Gamboa: Jeg er klar for å spille i en av toppligaene

Rosenborg-backen om VM-eventyret - og veien videre.

MIDT I EVENTYRET: Cristian Gamboa hadde aldri trodd Costa Rica skulle kvalifisere seg i så suveren stil som det de har gjort. Nå er målet kvartfinale - og en overgang til en større liga. Foto: Jurij Kotsjetkov / EPA / NTB Scanpix
MIDT I EVENTYRET: Cristian Gamboa hadde aldri trodd Costa Rica skulle kvalifisere seg i så suveren stil som det de har gjort. Nå er målet kvartfinale - og en overgang til en større liga. Foto: Jurij Kotsjetkov / EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det har ikke skjedd mange ganger i VM-historien at tre verdensmestere er trukket i samme pulje. Men gruppe D anno 2014 fikk raskt merkelappen «dødens» - med England, Italia og Uruguay som de tre gladiatorene. Bare to kunne komme ut i live.

Costa Rica var ikke annet enn en lav snubletråd.

Når de to siste kampene i gruppa spilles i dag, er det imidlertid Costa Rica som kan hvile spillere mot fortapte England, i visshet om at de uansett er klare for åttendedelsfinale. Samtidig må Italia og Uruguay slåss til siste VM-pulsslag for å avgjøre hvem som blir med mellomamerikanerne videre.

Moden for noe større - Dette har vært den beste opplevelsen i mitt liv. Å spille i VM var en av mine største drømmer, og å vinne to kamper mot to verdensmestere har gitt meg den beste følelsen noensinne, sier Costa Rica- og Rosenborg-profilen Cristian Gamboa til Dagbladet.

- Føler du deg moden for en overgang til en større klubb i etterkant av sluttspillet?

- Ja, jeg føler jeg er klar for å spille i en av toppligaene. Og VM er en god mulighet til å vise hele verden hva jeg er i stand til. Men akkurat nå konsentrerer jeg om å vinne kampene her, så kan vi begynne å tenke på det andre seinere.

Innlegg i første kamp Gamboa har i flere år markert seg som en av Tippeligaens beste forsvarsspillere. Under VM har han spilt 180 minutter på høyresida i et Costa Rica-lag som opptrer i en 5-4-1-formasjon, eller 3-6-1 om du vil, med de to vingbackene, Gamboa og Junior Diaz, som viktige angrepsvåpen.

Verden så på med vantro da de slo Uruguay 3-1 i åpningen, og enda større var sjokket da de fulgte opp med å senke Italia i kamp nummer to.

Mot Uruguay var det Gamboa som slo innlegget som endte i utlikning til 1-1. Siden har de ikke sett seg tilbake.

- Vi er svært oppstemte og optimistiske. Vi er virkelig stolte av hva vi har oppnådd, sier Gamboa.

- Forventet dere noe i nærheten av dette?

- Vi trodde at vi skulle kvalifisere oss for åttendedelsfinalene, men ikke på denne måten. Vi trodde aldri at vi skulle være klare etter bare to kamper. Men vi trodde helt og fullt på at vi skulle klare å komme videre.

Kvartfinaleambisjon Tida mellom kampene slår han i hjel sammen med en sammensveiset Costa Rica-tropp på luksushotellet Mendes Plaza i Santos - «alle tilbringer tid med hverandre, uansett hvilken liga vi spiller i til vanlig» - og 24-åringen nyter hvert sekund av livet i VM-bobla.

Tippeligakampen mot Haugesund 6. juli er ekstremt langt unna, både i tid, rom og refleksjon.

- Jeg føler meg veldig privilegert og heldig, for det er bare de beste spillerne i verden som er her. Atmosfæren har vært fantastisk, det samme har supporterne. Vi har en liten gruppe av fans her, for vi er et lite land, men de er svært entusiastiske. På fritida slapper vi av, eller snakker med familiene våre. Og vi får fri til å se andre kamper her borte, forteller han.

- Åtte av spillerne i troppen har bakgrunn fra Tippeligaen. Hva er forklaringen på det?

- Norge har gitt costaricanske spillere sjansen til å spille i Europa. Jeg tror vi har gjort en god jobb, og at de liker måten vi spiller på, svarer Gamboa.

- Hvilke ambisjoner har laget nå?

- Å gå så langt vi klarer. Akkurat nå er målet å gå til kvartfinalene. Deretter skal vi bare fortsette.

• TV 2 har rettighetene til både Costa Rica-England og Italia-Uruguay, som sparkes i gang klokka 18 i kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer