ET ENESTE FORSØK: Etter fiaskoen i Piteå og ny forkjølelse har Petter Northug bare en OL-sjanse. Nå blir det sprint i lett løype i Planica om halvannen uke NTB scanpix. FOTO: NTB/Scanpix
ET ENESTE FORSØK: Etter fiaskoen i Piteå og ny forkjølelse har Petter Northug bare en OL-sjanse. Nå blir det sprint i lett løype i Planica om halvannen uke NTB scanpix. FOTO: NTB/ScanpixVis mer

Petter Northug syk før NM-sprinten

Gambler om OL: Nå satser Petter alt på et siste kort

Et bra løp i verdenscupen om halvannen uke er alt han egentlig trenger for å dra til Pyeongchang.

DU trenger ikke være idrettsmedisinsk ekspert for å skjønne at tett nese og forkjølelse ikke akkurat er noen gullresept for en langrennsløper som merker et samlet nasjonalt trøkk fra et Norge som forventer OL-suksess. På den måten er det fornuftig at en småsyk Petter Northug allerede nå har stoppet sin egen NM-start på morgendagens sprint.

Foreløpig åpner Team Northug for at deres mann drar i retning NM-stadion på Gåsbu for å konkurrere på distanse seinere i uka, dersom helsa blir bedre. Der er mulighetene OL-distansene 15 km fri; 3-mil med skibytte og stafett: alt i løpet av tre dager.

Det høres ikke ut som noen god plan med mindre Petter da bare vil bruke disse konkurransene som trening for det eneste rennet som egentlig teller.

For skikongen trenger jo bare et eneste toppresultat under verdenscupsprinten i Planica om halvannen uke for å få være med i OL.

Om han får det; og ikke minst om han selv tror på sin egen form, er en annen sak.

LANGRENNSPROGRAM: Vi tar pulsen på langrennssporten sammen med Vibeke Skofterud og Esten O. Sæther. (Programmet ble laget før nyheten om Petter Northugs sykdom ble kjent) Video: Per Ervland Vis mer

FOR dramaet rundt Petter Northugs OL-plass er blitt vel dramatisk. Med det historisk anstrengte forholdet til skilederne, ble uttaket overspilt av Petters heiagjeng allerede før sesongstart. Det var mildt sagt uklokt. For mens trenerne han satt med all mulig informasjon om Petters virkelige fysiske form, rotet heiagjengen det til i drømmeland.

Drømmer hører ellers all idrett til. Få har som Petter virkeliggjort dem også. Men nettopp fordi han har vært så stor og svevd så høyt, hadde han fortjent en mykere landing.

Derfor er det grunn til å minne om det viktigste i historien om skieventyret Petter Northug:

  • De gledene han har gitt til sporten forblir like store selv om dette OL-forsøket skulle mislykkes.

For det kan skje.

DE målte verdiene om Petters fysiske tilstand denne vinteren viser noen såkalte utfordringer. Han er en del kilo tyngre enn i toppåret 2011 og har et pustesystem som ikke tilhører sportens mest imponerende.

Dessuten har kommunikasjonen med landslagsledelsen underveis vært alt for dårlig. Petter har vært vanskelig å få i direkte tale, samtidig som lederne for ofte har nøyd seg med å prate gjennom hans mellommenn. Det er en svakhet i Northugs særavtale med landslaget som aldri skulle vært akseptert.

ALT dette er utfordringer som Petter Northug tidligere har klart å snu til egen fordel. Nå er det verre. Det må ha vært psykisk tungt å bli fragått av rekruttløperne i Piteå sist helg. Den negative tilbakemeldingen der økte presset fram mot NM.

Det presset slipper han nå. Der sprinten i NM kunne blitt hard nok uansett forkjølelse, er traseen i Planica som skapt for et par ekstra kilo og mer kraft.

Det gjør at en gambling på bare ett uttaksrenn hadde vært naturlig uansett helsetilstand.

I SÅ MÅTE behøver ikke denne sykdommen bli ødeleggende. Petter kan bruke muligheten til å gjøre det han alltid har vært god til; å kalkulere egne seiersmuligheter. Eller gamble som det heter på en språk han også forstår.

Skilederne har allerede åpnet for denne siste muligheten. Deres første prioritet er å få ha med Petter til OL i så god form som mulig. Det var derfor de insisterte på at han skulle trene i stedet for å gå Tour de Ski. Resultatene underveis viser at de visste nøyaktig hva de snakket om.

vet hverken Petter Northug eller trenerne hans hvor mye det er mulig å få til med bare ett forsøk.

Det eneste som er trygt, er at et bra renn i Planica automatisk gir plass i OL-troppen. Det er en avtale landslagsledelsen kommer til å holde fordi de ønsker å ta ham med. Så får de heller takle at en Petter Northug på OL-laget selvsagt vil gi et press lekene igjennom for at han også skal få sjansen til å gå.

Bare det i seg selv er verdt et siste forsøk fra en vanligvis glad gutt som liker å erte.