- Galt å beskylde Froome for doping

Det mener journalisten som var med å avsløre Lance Armstrong.

UFORTJENTE BESKYLDNINGER: Journalisten som var med på å avsløre Lance Armstrong som juksemaker mener det er galt å beskylde Chris Froome for doping. Foto: EPA/YOAN VALAT/NTB Scanpix
UFORTJENTE BESKYLDNINGER: Journalisten som var med på å avsløre Lance Armstrong som juksemaker mener det er galt å beskylde Chris Froome for doping. Foto: EPA/YOAN VALAT/NTB ScanpixVis mer

Chris Froome fortjener ikke dopingbeskyldningene mot seg etter å ha gått til topps i årets Tour de France. Det mener journalisten som var med å avsløre Lance Armstrong som systematisk juksemaker.

Sunday Times-journalisten David Walsh, som spilte en viktig rolle i den lange kampen om å avsløre Armstrongs dopingimperium, har fulgt Sky-laget i flere uker. Walsh mener at Froome ikke har noen grunn til å forsvare seg mot dopingbeskyldningene.

Walsh snakket med Sky-lagets lege Richard Freeman om Froomes store framgang under Vuelta à España i 2011 og ble overbevist om legens teori.

- Jeg var forvirret fordi Chris aldri hadde kjørt så godt tidligere for laget, og jeg lurte på hvordan han hadde greid det. Før jeg ble overbevist brukte jeg to uker på å gjennomgå alle blodprøvene hans fra de siste to årene på nytt og sammenligne de med hans blodpass. Jeg ville se om det var noen forandringer fra prøvene tatt under Vueltaen, men det var det ikke, forklarte Freeman.

- Hans blodverdier var de samme. Uansett årsak til at han gjorde det så bra i Vueltaen, så var det etter min mening ingenting som tydet på at han har gjort ting han ikke skulle ha gjort, sa Freeman.

Sky-sjefen David Brailsford forklarte overfor Walsh at han tror at Froomes framskritt i 2011 var fordi at man hadde fått bukt med sykdomsplagene hans fra bilharzia, eller sneglefeber, en sykdom forårsaket av en parasitt som angriper de røde blodcellene.

Walsh spurte også ut Skys sjeflege, Alan Farrell, om bruken av behandlingsunntak som noen syklister har benyttet seg av for å få fordeler.

Syklistene kan si de er syke og at de trenger et forbudt kortikosteroid,og overtaler legen til å søke om et unntak, for på den måten å lure systemet.

- Jeg har vært med laget siden april i fjor i nesten 16 måneder Søknadene om disse unntakene skal komme fra meg og jeg har søkt om to slike, sa Farrell til Walsh.

(NTB)