Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gambler 600 000 på at tippeligalag ikke rykker ned

Norsk Toppfotball (NTF) regner med at kvalik mot Adecco-motstand blir grei skuring.

KJEMPER MOT NEDRYKK: Både Fredrikstad og Strømsgodset kjemper en desperat kamp for å unngå nedrykk. Sannsynligheten for at én av dem må spille kvalik mot et lag fra Adeccoligaen er ikke ubetydelig. Den kampen regner Norsk Toppfotball med går i favør av Tippeliga-laget, ettersom de ikke ser for seg at tre lag rykker ned fra vår øverste divisjon.
KJEMPER MOT NEDRYKK: Både Fredrikstad og Strømsgodset kjemper en desperat kamp for å unngå nedrykk. Sannsynligheten for at én av dem må spille kvalik mot et lag fra Adeccoligaen er ikke ubetydelig. Den kampen regner Norsk Toppfotball med går i favør av Tippeliga-laget, ettersom de ikke ser for seg at tre lag rykker ned fra vår øverste divisjon. Vis mer

||| (Dagbladet.no): For å redde Tippeligaen besluttet i går Norsk Toppfotball (NTF) å gi konkurstruede Lyn 1,6 millioner kroner fra det såkalte nedrykksfondet på forskudd.

Det enstemmige vedtaket ble gjort på et medlemsmøte der samtlige tippeligaklubber var til stede.

Totalt ligger det 3,2 millioner kroner i potten for klubbene som rykker ned fra vår øverste divisjon - som Lyn nå altså har fått 50 prosent av.

Problemet er bare at at tre lag risikerer å rykke ned fra Tippeligaen. NTF, som er interesseorganisjonen til alle klubbene i våre to øverste divisjoner, regner likevel med at laget som ender tredje sist i Tippeligaen fikser jobben i en kvalik mot laget fra Adeccoligaen.

- Historisk sett er det mest sannsynlig, sier direktør Niels Røine til Dagbladet.

Ekstra motivasjon for Adecco-lag

Sportslig koordinator Håvard Flo i Sogndal - som for øyeblikket ligger på tredjeplass i Adeccoligaen - vil bruke den holdningen som en ekstra motivasjon dersom laget fra Fosshaugane møter et tippeligalag i kvalik.

- Det er klart dette kan motivere oss ekstra, bare for å statuere et eksempel. Vi har sett mange eksempler på at det har skjedd at et adeccoligalag har vunnet kvaliken mot et tippeligalag. Det er ingen automatikk i at det går som NTF tror, sier Flo til Dagbladet.

Om tre tippeligalag skulle rykke ned må NTF hoste opp mer penger. Men det vil uansett bli en skjev fordeling mellom Lyn og de to andre. Mens Lyn vil beholde sine 1,6 millioner, må de to andre nøye seg med i overkant av én million.

- Klubbene ble gjort uutrykkelig oppmerksom på dette under allmøtet i går. Hvis tre rykker ned, blir det bare en drøy million på de to klubbene utenom Lyn.  Da blir en ekstra belastning på 600 000 kroner over NTF-budsjettet.

- Så alle får ikke 1,6 millioner kroner?

- Nei, vedtaket sier at det er greit. Det var det verdt for å få gjennom dette. Hvis Lyn nå går konkurs etter sesongen, vil hele beløpet på 1,6 millioner kroner være tapt, sier Røine.

- Ville ikke sett pent ut

NTF-direktøren var i likhet med mange andre i Fotball-Norge lettet etter at Lyn greide å skrape sammen nok penger til å spille ut sesongen, slik at man unngikk å måtte stryke Lyns resultater fra tabellen med fire runder igjen å spille.

- Motivet vårt var å fullføre sesongen for å sikre fair play. Både for norsk fotballs omdømme, men først og fremst det sportslige, var det veldig viktig at Lyn spiller ut sesongen. Det ville ikke vært spesielt positivt å lage en ny tabell fire runder før slutt, og måtte forholde seg til den. Det ville ikke sett pent ut.

- Hvor ødeleggende ville det vært for norsk fotball, i forhold til sponsorer og anseelse utad?

- I forhold til sponsorer ville det ikke vært så mye mer ødeleggende. Vi kan dokumentere at avtalene vi har er mer verdt enn noen gang, fordi fotballens utbredelse i media er tredoblet siden i fjor. Av den omtalen er ikke mer enn sju, åtte prosent negativ - 80 prosent av det negative handler om økonomi. Så jeg tror ikke vi skal overdrive det. Det er først og fremst det sportslige som ville blitt skadelidende, sier Røine.

GA LYN 1,6 MILLIONER FRA NEDRYKKSPOTTEN: Under et medlemsmøte i Norsk Toppfotball (NTF) i går vedtok klubbene i Tippeligaen enstemmig å forskuttere 1,6 millioner fra nedrykkspotten til Lyn. Om to klubber til rykker ned fra Tippeligaen kan de se langt etter å få like mye. Her direktør Niels Røine. Foto: Morten Holm / Scanpix
GA LYN 1,6 MILLIONER FRA NEDRYKKSPOTTEN: Under et medlemsmøte i Norsk Toppfotball (NTF) i går vedtok klubbene i Tippeligaen enstemmig å forskuttere 1,6 millioner fra nedrykkspotten til Lyn. Om to klubber til rykker ned fra Tippeligaen kan de se langt etter å få like mye. Her direktør Niels Røine. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling