forbilde hele tiden, ga Gascoigne meg ofte råd og hjalp meg å slå meg til ro i Glasgow. Det er greia med Gascoigne, han er kjent for morsomheter - han ønsket meg for eksempel velkommen til Glasgow ved å gjøre sitt fornødne i sokkene mine - men han gjorde også mange fine ting som folk ikke kjenner til.

Det var en regel i Rangers, som gikk helt tilbake til 1950-tallet, som sa at spillere måtte møte opp på hver eneste trening kledd i dress og slips. Jeg var tenåring. Du var heldig om du så meg i en dressjakke selv på søndager - det var bare ikke min stil.

Så Paul tok meg med til en av de dyreste skredderne i Glasgow og ba meg om å plukke ut sju eller åtte dresser. Han sa at skredderen hadde en avtale med klubben, noe som betydde at spillerne kunne velge hvilke dresser de ville og at pengene ville bli trukket fra månedslønna ut sesongen.

Jeg plukket opp dressene, skjortene, slipsene, og da vi kom fram til kassa kom det på rundt 10 000 pund (rundt 110 000 norske kroner journ.anm.).

En stund seinere oppdaget jeg at det ikke var noen avtale mellom skredderen og klubben. Det var Pauls måte å lure meg til å la ham hjelpe meg - noe han bare bestemte seg for å gjøre på egen hånd. Han betalte for dressene for sine egne penger. Det er Paul Gascoigne som ikke så mange kjenner.

Nå gjør han det veldig bra. Han hadde noen problemer med alkohol, men vi snakker fortsatt ganske ofte. Jeg vil alltid ha disse minnene om ham og sørge for at folk kjenner til hans store hjerte. Han tenkte alltid utenfor boksen og fikk hele garderoben til å le.»

MILAN-TRENER: Gennaro Gattuso. Foto: Andrew Fosker/Seconds Left/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
MILAN-TRENER: Gennaro Gattuso. Foto: Andrew Fosker/Seconds Left/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Fisk i bilen

Den tidligere skotske landslagsspilleren Ally McCoist (55) spilte også sammen med Gazza i Glasgow. Han forteller om den gangen da Gazza tullet med en lagkamerat.

- Jeg kommer aldri til å glemme den historien. Du vet at han er lat og sliter med søvnløshet, han får aldri sove. Så vi pleide å komme på trening med skjorte og slips hver morgen. Det var noe som hadde blitt gjort i klubben i 140 år. Og han pleide å være der hver morgen klokka 09, men en morgen kom han ikke, og klokka var kvart på ti og vi lurte på hvor Gazza var, sier McCoist til TV-programmet Goals on Sunday.

- I neste øyeblikk går døra opp og han kommer inn med vadebukser og skjorte og slips. Han holder opp to av de største ørretene du har sett. Så vi ramler sammen av latter. Vi kunne ikke tro det. Det var hysterisk, sier han.

Gazza var på dette tidspunktet skadet, noe McCoist selv var. Så da resten av spillertroppen dro på trening, spurte Gazza om det var noen på laget som hadde irritert McCoist. Svaret var skotten Gordon Durie (52) - så Gazza ba McCoist om å hente bilnøklene som, lå i Duries bukselomme.

- Så tro vi ut til bilen hans, og han kom ut med de to fiskene. Så vi åpnet opp bagasjerommet, og dette er utrolig. Så vi løsnet reservehjulet og kastet den ene fisken inn, og jeg skulle til å gjøre det samme med den andre fisken, men så sier Gazza: «Nei». Jeg sier: «Hva mener du?» Han svarer: «Se på dette». Så tar han ut den ene fisken, skrur hjulet fast igjen og finner en kupé i baksetet som du ikke ante eksisterte og kastet den andre fisken inn der. Og så ser han på meg og sier: «Når han finner den første fisken, vil han tro det er den eneste», sier McCoist med latter i stemmen.

De neste fire dagene klagde Durie på lukta i bilen sin, som han ikke skjønte hvor stammet fra. Til og med folk som gikk forbi ham i lyskryss kunne kjenne lukta av fisk fra bilen. Durie kjøpte også inn en hel haug med wunderbaum for å få bukt med lukta - uten hell. Først etter en måned fant han den andre fisken.

LAGKAMERAT MED GAZZA: Ally McCoist. Foto: NTB Scanpix
LAGKAMERAT MED GAZZA: Ally McCoist. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Innbruddstyven Gazza

McCoist har flere historier på lur. Blant annet denne som han har fortalt til TALKSPORT:

- Det er en sann historie, Max, helt ærlig. Jeg lå i senga en morgen, tre-fire på morgenen og min kone sier til meg: «Det er noen i underetasjen». Jeg sier: «Hæh?» Hun sier: «Jeg sier at det er noen der nede». Så jeg lyttet, og kunne høre at det var noen i underetasjen. Jeg vet ikke om du har opplevd det i ditt eget hus tre-fire på morgenen, men det er ikke noe hyggelig, sier McCoist.

Han hoppet så ut av senga og hentet en golfkølle, før han gikk ned trappa for å se hva som var på ferde. Han hørte lyder på kjøkkenet og tenkte at det måtte være en innbruddstyv.

- Jeg sparket faktisk opp kjøkkendøra og det jeg ser er ryggen til Paul Gascoigne som går gjennom frysen min. Dette er midt på natta og han snur seg ikke engang. Jeg sier: «Paul, hva driver du med?» Han snur seg fortsatt ikke og svarer: «Jeg lager en sandwich». Jeg sa: «Du gjør hva?» Han sa: «Jeg lager en sandwich». «Klokka er halv fire på natta», sier jeg. Han svarer: «Jeg vet, men jeg våknet», sier McCoist.

Gazza bodde like i nærheten og hadde ikke noe mat hjemme hos seg, så han dro i stedet til McCoist for å få seg noe å spise. Så McCoist spurte naturligvis hvordan i huleste Gazza hadde kommet seg inn i huset hans.

- Han sa: «Husker du for tre eller fire uker siden? Du var på telefonen med kona og du sa at du hadde lagt reservenøkkelen i en pose under eiketreet. Jeg husket det, så jeg tenkte jeg skulle bruke nøkkelen for å lage en sandwich». Helt ærlig, sier McCoist.

LIKER OPPMERKSOMHET: Hvis du har Paul Gascoigne rundt deg er latteren aldri langt unna. Foto:     REUTERS/Scott Heppell/NTB Scanpix
LIKER OPPMERKSOMHET: Hvis du har Paul Gascoigne rundt deg er latteren aldri langt unna. Foto: REUTERS/Scott Heppell/NTB Scanpix Vis mer

Festing på yacht

Denne historien dukket opp i boka «Glorius: My World, Football and Me». Den skal ha funnet sted under Italia-VM i 1990.

David Platt skal ha sluttet seg til England-troppen, og han skal knapt ha snakket om noe annet enn daværende Aston Villa-eier og sjef Doug Ellis, som han skrøt hemningsløst av - blant annet at han hadde en stor yacht.

Ved lunsjtider en dag hadde noen av spillerne fått en del drinker innabords nede ved stranda. Resten av historien overlater vi til Paul Gascoigne:

«Det var en gigantisk yacht som hadde ankret rundt 300 meter fra stranda, og da jeg så den ropte jeg: «Åh, se. Dougie og båten hans». Jeg begynte å svømme ut til den og noen av guttene fulgte etter, hovedsakelig fordi jeg sa at de sannsynligvis hadde masse drikke om bord. Da vi nærmet oss båten, ropte jeg: «Åh Dougie. Åh Dougie. Hvor er du?» Akkurat da kom en fyr til syne. «Hei Paul». Faen ta, det var Doug Ellis.»

Gascoigne hadde bare fleipet med at det var Doug Ellis som eide den båten, så viste det seg at det faktisk var hans.

«Rundt åtte stykker av oss klatret om bord i båten, inkludert Gary Linekers kone. Vi må ha drukket rundt tretti flasker sjampanje og all maten hans. Det var briljant. På et tidspunkt lente jeg meg mot Mrs Lineker mens jeg lo og begge falt over bord og i sjøen. Heldigvis så hun humoren i det, men jeg er ikke sikker på om Gary gjorde det», skriver Gascoigne.

Da de skulle forlate yachten, hadde Gascoigne drukket seg full. Det stoppe ham likevel ikke fra å svømme mot land.

«Jeg var rundt 100 meter fra land da jeg begynte å bli sliten. Jeg bestemte at det mest fornuftige å gjøre var å dykke ned til bunnen, slappe litt av, og så dytte meg opp og svømme tilbake så raskt jeg kunne. Ja, jeg vet, det er ikke den smarteste beslutningen jeg har tatt, men jeg var drita», skriver han.

Da han kom opp til overflaten igjen, fant han ut at han svømte i feil retning.

«Jeg begynte å slite og fikk litt panikk. Det var ganske skremmende. Jeg begynte å veive med armene i lufta og heldigvis kjørte det forbi en liten båt med motoren på utsida. Det var Gary Lineker og en annen fyr. «Kom deg om bord din tulling». Da jeg kikket opp var det Nigel Kennedy, fiolinisten. «Spill noe for oss da, Nige» sa jeg. «Handels Water Music?» svarte han og lo. Jeg ante ikke hva han snakket om», skriver Gazza.

RIK MANN: Doug Ellis (t.v.) sammen med tidligere Aston Villa-manager Martin O'Neill. Foto: REUTERS/Darren Staples/NTB Scanpix
RIK MANN: Doug Ellis (t.v.) sammen med tidligere Aston Villa-manager Martin O'Neill. Foto: REUTERS/Darren Staples/NTB Scanpix Vis mer

Fyrverkeri-bråk

Du har også historien om da Gascoigne ble oppsøkt av politiet for bruk av fyrverkeri. Det skjedde da han sendte en rakett mot huset til Ally McCoist.

McCoist hadde snakket høyt i garderoben om at han skulle kjøpe noe fyrverkeri til ungene sine. Gazza hadde blunket til ham og sagt at han var riktig mann for jobben.

- Han sa: «Jeg kan skaffe deg fyrverkeri verdt 100 pund for ti pund». Jeg svarte: «Det er fantastisk, gi meg to av de boksene, flott». Så sier han: «Det eneste problemet er at jeg ikke kan si hvor jeg får tak i dem», sier McCoist til TALKSPORT.

Gazza avtalte et møte mellom McCoist og en tredje person som fikset fyrverkeriet. Den kvelden åpnet McCoist boksen med fyrverkeri, og fikk se noe han aldri glemmer.

- Det var et - du vet disse advarslene om stråling? Det var en slik tvers over boksen. Og vet du hva det sto? Jeg glemmer aldri det som sto under. «Tilskuere må være minst 50 meter unna». Du har aldri sett liknende fyrverkeri i ditt liv, sier McCoist.

Neste uke sa Gazza over telefonen at han hadde noen raketter liggende igjen. Han fant ut at han skulle sende en av rakettene mot huset til McCoist, for at han skulle si om han kunne se den eller ikke. Klokka var halv ett på natta.

Det kan du trygt si at McCoist gjorde. Raketten lyste opp hele soverommet til McCoist og kona etterfulgt avet digert drønn som kunne høres gjennom hele nabolaget.

50 minutter etterpå satt Gascoigne i en glattcelle.