Galskapens jubel. Start unngikk tapet som kunne endret alt på Sørlandet

Sikret Tippeliga-plassen etter 3-1 over Jerv.

JUBEL: Du kan bare tenke deg hvilke følelser som gikk igjennom Espen Børufsen da Start sikret Tippeliga-plassen etter 3-1 over lillebror og nabo Jerv.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
JUBEL: Du kan bare tenke deg hvilke følelser som gikk igjennom Espen Børufsen da Start sikret Tippeliga-plassen etter 3-1 over lillebror og nabo Jerv. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Start - Jerv 3-1 (1-1) - Sammenlagt 4-2

(Dagbladet): Start - Jerv. Kristiansand mot Grimstad. Slaget om Sørlandet. Kampen om millioner. Kampen om én Tippeliga-plass. Kampen om hegemoniet i landets sørligste landsdel.

Enormt mye stod på spill. I 2009 var vi vitne til en lignende situasjon. Den gang var det kampen om Østfold. Lillebror Sarpsborg 08 slo Fredrikstad i en avgjørende kvalifiseringskamp etter Martin Wiigs to scoringer.

Det var starten på et maktskifte. I dag er det Sarpsborg 08 som er i Tippeligaen, mens aristokratene fra plankebyen holdt på å rykke ned til 2. divisjon.

Start fryktet at det samme ville skje med dem. Hvis Jerv hadde snytt storebror for Tippeliga-plassen, ville de blitt klubben som lokket til seg områdets beste spillere i 2016. Tenk det: Jerv, som spilte i 3. divisjon bare for to sesonger siden.

Men Start hindret norsk fotballs største askeladd i 2016 å fortsette eventyret på veien mot prinsessen og halve kongeriket. Start viste i 2. omgang hvem som er best på Sørlandet og vant til slutt 3-1 etter totalt sett 180 minutter med nervedrama.

Det utløste ville jubelscener. Det utløste ekstase. Det fikk Sør Arena til å koke over av glede. Og det fikk Start-profilen Jesper Mathisen til å gjøre et følesladet intervju med TV 2 med tårer og lidenskap.

Lettet Start-leir Preget var også Start-keeper Håkon Opdal. Men han var også fattet.

- Nå er jeg lettet. Vi var godt forberedt. Vi viste at vi var det beste laget. Det var godt, sier Opdal til TV 2.

- Det er viktig at dette ikke blir en hvilepute for oss. Hvis det blir det, kommer det til å gå fryktelig galt, advarer Opdal om.

Trener Bård Borgersen var en svært lettet mann etter triumfen over Jerv.

- Det som gleder meg mest, er at når Jerv skal være så jævlig god til å avslutte kampene sine, så klarte vi å stoppe det og score mot slutten selv, sier Start-treneren.

- Det føles utrolig deilig. Jeg tror ikke folk forstår hvor deilig det er, supplerer stortalentet Kristofer Ajer.

Dramatiske minutter Spenningen og nerven var enorm i åpningsminuttene. Konsekvensene av hver ballberøring lyste av spillerne, som for all del ikke vil gjøre noen avgjørende feil.

Det influerte spillerne offensive og skapende kreativitet, og sjansene uteble innledningsvis. Etter en halvtimes spill kom kampens første sjanse da en Jerv-corner havnet i tverrliggeren, men Start-keeper Håkon Opdal slapp med skrekken.

Men rett før pause eksploderte hele Sørlandet. Først Kristiansand og så Grimstad.

Kampuret viste 42 minutter da Andreas Hollingen banket til fra 20 meter. Jerv-keeper Øyvind Knutsen var sjanseløs, og hjemmefansen kunne juble for 1-0.

Men rett etterpå utlignet gjestene. Plutselig ble Dennis Agyare Antwi spilt igjennom. Ghaneseren gjorde alt rett alene med Opdal og utlignet til 1-1.

Børufsen slo til Jerv-trener Steinar Pedersen var godt fornøyd i pausen, men fire minutter ut i 2. omgang var det trenerkollega Bård Borgersen som kunne glise.

Espen Børufsen, som scoret sitt og Tippeligaens første mål i 2007, trillet inn 2-1 alene med keeper etter å plutselig ha fått ballen etter en hodeduell.

Like etterpå fikk Børufsen en ny god sjanse, men denne gang vartet Knutsen opp med en helt essensiell praktredning.

I det 72. minutt spiste Start-fansen neglene sine helt inn til kjøttet da Jerv fikk kombinert seg helt inn til femmeteren, men Daniel Aases takling reddet Start i siste sekund.

De John punkterte kampen Jerv presset på for utligningen som ville sende dem til Tippeligaen, men åtte minutter før ordinær tid kontret hjemmelaget fra Kristiansand.

Jon Hodnemyr spilte fri Alexandro De John på prakftfullt vis. Amerikaneren kompletterte superkontringen og sendte Start-fansen til himmels med 3-1-scoringen som betyr følgende:

Start spiller i Tippligaen i 2016. Jerv spiller i OBOS-ligaen i 2016.

Jerv hadde riktignok et skudd i tverrliggeren rett etterpå, men med to mål å hente igjen, hadde Start i realiteten god kontroll i sluttminuttene.

Dermed kunne de slippe jubelen løs foran hjemmefansen.

DRAMA: Det var nerver, spenning og temperatur da Start og Jerv møttes i slaget om Sørlandet.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
DRAMA: Det var nerver, spenning og temperatur da Start og Jerv møttes i slaget om Sørlandet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer