- Galskap

Biler, båter, privatfly, villaer og luksusferier: Lionel Messi (35) har råd til alt - flere hundre ganger. Men adrenalinet han må ha følt lørdag kveld, kan ikke kjøpes for penger.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

STJERNE PÅ HIMMELEN: Lionel Messi. Foto: NTB
STJERNE PÅ HIMMELEN: Lionel Messi. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

  • Argentina - Australia 2-1
JUBEL: Lionel Messi feirer avansement til kvartfinalen med lagkameratene. Nå venter Nederland fredag. Foto: NTB
JUBEL: Lionel Messi feirer avansement til kvartfinalen med lagkameratene. Nå venter Nederland fredag. Foto: NTB Vis mer

DOHA (Dagbladet): Én ting har vært ekstra tydelig i dette VM: Supporterne til lag fra Europa blir fullstendig feid av banen av fansen til lag i Sør-Amerika og Afrika.

Lørdag kveld på Ahmad bin Ali Stadium i Doha var magisk i så måte. Argentina slo Australia 2-1 i åttedelsfinalen.

På tribunen lagde fansen en stemning det knapt går an å beskrive. Så koordinert. Så elegant. Så høylytt. Det var som om energien veltet utover hele Den arabiske halvøy.

HYLLES: - Tusen takk, het det på førstesida av den argentinske avisa Olé i går.
HYLLES: - Tusen takk, het det på førstesida av den argentinske avisa Olé i går. Vis mer

- Det er galskap å se disse menneske hver gang vi går ut på banen. De lever seg inn i det og nyter det, og overfører det til oss, sier Lionel Messi til den argentinske avisa Clarín.

- Tusen takk, skrev avisa Olé i går.

HEKSEGRYTE: De argentinske supporterne lagde et liv og røre uten like mot Australia. Foto: NTB
HEKSEGRYTE: De argentinske supporterne lagde et liv og røre uten like mot Australia. Foto: NTB Vis mer

Dagbladet var ringside det særdeles mektige skuet.

Gleden Messi viste etter 1-0-scoringen fortalte alt. Han sier selv at dette er hans siste VM. Slike opplevelser - kraften og villskapen fra publikum - blir vanskelig å toppe etter karrieren, uansett milliardbeløp på kontoen.

ENORM INTERESSE: I Buenos Aires samlet det seg tusenvis av folk som feiret seieren. Foto: NTB
ENORM INTERESSE: I Buenos Aires samlet det seg tusenvis av folk som feiret seieren. Foto: NTB Vis mer

Nå venter Nederland i kvartfinalen fredag.

- Det er veldig spesielt å se familien min - og barna spesielt, sier Messi i pressesonen etter kampen. Han har kona Antonella på plass i Qatar, det samme er sønnene Thiago, Mateo og Ciro.

- Du ser hvordan de lider og hvordan de nyter det. De blir så glade når det går bra. Det er første gang de forstår hva et VM er og viktigheten av hver kamp. For meg er det veldig spennende, sier Messi.

Du merker det på hele mesterskapet. Det er nå alvoret begynner. Det er nå helter og syndebukker trer fram i lyset.

FOLKSOMT: Slik så det ut i pressesonen etter kampen mellom Argentina og Australia. Journalistene ventet først og fremst på Lionel Messi. Foto: Tore Ulrik Bratland
FOLKSOMT: Slik så det ut i pressesonen etter kampen mellom Argentina og Australia. Journalistene ventet først og fremst på Lionel Messi. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

I pressesonen etter Argentinas seier ventet en flokk med journalister fra alle verdenshjørner. Et lite knippe «ulver» fra de engelske avisene var ikke så interessert i å snakke med hvem som helst. Her var det Messis ord som telte.

Enkelte vil mene at han har forsvunnet litt i Paris Saint-Germain sammenliknet med Barcelona. Skulle han nå vinne VM med Argentina - i sitt siste VM - vil det være en historie ut av denne verden.

VEKKER OPPSIKT: Flere serbiske fans benyttet sjansen under VM til å hylle Russland. Vis mer

- For meg - med den erfaringen jeg har og alderen jeg er i - ser jeg ting på en annen måte. Det er en stor glede å nyte dette med folk her og i Argentina. Jeg håper det varer, og at vi kan gå videre, forteller Messi.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer