Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset og Premier League

Galskapen som kan drepe Premier League

En lokal tolkning av Premier Leagues «extended indefinitely» beroliget Liverpool-fansen. BoJo's håndtering av pandemien må være til ditto bekymring.

FIRE DAGER TIL ENDE: Sånn så det ut på Cheltenham Galoppbane her eneste dag mellom16. og 19. mars. Da coronaviruset for alvor var i ferd med å spre seg i England, godkjente myndighetene dette. Foto: PA/Reuters/NTBScanpix
FIRE DAGER TIL ENDE: Sånn så det ut på Cheltenham Galoppbane her eneste dag mellom16. og 19. mars. Da coronaviruset for alvor var i ferd med å spre seg i England, godkjente myndighetene dette. Foto: PA/Reuters/NTBScanpix Vis mer

BORIS JOHNSON LUKKET lukket øynene for faren, bagatelliserte coronasituasjonen og lot britene gjøre som de helst vil, være sosiale og kose seg. Da Europa minus Sverige stort sett hadde gått i dvale, var det i løpet av fire dager 251 684 tilskuere innenfor portene på galoppbanen Cheltenham.

Søndag 19. mars, da festen nådde sitt klimaks med det sportslige høydepunktet Cheltenham Gold Cup, var det 68 859 betalende tilskuere.

Sammenliknet med 2019, da det var 71 593 mennesker som overvar Gold Cup den avsluttende søndagen, kan du godt si 2734 entusiaster hadde tatt faren inn over seg og skjønt alvoret.

Englands statsminister skjønte det ikke.

Men nå skjønner han det, og har krevd at britene holder seg hjemme.

Samtidig som han truer med politiet.

DA BORUSSIA DORTMUND og Erling Braut Haaland møtte PSG for tomme tribuner i Paris 10. mars, ble alt som skjedde utenfor stadion ansett som et blindt øye til verdens voksende problem. Dagen etter, da Liverpool tapte 3–2 for Atlético Madrid, var det 52 267 tilskuere på Anfield. Under fanen «keep calm and carry on» var det business as usual i kongedømmet vest i havet.

Nå er det ikke det.

For alle som venter på gjenåpningen av Premier League, spesielt Liverpool F.C. med venner – er det veldig mye verre.

DA PREMIER LEAGUE i forrige uke ble utsatt på ubestemt tid ble det skapt et visst håp på Merseyside. Liverpool-oppropet Liverpool Echo tolket på mange måter pressemeldingen fra Premier League som beviset på at sesongen 2019/2020 skal spilles ferdig. Det er å overdrive. Ordene «extended indefinitely» betyr akkurat det de betyr, utsatt på ubestemt tid.

Så, hva betyr egentlig ubestemt tid?

BETYR DET AT Premier League skal spilles ferdig uansett? I mai og juni, om det går som vi håper? Eller om britene ikke klarer å omringe den usynlige fienden selv om alvoret har gått opp for Boris Johnson, i august og september? Eller i november og desember om du vil, om tallene i England ikke lar seg reversere på lenge, og verden slik vi kjenner den går lukt til helvete?

Jeg tror ikke det.

FOR ET PAR uker siden tok ikke Boris Johnson og England COVID-19 på alvor. Derfor Anfield 11. mars. Derfor Cheltenham 16.–19. mars. Nå er landet i en meget alvorlig situasjon. Det går også ut over fotballen. I det store bildet betyr det ikke veldig mye akkurat nå, mennesker lider, mennesker dør og næringer blør.

Men fotballen, som også er en stor næring, skal som alt annet opp og stå når dette er over.

Derfor er det viktig å løfte blikket.

PREMIER LEAGUES DOMMEDAGSSCENARIO vil være om sesongen 2019/2020 ikke blir ferdigspilt. Liverpools unike situasjon er så åpenbart urettferdig at definisjonen av ramaskrik slik vi kjenner det, til sammenlikning vil være som en fis på ei flaske om trofeet ikke havner på Anfield. Men engelsk fotball er mer enn Liverpool, engelsk fotball er et ligasystem bestående av 92 lag.

Der alle ber om rettferdig behandling.

Og der alle bør få det.

PÅ TOPPEN AV Premier Leagues bekymringer og utfordringer kommer Champions League, Europa League, FA-cupen og kamper som den vi lengter etter – Norge-Serbia. Hva med de klubbturneringene selv om finalene er utsatt på ubestemt tid. Hva med playoff i Nations League, inntil videre terminfestet til de internasjonale datoene i begynnelsen av juni?

Det siste er lite trolig gitt pandemiens utviklingen, men det er like fullt en del av kabalen.

Selv om de nasjonale ligaene skal prioriteres er det ingen som har sagt at alt annet skal avlyses.

ALLE DISSE KAMPENE trenger datoer. Når kampene er spilt må det restitueres. To kamper i uka er tøft nok som det er. Kommer fotballen i gang igjen i mai blir det ikke noe problem.

Snakker vi om juni, eller enda verre juli .........., er helvete løs.

PREMIER LEAGUE ER en del av kabalen og kan ikke bare tenke på seg selv. Manchester City kan fortsatt realisere sin drøm og vinne Champions League. Manchester United og Wolverhampton vil gjerne spille Europa League for om mulig å vinne bonusen den turneringa gir. Og i Norge vil vi gjerne spille mot Serbia for et fullsatt Ullevaal, og deretter møte vinneren av Skottland-Israel.

Det er mange hensyn å ta.

DET ER TIL å forstå at Liverpool Echo tolker «extended indefinitely» i beste røde mening. Det er 30 år siden sist. Det er en generasjon. Men inntil vi vet hvordan dette går henger alt i det blå.

Det eneste vi vet er at BoJo's populisme har gjort det veldig mye verre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!