Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sesongstart langrenn:

Gambler med ekstreme treningsmengder  for å rykke fra Petter

To skikonger henter fram det beste for å slå hverandre:

UTFORDRINGEN: Martin Johnsrud Sundby har tatt enda et ekstremt grep i treningsarbeidet for å kunne rykke fra Petter Northug under VM. FOTO: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
UTFORDRINGEN: Martin Johnsrud Sundby har tatt enda et ekstremt grep i treningsarbeidet for å kunne rykke fra Petter Northug under VM. FOTO: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Dagens sesongstart på 15km vil kanskje ikke fortelle så mye om styrkeforholdet mellom sportens to beste mannlige løpere. Dette rennet går med gammeldags intervallstart, mens det er på fellesstartene det meste avgjøres denne vinteren. Helt presist:

  • I rykket inn mot mål.

Det å beherske feltet i innspurtene, blir igjen nøkkelen til suksess. Først og fremst på 5-mila i Lathi; selve kongeløpet, men også i Tour de Ski og de rennene som vil bestemme rekkefølgen i verdenscupen.

Og da setter rykksterke, taktisk brilijante Petter Northug automatisk standarden for den regjerende verdenscupmesteren Martin Johnsrud Sundby og alle andre som vil vinne de største løpene.

DET har Martin ønsket lenge, og ingen har trent mer systematisk for å få det til. I løpet av de siste sesongene har han gjennom terping på detaljer i fristil og staking løftet nivået på hva det vil si å gå fort på ski over distanse.

De bevisste endringene har gitt en serie store seire og en stabilitet ingen andre løpere er i nærheten av. Likevel gjenstår utfordringen om et individuelt VM -eller OL-gull, og det er bakgrunnen for den siste ekstra satsingen i Martins treningsplan:

  • Forsøket på å holde rykket i toppfart enda lenger.

Altså det å kunne møte Petter og de andre stadig raskere konkurrentene med deres eget fartsvåpen.

FOR en i utgangspunktet middels rask 32-åring som har sett at selv en imponerende bedring av toppfarta ikke strekker helt til inne på selve oppløpet, har denne jobben vært en voksen utfordring. Martin har måttet gjøre dristige endringer både i teknikk og treningsarbeidet for å kunne matche konkurrentene med større medfødte fartsressurser.

Hjelpen har han funnet i Petters vennekrets. Northugs godt skolerte gamletrener Eirik Myhr Nossum ble hentet inn på landslaget i sommer, og ga Martin direkte det han ba om. Altså røff, faglig fundert kritikk med konstruktive løsninger.

De to har fra første økt på rulleski i Holmenkollen jobbet sammen for å gjøre Martin i stand til å holde farten i rykket lenger enn konkurrentene. Men da var det først nødvendig å øke selve hastigheten.

DEN tekniske forandringen blir synlig når det i løpet av sesongen kommer rykk i fristil. Der vennlige tunger tidligere hevdet at den eneste synbare forskjellen på Martins fart og overfart var at han endret ansiktsuttrykk, er det nå mulig å se at den maksimale farten i fristil er et resultat av at han holder kroppen rettere og det blir bedre kontakt med snøen.

Tidligere datt Martin framover med overkroppen i forsøket på å tyne ut enda mer hurtighet, men helt fra denne første økta fikk han klar beskjed fra nye trener:

- Du blir aldri rask nok til å vinne VM hvis du rykker på den måten.

I den erkjennelsen startet et møysommelig arbeid for å holde ryggen strak og skape trykk mot snøen også når frekvensen øker i langspurtene.

DE visuelle forbildene i denne endringen har vært de kjappeste distanseløperne som Petter Northug, Finn-Hågen Krogh og Emil Iversen, der de to førstnevnte på en maksimalt lykkelig norsk februarlørdag blir de hardeste konkurrene i Lathi.

Men en ting er å se; noe ganske annet å gjøre:

  • Denne satsingen er en balansegang med overbelastning som stupet.

Gjennom hele forsesongen har Martin lagt på nye økter med ulike former for anaerobe rykkdrag på toppen av det som allerede er kjent for å være sportens mest ekstreme treningregime. De korte spurtene som han har jobbet med de siste årene, er blitt erstattet med lengre, drepende fartsdrag der han har vendt kroppen til å tåle og gå med maksfart med melkesyre i beina.

Denne røffe ekstratreningen har tilsynelatende gitt resultater. Tester underveis viser større fart over et par minutter; altså den tida et rykk må vare for å avgjøre for eksempel VM. Men først i feltene i vinter får vi se hva dette egentlig betyr i forhold til konkurrentenes utvikling.

UANSETT er forsøket et nytt eksempel på hvor bra det er med den sportslige rivaliseringen mellom en stadig nytenkende, vågal Martin Johnsrud Sundby og en usedvanlig godt forberedt Petter Northug. De har et fint profesjonelt forhold og utvekslet seinest under treningsleiren i Val Senales åpent egne erfaringer fra treningsarbeidet.

Så får det bli som det blir med hvem som rykker fra hvem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!