Gambler med motsatt taktikk av Ole Einar

Hanevolds selvtillit er svekket.

Dagbladet.no følger 20 km i VM direkte fra kl. 14.15!

ANTERSELVA (Dagbladet.no): Halvard Hanevold fikk seg en real smekk over neseplasteret da VM startet lørdag. Veteranen, som fram til da hadde vært verdens mest treffsikre skiskytter på liggende, sprakk totalt og skjøt på seg tre strafferunder.

Dermed var både sprinten og jaktstarten spolert. Hanevold innrømmer at selvtilliten er blitt satt kraftig på prøve.

- Selvtilliten min var innmari høy før VM, og har fått seg en liten knekk nå. Men det er ikke alltid at ydmykhet er negativt, sier Hanevold til Dagbladet.no.

Taper tid på standplass

Mange, deriblant Ole Einar Bjørndalen, regner likevel Hanevold som en av de største favorittene på dagens 20-kilometer.

- Det er hyggelig å høre det. Det er en øvelse som passer meg bra, hvor mye handler om grundighet og is i magen, sier Hanevold.

Men for å unngå ny skytefadese, følger Hanevold et annet opplegg enn han vanligvis gjør på standplass i dag. I stedet for å skyte med stor hastighet, kommer Hanevold til å kjøre «safe» og ta seg god tid, ettersom hver bom medfører ett tilleggsminutt.

HADDE SELVTILLIT: Her jubler Hanevold for andreplass på sprinten i Ruhpolding i januar. Innsatsen så langt i VM har brutt ned selvtilliten til 37-åringen. Derfor endrer han opplegget i dag. Fot: Scanpix
HADDE SELVTILLIT: Her jubler Hanevold for andreplass på sprinten i Ruhpolding i januar. Innsatsen så langt i VM har brutt ned selvtilliten til 37-åringen. Derfor endrer han opplegget i dag. Fot: Scanpix Vis mer

Det kan bli en taktisk genistrek - og det kan ende med mageplask.

- Jeg vil tape tid på standplass, men har valgt å gjøre det på denne måten, sier han til Dagbladet.no.

- Har du gjort dette før?

- I noen tilfeller. Jeg varierer nok mer enn for eksempel Ole Einar, sier Hanevold.

Kan være fornuftig

For Bjørndalen kommer ikke til å avvike en tomme fra det han vanligvis gjør på standplass. Og hvorfor skulle han egentlig det - det er neppe noen grunn til å reparere noe som ikke er ødelagt.

- Jeg bør helst ikke bruke lenger tid enn vanlig. Safer jeg får jeg skudd som jeg ikke vet hvordan sitter, sier Bjørndalen.

Landslagssjef Kjell Ove Oftedal vil ikke si hvilken taktikk han synes er mest fornuftig.

Gambler med motsatt taktikk av Ole Einar

- Det er mest hensiktsmessig å gjøre det utøverne tror mest på, sier han.

- Er det klokt av Hanevold å endre på sitt vante opplegg?

- I hans situasjon kan det være fornuftig å gjøre det sånn. Ulempen er at spenningen kan øke underveis, hvis det står om heder og ære. Da kan det plutselig skje at han ikke gjør avtrekket riktig, sier Oftedal til Dagbladet.no.

PS! Samtlige nordmenn starter i den tredje gruppa i dag, og fester sin lit til værmeldingene som sier at snøen vil lave ned i god tid før start. Majoriteten av de beste utlendingene starter i gruppa én.

SUVEREN:</B> Ole Einar Bjørndalen kan ta sitt tredje gull på fire dager i dag, og fortsetter som før.