Galopperende dollarglis

GULFSTREAM PARK, FLORIDA (Dagbladet): Ingen kan si nøyaktig hvor mange milliarder oljesjeiken Mohammed bin Rashid Al-Maktoum (50) og hans to brødre har brukt av oljepengene i Dubai for å nå toppen i den pengestinne, men også milliardslukende galoppsporten.

Alt kan kjøpes for penger. I hvert fall herredømmet i verdens mest fasjonable sport.

Verdens beste hester eies av noen av verdens rikeste mennesker. Det er rett og slett nødvendig å være milliardær for å ha håp i denne sporten i det hele tatt.

Breeders' Cup er den desidert mest betydningsfulle galoppdagen i året. 104 millioner kroner deles ut i premier. Alle verdens beste hester og jockeyer samles. Løpene ambulerer i Statene den første lørdagen i november.

Gullgruve

Aga Khan - prins, sjiamuslimsk leder og diplomat - er deleier i galopphesten Daylami. Han eier den sammen med brødrene Maktoum. Den iranske prinsen er oppdretter og får den grå hesten i avl. En utrolig gullgruve. Daylami vil innbringe minimum 150 millioner kroner i året. Hesten løp for siste gang på lørdag. Den vant Breeders Cup og ble kåret til verdens beste hest av ekspertene. Nå er den allerede oppstallet på et av Aga Khans stutterier i Irland.

Sinnssyk rikdom

Dette er leken for de sinnsykt rike. Her er det ingen plass for drømmere. Bare for dem som har gullskiver på maten og tygger smaragder etter frokost. Som de gjerne skyller ned med noen millioner fat med olje. Seriøse spekulanter hevder at de tre arabiske brødrene i det minste har brukt ti milliarder kroner på hester og på diverse fasjonable stutterier rundt omkring i verden. I løpet av de siste årene.

- Dette er en herlig følelse. Vi har forsøkt i fem år å vinne Breeders Cup. Det har kostet. Nå har vi endelig maktet det. Nå er vi på toppen, sier trener Saaed bin-Suroor strålende til Dagbladet.

Satser videre

En ett år gammel hest kostet sjeik Mohammed 32 millioner kroner på en auksjon i Keenland for en måned siden. Ingen i verden har betalt mer enn det i år. Mohammed har alene over 600 hester i trening. Han eier også ufattelige 600 avlshopper. Til sammen eier de tre brødrene over tusen løpshester rundt omkring i verden.

Når hestene er to år gamle, settes de i trening. Sjeikebrødrene har så mange at de like godt kjøpte galoppbanen Evry i Frankrike. For å ha en plass til å trene de yngste.

De har ført galoppsporten til hjemlandet, ved å etablere verdens flotteste gressbane ut av sanddynene i Dubai. Det høres heller ikke billig ut.

Brødrene sponser for første gang og gir ti millioner kroner til den beste hesten over en serie på ni av årets største løp. Etter at Daylami vant Breeders' Cup, havner pengene tilbake i lomma til familien Maktoum. Daylami vant tre løp i serien og har tjent 28 millioner kroner til sammen.

Sjeik Mohammed lykkes likevel ikke med alt han gjør. Han har også den lite flatterende rekorden når det gjelder de store fiaskokjøpene. For 16 år siden kjøpte han åringen Snaafi Dancer for over 80 millioner kroner. Hesten kom aldri til start.