Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Galt å ha OL i USA

Det er galt av USA å arrangere OL mens landet er i krig, mener over halvparten av alle nordmenn som har tatt et standpunkt til saken. Men boikott, det vil vi ikke ha.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- OL bør ikke arrangeres for enhver pris. Hvis det er fare for sikkerheten til utøverne eller at det rett og slett blir begått ting som ikke bør skje med mennesker, bør det vurderes om OL skal arrangeres, sier regjerende sprintverdensmester i langrenn, Tor Arne Hetland (27), til Dagbladet.

Dermed deler Tor Arne Hetland den skepsisen til OL som Dagbladets MMI meningsmåling viser. Hele 37 prosent av de spurte mener at OL ikke bør arrangeres mens USA bomber Afghanistan. Og kanskje enda mer oppsiktsvekkende: Halvparten av kvinnene er imot et OL-arrangement i regi av USA så lenge landet er i krig. Norges skøyteess Ådne Søndrål (30) er derimot av en annen oppfatning.

- Vi lar terroristene vinne dersom OL ikke går som normalt. Terroristene vil at vi skal endre våre liv. Gjør vi det, har de oppnådd den effekten de ønsker, mener Søndrål, som er Norges kandidat til Den internasjonale olympiske komités (IOC) utøverkomité.

Men det er verken idrettsutøverne eller befolkningen i Norge som avgjør hvorvidt OL skal arrangeres eller ikke. Det er det IOC som bestemmer, og de har hele tida hatt en klar målsetning: OL starter 8. februar neste år.

Drar til OL

- Blir det OL og Norge stiller, så stiller jeg også, sier lysluggen fra Egersund som satser på OL-gull i sprint i februar.

Søndrål har aldri vurdert å boikotte OL. Han vil gjerne gå for en Nagano-kopi: gull på 1500-meter.

- Jeg har full tillit til amerikanernes sikkerhetsopplegg. Statistisk sett tror jeg det er større sannsynlighet for å dø på veien til Gardermoen før avreise, enn det er å bli drept under OL i Salt Lake City, mener skøyteveteranen.

- Er det ikke kynisk av idrettsutøvere utelukkende å tenke på hva de skal vinne?

- Det er feil å se på oss som kyniske. Vi har vår plass i systemet. Det er forventet at vi utøvere skal mene mye om mangt, men det er ikke vår oppgave å drive politikk. Vi skal drive idretten vår, mener Søndrål.

Holdningene til Søndrål og Hetland får støtte fra folket. Hvis lekene blir gjennomført, mener et klart flertall av de spurte i Dagbladets MMI meningsmåling at Norges idrettsutøvere bør delta - 46 prosent er for deltakelse, mens 27 prosent mener utøverne bør bli hjemme. Også på dette spørsmålet er kvinner mer skeptiske enn menn. Hele seks av ti menn mener det er riktig å delta, mens bare tre av ti kvinner mener det samme.

Støtter bombing

USA bomber Afghanistan og sivile liv går tapt. USAs president forbereder nasjonen på mer terror og amerikanerne skjelver av terrorfrykt. Sikkerheten står også i fokus i Salt Lake City. OL-arrangørene regner med å bruke den svimlende sum av 2,16 milliarder kroner på sikkerhetstiltak i løpet av de 16 dagene OL varer. Norges to fremste OL-håp mener at terrorismen bør bekjempes nå - og de håper at USAs handlinger i Afghanistan kan bidra til å nå dette målet.

- Selvsagt er det trist at sivile liv går tapt. Men samtidig er det ingen som glemmer synet av flyene som kjørte inn i World Trade Center 11. september. Skal vi komme terrorismen til livs, må det gjøres nå, mener Hetland.

- Jeg er glad for at Norge er en del av NATO. Alliansens grunnmur bygger på prinsippet «én for alle, alle for én». Det ville fått konsekvenser dersom Norge ikke hadde støttet USA. Men samtidig reagerer jeg sterkt når det meldes om bombing som rammer uskyldige og fattige mennesker, sier Ådne Søndrål.

Hele Norges coronakart