- Galskap om det ikke var tilfellet

Anerkjent engelsk journalist mener Harry Kane var under ekstra press da han bommet på straffe. Og ikke bare fordi det var kvartfinale i VM og sju minutter igjen å spille.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

KJEMPEMISS: Harry Kane blåser ballen over målet til Hugo Lloris. Foto: Matthew Childs/Rreuters/NTB
KJEMPEMISS: Harry Kane blåser ballen over målet til Hugo Lloris. Foto: Matthew Childs/Rreuters/NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

England - Frankrike 1-2

AL KHOR (Dagbladet): - England? Gode!

Kylian Mbappé svarer kort på engelsk, mens han haster forbi pressen i mixed zone noen timer etter seieren over England i VM-kvartfinalen.

Tidligere samme kveld sto Harry Kane rakrygget og svarte på spørsmål, etter det som må ha vært spissen største nedtur på en fotballbane - da han bommet på straffespark nummer to like før slutt.

- Unnskyld meg, folkens. Vær så snill.

Pressesjefen til England ber flere av journalistene roe seg ned, etter at det oppstår dytting når Kane endelig runner hjørnet og stiller seg klar for hogg. I VM er pressesonen en krig, og alle vil ha en bit av Kane.

- Det var selvfølgelig veldig tøft. Vi hadde tro på at vi kunne gjøre noe stort i VM, men det handler om små detaljer. Som kaptein så tar jeg ansvar for det. Det er mitt ansvar, jeg bommet på straffe. Det er tøft å takle, men vi er stolte over det vi har levert. Det vil gjøre vondt en stund, men vi må fokusere på framtiden, sier Kane til Dagbladet og øvrige medier.

Like etter kampen ble Kane stående lenge på knærne mens han maserte seg selv i panna. Han forteller at det aldri var noen tvil om at han skulle ta straffe nummer to, og nok en gang møte Spurs-kamerat Hugo Lloris til duell.

- Jeg er en type som forbereder meg for å ta så mange straffer som kreves. Jeg kan ikke skylde på forberedelsene eller detaljene fram til jeg tok det. Jeg følte meg like sikker på den første straffen som på den andre. Det handler bare om utførelsen, sier Kane.

- Presset mangler sidestykke

The Athletic-journalist David Ornstein ble svært overrasket over at Kane hamret ballen langt over målet.

- Jeg kan ikke huske at han har bommet på en straffe slik noen gang før. Når han har bommet, har det enten gått utenfor eller blitt reddet, men det er sjeldent. Å blåse den over slik, viser at presset på dette nivået mangler sidestykke, sier Ornstein til Dagbladet.

Han er sikker på at det at Kane måtte ta to straffer i samme kamp mot lagkameraten på klubblaget, som kjenner ham godt fra før, hadde en innvirkning.

-Jeg tror det sannsynligvis hadde noe å si. De så på hverandre før den siste straffen, kanskje på den første også, og det var mye mindre press på den første med tanke på tidspunktet i kampen. Når du slår sammen hvor seint det var, hvor viktig det var, hvor sannsynlig det var, det var sjansen til å holde Englands håp i live og Lloris-faktoren, sier Ornstein og fortsetter:

- Det er naivt av oss å ikke tro at Lloris' kunnskap om ham førte til en slags psykologisk innvirkning. Det ville vært galskap hvis det ikke var tilfellet. Det handler om du klarer å blokkere det ut, og i dette tilfellet klarte han ikke det. Jeg tror han vil leve med dette i lang tid.

The Times-kommentator Henry Winter følte seg trygg på at Kane ville score, selv om presset var gigantisk.

- Hvis det var noen du ville valgt skulle ta en straffe under slikt press, så er det Harry Kane. Det var frustrerende, sier Winter til Dagbladet og fortsetter:

- Harry var så fokusert - du kunne se at han dro opp sokkene, hvordan han la ballen til rette. Han er så pålitelig. Det er som at Big Ben ikke skal virke.

- Betyr mye for meg

Matchvinner Olivier Giroud kom sist ut i mixed zone av de franske spillerne, men tok seg tid til å svare på noen spørsmål på engelsk.

- Det var en fantastisk følelse da jeg scoret målet. Det var annerledes enn da jeg slo rekorden til Thierry Henry. Denne betyr mye for meg. Jeg liker ikke å snakke om meg selv, for jeg mener det var en lagseier i kveld. Det var et fantastisk samarbeid. Vi trodde på seier til det siste, sier Giroud til Dagbladet og øvrige medier og fortsetter:

- Det var litt flaks, for Harry Kane bommet på sin andre straffe, men det er ikke lett å score på to straffespark i samme kamp, spesielt ikke i en kvartfinale i VM. Jeg føler litt med dem, for de spilte bra, men vi fortjente å gå videre.

Giroud svarer slik på at samtlige engelske spillere mener England fortjente å vinne:

- Jeg er ikke overrasket over mentaliteten til de engelske spillerne. De hadde veldig mye selvtilit før kampen og det kan jeg forstå, fordi de har en fantastisk generasjon, men det franske laget består også av fantastiske spillere. Jeg kan forstå frustrasjonen, men det som skjedde på banen snakket for seg i kveld.

Frankrike møter Marokko i semifinalen. I den andre semifinalen møtes Argentina og Kroatia. Finalen spilles søndag 18. desember.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer