Gambler med tre spisser

ULLEVAAL (Dagbladet): Her får John Carew, Ole Gunnar Solskjær og Tore André Flo de siste instruksene foran kveldens kamp mot Italia. Stikk i strid med den norske landslagstradisjonen går Nils Johan Semb til den siste EM-testen med tre rendyrkede spisser - og 90-tallets mest offensive mannskap.

Vi andre går inn i en tilstand av skrekkblandet fryd. De siste årene har Norge utviklet seg fra stoppernasjon til spissnasjon. Men maken til den demonstrasjonen Semb organiserte på treninga i går, hadde vi ikke forventet akkurat nå.

Men selvsagt skal Semb berømmes for de lett vågale disposisjonene han gjør i den siste EM-testen. Og mot det beste laget han noen gang har møtt. For visst er det vågalt:

Offensive spillertyper betyr ikke nødvendigvis offensiv fotball - og her ligger Sembs største dilemma.

Avslørt

Det store usikkerhetsmomentet ligger naturligvis i et ufravikelig krav om stor defensiv trygghet. Uansett valg av spillertyper, vil aldri Semb tillate et landslag å glemme gamle, defensive dyder.

Derfor må til enhver tid to av de tre ned og jobbe i midtbanefemmeren når Italia har ballen i kveld. I hvert fall prøve.

  • Men Flo, Solskjær og Carew er og blir rene spisser.

De kan til en viss grad lære seg bevegelsene og tette noen rom i en midtbanefemmer, men på et høyt EM-nivå vil de bli grundig avslørt som liksomforsvarere.

Trioen har dessuten bare spilt sammen én gang før - mot Slovakia for en uke siden. Da var det ikke like stor grunn til å fokusere på Sembs valg. Fordi det var en kamp med et snev av eksperimentering, og mot en motstander hakket under EM-nivå.

Kapasitet

Men: Semb la større vekt enn vi trodde på de positive signalene som tross alt kom.

Ikke minst i forhold til John Carews forbedrede ferdigheter i lufta. Mye derfor ble Andreas Lund vraket i EM-troppen kvelden etterpå. Og mye derfor starter Carew i dag - i Steffen Iversens fravær. Men Iversen ville falt nesten like naturlig inn under spissdefinisjonen.

Spennende

Valget av Solskjær, Flo og Carew kan tolkes på flere måter. Den mest pessimistiske:

  • Forfallene og temposvakhetene bakover på banen tvinger Semb til å flytte tyngdepunktet i laget framover. Ved å dyrke de tre internasjonalt respekterte spissene, så tar han fokus vekk fra problemene.

Den langt mer optimististe - og heldigvis mer realistiske:

  • Flo, Solskjær og Carew er tre så dyktige og spennende fotballspillere at Semb ser det som en naturlig trenerutfordring å ha dem på banen samtidig.

Forvirre

Semb vekslet med mange spillere på gårsdagens formasjonstrening. Normalt er det mulig å se hvilke 11 han foretrekker, men i går gjorde han alt for å forvirre:

  • Frode Olsen og Thomas Myhre fikk akkurat like mye tid i mål.
  • Det samme fikk Bent Skammelsrud og Kjetil Rekdal sentralt på midtbanen.
  • Og Eirik Bakke og Roar Strand i den ene indreløper-rollen.

Men Flo, Carew og Solskjær var med hele tiden.

Kampen mot Italia blir en solid indikasjon på hva vi kan forvente av Norge i EM.

  • Vi møter en nasjon i europeisk toppklasse.
  • Vi stiller med vårt beste lag.
  • Og det er full tenning og motivasjon i alle ledd.
BARE SPISSER: Nils Johan Semb flytter fokus fremover på banen med reine spisser som Tore Andre Flo, Ole Gunnar Solskjær og John Carew.